1. yle.fi
  2. Uutiset

Vakuutusyhtiöissä pohditaan jo pandemiaturvaa – henkivakuutusten myynti on kasvanut koronavuonna kymmeniä prosentteja

Kauppaa kiihdyttää ennätystahtiin koronaviruksen aiheuttama suuri epävarmuus, arvioivat vakuutusyhtiöt.

vakuutusala
OP-Pohjolan sovellus.
Vakuutusyhtiöt kertovat, että henkivakuutuksia on otettu paljon tänä vuonna.Tuulia Thynell / Yle

Henkivakuutuksia on otettu tänä vuonna täysin poikkeuksellinen määrä. OP Ryhmä ja Nordea Life kertovat peräti kymmenien prosenttien kasvusta.

– Uskoisin, että yksittäinen suurin tekijä on koronavirus. Emme ole lisänneet markkinointia tai muuttaneet hinnoittelua. Suomalaiset ovat ryhtyneet varautumaan pandemiaan myös vakuutuksella, sanoo Nordea Lifen toimitusjohtaja Pekka Luukkanen.

Nordean henkivakuutusten ja vakavien sairauksien varalta otettujen vakuutusten myynti on noussut viime vuoteen verrattuna noin 20 prosenttia.

– Koronavirus voi ikään ja terveydentilaan katsomatta vaikuttaa hyvinkin vakavasti ihmisten terveyteen. Yleinen tietoisuus ja huoli siitä on lisääntynyt, pohtii kasvun taustalla olevia syitä toimitusjohtaja Luukkanen.

OP Ryhmään kuuluvissa Pohjola Vakuutuksessa ja OP Henkivakuutuksessa kasvu on ollut vieläkin hurjempaa. Pohjola Vakuutuksen varatoimitusjohtaja Pekka Puustinen kertoo, että vuoden takaiseen verrattuna vakavien sairauksien vakuutusten myynnit ovat lisääntyneet 23 prosenttia ja henkivakuutusten peräti 40 prosenttia.

Koronaviruksen osuus kasvusta on OP:n mukaan kiistaton, mutta taustalla saattaa olla myös muita tekijöitä.

– Voi olla, että olemme onnistuneet poikkeuksellisen hyvin digitaalisten palveluiden osalta ja sen lisäksi on kysynnän kasvua, johon koronavirus on vaikuttanut merkittävästi, pohtii Puustinen OP:sta.

Omaan terveyteen ja läheisten toimeentulon turvaamiseen liittyvän vakuutusturvan rakentaminen on ollut vakuutusyhtiöiden mukaan havaittavissa trendinä jo ennen koronaa, mutta suuntaus on korostunut entisestään pandemiassa, joka luo epävarmuutta kaikkien arkeen ja elämään.

– Niin kuin terveysviranomaiset sanovat, viruksen voi tällä hetkellä saada melkein mistä vain. Elämä on arvoituksellinen hyvässä ja pahassa, sanoo Nordea Life:n Luukkanen.

OP henkivakuutuksen kymmenvuotisessa historiassa vastaavanlaisia kasvun vuosia on ollut vain yksi. Nordea Life:n toimitusjohtaja Luukkanen pitää kasvua ennennäkemättömänä. Hän kertoo, että ei ole nähnyt kymmenien prosenttien kasvua koko 30-vuotisen vakuutusuransa aikana.

Koronavakuutus vielä utopiaa, mutta siitä on keskusteltu paljon

Vakuutusyhtiöissä mietitään myös koronavirukseen ja pandemioihin liittyviä uusia tuotteita. Vakavien sairauksien vakuutukseen viruksen aiheuttamaa tautia tuskin kelpuutetaan lähiaikoina, vaikka tauti näyttäisi aiheuttavan myös kuoleman tai pitkäaikaisia vaivoja osalle sairastuneista.

– Vakavien sairauksien vakuutus on perinteisesti hyvin rajaava. Se käsittää esimerkiksi MS-taudin, syövän ja sydänkohtauksen. Sitä ei ole kehitetty virusluonteiseen sairauteen, mutta olemme keskustelleet asiasta paljon, kertoo Pohjolan Vakuutuksen varatoimitusjohtaja Puustinen.

Ongelmana on koronaviruksen kohdalla muun muassa se, että sen aiheuttamaa tautia ei tunneta tarkasti.

– Koronaviruksen osalta ollaan vielä sellaisessa tilanteessa, ettei ymmärretä taudin luonnetta, eikä lääketieteellisiä pitkäaikaisia vaikutuksia, ja sitä kenelle se on riski, joten vakuutusturvan luominen on silloin haastavaa, pohtii Puustinen OP:sta.

Nordea Life:n toimitusjohtaja Luukkasen mukaan nykyiset vakuutusmekanismit korvaavat koronaviruksen aiheuttaman mahdollisen työkyvyttömyyden tai kuolemantapauksen hyvin, mutta pandemioihin liiittyviä vakuutustuotteita on suunnitteilla, koska vastaavien maailmanlaajuisten kriisien uskotaan lisääntyvän.

– Espanjantauti oli noin 100 vuotta sitten. Epäilemme, että pandemioiden esiintymistiheys tulee nopeutumaan ja se tarkoittaa sitä, että myös vakuutusala miettii ratkaisuja asiaan riskien hallinnan ja liiketoimintamahdollisuuksia kautta, sanoo Luukkanen Nordea Life:sta.

Voit keskustella aiheesta 5.12. kello 23:een saakka.

Lue seuraavaksi