1. yle.fi
  2. Uutiset

Puola kiistää tehneensä U-käännöksen riidassa EU:n budjetista ja oikeusvaltioperiaatteesta

Aiemmin tänään Puolan kerrottiin olevan valmis tekemään asiassa kompromissin.

Euroopan unioni
Morawiecki ja Orban tervehtivät nyrkissä olevin käsin.
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán tapasivat Budapestissa 26. marraskuuta.Andrzej Lange / EPA

Puolan pääministerin Mateusz Morawieckin mukaan maa ei ole muuttanut mieltään EU:n budjetista ja elvytyspaketista syntyneessä kiistassa.

Puola ja Unkari ovat kieltäytyneet hyväksymästä budjettipakettia siihen liitettyjen oikeusvaltioperiaatevaatimusten vuoksi. Budjetin hyväksyminen vaatii kaikkien jäsenmaiden siunauksen.

EU:n seitsenvuotisessa budjetista ja siihen liitetyssä koronaelvytysrahastossa on kyse yhteensä 1 800 miljardin euron paketista. Pakettiin on liitetty oikeusvaltiomekanismi, jonka perusteella EU-rahat voitaisiin evätä sellaisilta jäsenmailta, jotka rikkovat oikeusvaltioperiaatetta.

Aiemmin perjantaina julkisuuteen levisi tieto, että Puola olisi sittenkin valmis tekemään asiassa kompromissin. Käsitys Puolan pehmentyneestä asenteesta levisi varapääministeri Jarosław Gowinin tiedotustilaisuuden jälkeen.

Gowinin uutisoitiin sanoneen, että Puola on valmis olemaan käyttämättä vetoa, jos sopimukseen liitetään selittävä teksti oikeusvaltioperiaatteen soveltamisesta.

Varaulkoministeri Paweł Jabłoński kiirehti tiedon levittyä sanomaan, että Gowinin puheet ymmärrettiin väärin. Myöhemmin myös pääministeri Morawiecki kiisti, että Puola olisi tehnyt asiassa U-käännöksen.

Sekä Unkarin että Puolan kehitys on herättänyt viime vuosina kasvavaa huolta EU-maissa. Maakaksikkoa on syytetty oikeusvaltioperiaatteiden polkemisesta.

Puola näkee oikeusvaltiomekanismin liittämisen budjettipakettiin puuttumisena itsemääräämisoikeuteensa ja Unkari väittää kyseessä olevan kosto sen maahanmuuttovastaisista linjauksista.

Lue myös:

Eurooppa-kirje: Vaikea vuosi huipentuu, Brysselin huippukokous näyttää unionin suunnan – rokotteet ja Biden tuovat valoa pimeyteen

Kirjeenvaihtajalta: EU:n umpisolmun avaaminen on Angela Merkelin käsissä – edessä saattaa olla sopu, joka ei Suomea miellytä

EU:n "nuukista" maista suomalaiset suhtautuvat kielteisimmin yhteiseen elvytyspakettiin – eniten huolettaa, miten rahoja käytetään

Suomalaismepit: EU ei rampaudu, vaikka Puola ja Unkari jättäisivät budjetin hyväksymättä – "Olen aika vakuuttunut, että Puola ei halua tälle tielle"

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi