1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kannabis

Kannabislainsäädännön höllentäminen ei saa kannatusta Hämeestä – vain yksi kansanedustaja poistaisi rangaistukset käyttäjiltä

Kansalaisaloite kannabiksen käytön dekriminalisoimiseksi on lakivaliokunnan arvioitavana.

kannabis
En hand håller i en joint i förgrunden. I bakgrunden syns suddigt ett gäng ungdomar som sitter i en ring på en gräsmatta.
THL:n mukaan yli 40 prosenttia 1980-luvulla syntyneistä on kokeillut kannabista.

Huumausainelainsäädännön höllentäminen mietojen huumeiden osalta ei saa kannatusta hämäläiskansanedustajilta. Asia selviää Ylen kyselystä, johon vastasi 12 edustajaa Hämeen 14:stä kansanedustajasta. Vastaajista ainoastaan vihreiden Mirka Soinikoski puoltaa kansalaisaloitetta, jonka mukaan kannabiksen käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

Soinikosken mukaan päihdepolitiikan painopistettä tulisi siirtää haittojen vähentämiseen yksittäisen käyttäjän rankaisemisen sijaan. Soinikoski on siviiliammatiltaan lääkäri.

– Yksittäisen käyttäjän rankaisemisen sijaan tarvitaan uskottavaa valistusta ja päihdehoitoon pääsyä on parannettava. Alaikäisten vieroitushoitopaikkoja lisättävä koko maassa. Huumetilastot kertovat että käyttörangaistus ei toimi. WHO:n ja THL:n asiantuntijat kannattavat käyttörangaistuksen poistamista. Huumekaupan tulee olla rangaistavaa jatkossakin, hän perustelee kantaansa.

Lääkekäytölle löytyy ymmärrystä

– Kannabista käytetään nykyisin jonkin verran lääkekäytössä ja tämän hyväksyn, mutta en ole valmis höllentämään viihdekäytön kriteereitä, toteaa Tarja Filatov (SDP).

Myös Perussuomalaisten Mika Ronkainen ja Demareiden Johannes Koskinen mainitsevat perusteluissaan lääkekäytön.

– Lähtökohtaisesti kannatan ainoastaan kannabiksen lääkekäyttöä. Mikäli valiokuntakäsittelyssä tulisi ilmi jotain mullistavaa, niin olen valmis harkitsemaan kantaani, perustelee Ronkainen vastaustaan.

– Vieroitukseen hakeutuminen on jo syyttämisestä ja rangaitsemisesta vapauttamisen peruste. Kannabiksen lääkinnällisestä käytöstä tulisi saada aikaan yhteiset koko EU-alueen linjaukset, kirjoittaa puolestaan Koskinen.

Mika Kari (SDP) muistuttaa hoidon tärkeydestä.

– Vaikka en kannata kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista, rangaistukset eivät siltikään saa estää yhdenkään kansalaisen hakeutumista hoitoon.

Väärä viesti nuorille

Kielteistä suhtautumista kansalaisaloitteeseen perustellaan erityisesti väärällä viestillä, joka edustajien mukaan käytön rangaistavuuden poistamisesta välittyisi nuorille.

– Se (dekriminalisointi) antaisi väärän huumepoliittisen viestin ja siten lisäisi kannabiksen käytön hyväksyttyvyyttä ja myös käyttöä. Kannabis ei ole vaaraton päihde, se mm. altistaa psykooseille, kirjoittaa kristillisten Päivi Räsänen.

– En kannata kannabiksen käytön laillistamista. Nuorten huumemyönteiset asenteet ja kannabiskokeilut yleistyvät huolestuttavasti - huumeiden käytön laillistaminen olisi kertakaikkiaan väärä viesti, toteaa Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

– En tue kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista, sillä uskon sen lisäävän huumausaineen käyttöä. Huumeisiin liittyy markkinan tavoittelu ja logistiikka, jollaiseen en halua Suomea kannustaa. Huumeiden käyttö on yleistynyt nuorilla. Samalla porukalla huolta herättää mielenterveys, koulupudokkuus ja elämänhallintataidot, joihin haluan tuoda ratkaisuja, en lisäongelmia. Haluan tavoitella huumeetonta suomea. Siihen pääsemiseksi tarvitaan tukea, perustelee Hilkka Kemppi (kesk.).

Kokoomuksen Kalle Jokinen pitää pelkkää keskustelua aiheesta vaarallisena.

– Ehdottomasti ei, täysin väärä viesti nuorille. Ylinopeudestakin rangaistaan, koska se saattaa joskus vaarantaa hengen ja terveyden. Huumeet tappaa saman verran ihmisiä kuin liikenne ja haitat jäävät veronmaksajien maksettavaksi. Kannabiskeskustelu on vaarallista vihervasemmiston hörhöilyä, joka hallituksen johdon pitäisi tuomita ja lopettaa. Sen sijaan ministerit Ohisalo, Andersson ja Pekonen lietsovat vaaraa antamalla huumemyönteisiä lausuntoja, hän kirjoittaa.

Yksinkertaisesti ei

– En kannata huumeiden liberalisointia, toteaa kokoomuksen Timo Heinonen.

– Kannabiksen käytön hyväksyttävyyttä, helpottumista ja jatkuvaksi muuttumista ei pidä tukea mitenkään. Jokainen, joka ei käytä itse, mutta on joutunut todistamaan esim. läheisen kannabiksen käyttöä, on nähnyt kannabiksen negatiiviset vaikutukset käyttäjän mielialaan, mielenterveyteen ja elämän hallintaan. Kannabis on porttihuume, joka usein johtaa vahvempien huumeiden käyttöön. Myös raskaampien kannabisrikosten tutkinta kävisi mahdottomaksi, kirjoittaa Lulu Ranne (Ps.).

Demareiden Ville Skinnari ja Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen eivät vastanneet Ylen aiheesta tekemään kyselyyn. Loput edustajat pitäisivät rangaistuskäytännön ennallaan.

Lue seuraavaksi