Hyppää sisältöön

Näin voit yrittää päästä Linnan juhliin ensi vuonna – tällä tavalla vieraat yleensä valitaan

Kutsutuille ei kerrota, millaisen prosessin seurauksena heidät on valittu. Ehdotuksia vieraista tulee monia reittejä.

Vieraat valitsee presidentti puolisoineen, mutta taustalla on usein ehdotuksia, joita on joskus pyydetty esimerkiksi maakunnilta. Arkistokuva vuodelta 2019. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Oletko aina halunnut Linnan juhliin, mutta kutsu on jäänyt saamatta? Määrätietoisella tekemisellä se kuitenkin voi onnistua, ja tiesi Linnaan voi olla yllättävän lähellä. Sinua voi ehdottaa muun muassa joku oman maakuntasi liitosta, muusta yhdistyksestä tai ehdottaja voi olla yksityishenkilö.

Esimerkiksi Kainuun liitosta on ehdotettu kutsuvieraita Linnaan useita kymmeniä vuosien aikana. Maakuntajohtaja Pentti Malinen ei voi kertoa nimiä, koska ne ovat vaitiolovelvollisuuden piirissä.

Koska hän ei seuraa juhlia, hän ei tiedä, kuinka moni hänen ehdotuksistaan on mennyt läpi.

Ehdotettavan henkilön tulee täyttää presidentin kansliasta kunakin vuonna annetut kriteerit. Kun juhlat järjestettiin Tampereella Linnan remontin vuoksi vuonna 2013, paikalla oli paljon kainuulaisia.

– Silloin painotettiin maakuntien ihmisiä.

Viimeksi kuluneen kahden vuoden aikana Malinen ei ole tehnyt ehdotuksia, koska niitä ei ole Linnasta pyydetty.

Joinakin vuosina presidentin kansliasta tulee Kainuuseen pyyntö tehdä ehdotukset tietyn määrän ja tiettyjen kriteerien mukaan.

– Ehdotettavan suhteen on tehtävä melkoista salapoliisityötä, että täyttääkö hän varmasti kriteerit.

Ehdokasta haettaessa on Malisen mukaan kyseltävä muilta, niin että ehdotettava ei saa tietää. Kutsun pitää perinteisesti säilyä yllätyksenä.

Myös naapurisi voi ehdottaa sinua Linnaan

Presidenttipari saa vuoden aikana paljon ehdotuksia muualtakin kuin maakunnista. Mitään virallista tapaa ehdotuksille ei ole, vaan eri järjestöt ja muut toimijat sekä yksityiset ihmiset ehdottavat kutsuttavia eri perusteilla. Maakuntien liitoilla ei ole tässä erityisasemaa.

Tasavallan presidentin kansliasta kerrotaan, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio päättävät vuosittain henkilökohtaisesti itsenäisyyspäivän juhlavastaanoton kutsuvieraista.

Linnan juhlat kiinnostaa televisionkatselijoita vuodesta toiseen. Kuvassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio 6. joulukuuta 2019. Kuva: Mårten Lampén / Yle

Automaattisesti kutsuttavia henkilöitä tai maakunnittain jaettavia kiintiöitä ei ole.

Esimerkiksi sotiemme veteraanit ja lotat ovat perinteisesti itsenäisyyspäivän vastaanoton kunniavieraita ja heitä kutsutaan vastaanotolle mahdollisimman laajasti. Perinteisesti on kutsuttu myös kansanedustajat, piispoja, korkeakoulujen edustajia sekä Suomeen akkreditoitua diplomaattikuntaa.

Kutsuvieraiden joukossa on muun muassa eri tavoin ansioituneita suomalaisia yhteiskunnan eri aloilta sekä presidenttiparin vuoden aikana tapaamia henkilöitä eri puolilta Suomea.

Tasavallan presidentin kansliasta painotetaan, että henkilömäärä Presidentinlinnaan on rajattu ja kaikkia ansioituneita ei valitettavasti ole mahdollista kutsua. Tästä huolimatta itsenäisyyspäivän vastaanoton kutsulistassa pyritään monipuolisuuteen sekä vuosittaisen teeman mukaisiin painotuksiin.

Kutsutulle ei paljoa kerrota jälkikäteenkään

Pari vuotta sitten kajaanilaista Silja Kerästä odotti iloinen yllätys. Kuten tapana, kutsun pitää tulla yllätyksenä ja niin kävi Keräselle.

– Olin kokouksessa, kun kutsu tuli postissa ja puoliso laittoi kirjeestä kuvan. Lopulta kun pääsin avaamaan kirjeen, siellä oli kutsu tasavallan presidentiltä.

Keränen muistelee, että kutsu tuli marraskuun puolessa välissä, eli melko lyhyellä varoajalla.

Kutsun syytä ei ole Keräselle koskaan kerrottu. Hän kuitenkin arvelee, että yhteiskunnallinen näkyvyys saattoi olla syynä. Hän kirjoittaa metsäaiheisia kolumneja Maaseudun Tulevaisuuteen ja on vihreiden valtuutettu Kainuussa, ja hänet oli palkittu saman syksynä vastuullisen metsänhoidon yhdistyksen FSC:n Vastuun taimi -palkinnolla.

– Eläminen Kainuussa tuo syvyyttä metsätalouden kestävyydestä käytävään keskusteluun.

Hän ei myöskään tiedä, kuka häntä ehdotti tai miten hänen sopivuudestaan oli päätetty.

– Meihin päin ei oltu yhteydessä taustojen tutkimisen vuoksi, Keränen summaa.

Poikkeusajan juhlat

Tänä vuonna kutsuja kuitenkaan ei ole lähtenyt, vaan juhlaa vietetään Linnassa uudella tavalla.

Sauli Niinistö totesi aiemmin tiedotustilaisuudessa itsenäisyyspäivän tämän vuoden juhlasta, että se ei paljon muutu perinteisestä.

– Oikeastaan voi olla niin, että näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa voimme välittää täältä Linnan juhlista sellaista tunnelmaa, että katsotaan Suomea silmiin. Kokea se ainutlaatuinen kansakunnan menestystarina – ja tuntea ja tunnistaa vahvuutemme, jolla kaikki vaikeudet on voitettu ja tullaan voittamaan.

Illan aikana seurataan tunnelmia Presidentinlinnasta sekä nähdään, miten itsenäisyyspäivää vietetään eri puolilla Suomea.

Linnan edessä ei ole tänä itsenäisyyspäivänä samanlaista kuhinaa, sen sijaan Ylen lähetyksessä nähdään kuinka itsenäisyyspäivää vietetään eri puolella Suomea. Kuvituskuva. Kuva: Pekka Sipilä / Yle

Ketä sinä haluaisit ensi vuonna nähdä Linnan juhlissa? Voit osallistua keskusteluun 6.12. kello 23:een saakka!

Lue myös:

.
.