Hyppää sisältöön

Lappiin jouluksi tuleville julkaistiin koronaohjeet – pohjoiseen odotetaan jopa 35 000 vierasta etelästä

Etelästä tulee vääjäämättä myös tartunnan tahattomasti levittäjiä, jotka ovat oireettomia tai lieväoireisia, johtajaylilääkäri Jukka Mattila Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Lapissa on todettu runsaat 650 koronavirustartuntaa tähän mennessä. Kuva: Ari Tauslahti / Yle

Lapin sairaanhoitopiiri on julkaissut ohjeet Lappiin tuleville kotimaan matkailijoille. Ohjeet on tarkoitettu koronan kiihtymis- ja leviämisalueilta saapuville.

– Harkitse huolellisesti, onko matkasi välttämätön, ohjeissa kerrotaan ensimmäisenä.

Ohjeissa muistutetaan kasvomaskin käytöstä julkisissa kulkuneuvoissa ja sisätiloissa, joissa turvavälejä ei voida pitää.

Pari viikkoa ennen Lapin matkaa on syytä välttää tilanteita, joissa voi altistua koronainfektiolle.

– Tällaisia ovat tilanteet, joissa kokoontuu paljon ihmisiä ja joissa ei voida pitää turvavälejä esimerkiksi iltaravintolat, kauppakeskukset, ryhmäharrastukset. Vältä näitä tilanteita myös täällä Lapissa ollessasi, sairaanhoitopiiri ohjeistaa.

Lappiin on syytä tulla vain terveenä.

– Jos sairastut Lapissa, hakeudu heti vähäisimmistäkin oireista (muun muassa kurkkukipu, nuha, yskä, lämpöily, vatsakivut, ripuli, maku- ja hajuaistin muutokset) lähimpään testauspisteeseen ja pysy eristyksessä, kunnes testitulos on valmistunut.

Ohjeet on laadittu, koska Lappiin odotetaan joulun aikaan paljon väkeä muualta maasta.

– Joulun alusviikolta loppiaiseen asti on odotettavissa arviolta 35 000 matkailijaa saapuvaksi Lappiin. Valtaosa heistä on tulossa laskettelukeskuksiin, mutta myös Rovaniemelle odotetaan merkittävää määrää ihmisiä. Etelästä tulee vääjäämättä myös tartunnan tahattomasti levittäjiä, jotka ovat oireettomia tai lieväoireisia, johtajaylilääkäri Jukka Mattila Lapin sairaanhoitopiiristä sanoo.

Korona vei ulkomaalaiset, suomalaisille on nyt tilaa

Arvio noin 35 000 Lappiin saapuvasta kotimaan matkailijasta on saatu Lapin matkailualueiden organisaatioilta. Yksi niistä on Visit Rovaniemi.

– Kyse on arvioidusta maksimitasosta, johon terveydenhuollon on hyvä varautua. Arvioon on päädytty laskemalla mitä kotimaan matkustus on ollut aiempina vuosina joulukuussa ja minkälainen myynnin ennuste on nyt. Tilanne elää kuitenkin koko ajan sen mukaan miten pandemia kiristää otettaan, Visit Rovaniemen toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo.

Kärkkäinen kertoo, että viime vuoden joulukuussa Lappiin saapui tilastojen mukaan runsaat 34 000 kotimaan matkailijaa. Ulkomaalaisia saapui samaan aikaan 152 000.

– Kansainvälistä myyntiä ei ole nyt, mutta kotimaan kauppa on kasvanut monessa kohteessa kuten esimerkiksi Levillä ja Ylläksellä.

Kun ennen koronaa ulkomaalaisia turisteja oli Lapissa joulukuun alusta loppuun, kotimaisia odotetaan olevan tänä vuonna eniten joulun aluspäiviltä uuden vuoden alkupäiviin asti.

Lapin sairaanhoitopiirin alueella epidemia on perusvaiheessa, naapurissa Länsi-Pohjassa ollaan kiihtymisvaiheessa.

Lue uusimmat tiedot Lapin koronatilanteesta tästä artikkelista.