Warner ilmoitti jättiyhteistyöstä suoratoistopalvelun kanssa - asiantuntija: "Elokuvayhtiö kokeilee nyt rajoja, ja korona antaa siihen mahdollisuuden"

Elokuva-alan koronapiina saa uusia käänteitä.

Elokuva Wonder Woman 1984 tulee suoratoistopalveluun samana päivänä teatteriensi-illan kanssa. Kuvassa Gal Gadot. Kuva: 2020 BACKGRID UK / AOP

– Ensimmäinen ajatus oli, että nyt elokuva-alalla eletään kyllä todella erikoisia aikoja.

Näin Suomen Filmikamarin toimitusjohtaja Tero Koistinen kommentoi elokuvatuotantoyhtiö Warner Brosin viime yön uutista. Filmikamari on elokuvateattereiden ja -levittäjien sekä maahantuojien edunvalvoja Suomessa.

Hollywoodin merkittävimpiin elokuvastudioihin kuuluva Warner Bros aikoo tuoda kaikki ensi vuoden elokuvansa yhtä aikaa teattereihin ja suoratoistopalvelu HBO Maxin asiakkaiden katsottavaksi.

Yhä useamman uuden elokuvan ensi-ilta on verkossa toimivissa suoratoistopalveluissa. Warnerin päätös sen kaikkien ensi vuoden uusien elokuvien osalta on kuitenkin omaa luokkaansa.

Yhtiön toimitusjohtaja Ann Sarnoff perusteli päätöstä sillä, että ainutlaatuiset ajat vaativat luovia ratkaisuja. Hän viittasi pandemiaan.

– Elokuvateatterit ovat Yhdysvalloissa aika lailla kyykyssä. Ne ovat taloudellisissa vaikeuksissa, kommentoi Filmikamarin Koistinen.

Pandemiarajoitukset eri puolilla maailmaa ovat pitäneet asiakkaat poissa elokuvateattereista.

– Samalla Warner on laittanut suuria summia elokuvatuotantoihin. Sillä on tarve päästä näyttämään elokuvia edes jossain ja saada rahaa.

Elokuva Dyyni sai Suomen ensi-iltansa viime viikolla. Se perustuu amerikkalaisen scifikirjailija Frank Herbertin kirjaan. Kuva: Warner Bros / 2020 BACKGRID UK

Yhtiön ensi vuoden ohjelmistoon kuuluu ainakin 17 elokuvaa, muun muassa supersankarielokuva Suicide Squad, Matrix-elokuvasarjan neljäs osa sekä Denis Villeneuven tulkinta scifielokuva Dyynistä.

– Varmaan elokuvayhtiö kokeilee nyt rajoja, ja koronatilanne antaa siihen mahdollisuuden. On pakko kokeilla jotain uutta.

Tero Koistinen kuvaa koko elokuva-alan tilannetta eräänlaisella kamalakimaralla:

– Korona-aika on elokuvastudioille kamala, elokuvateattereille kamala sekä kaikille suomalaisille elokuvatuottajille ja levittäjille ihan kamala.

Piina on jatkunut viime keväästä saakka. Tälläkin hetkellä myös Suomessa osa elokuvateattereista on kokonaan kiinni.

Monen elokuvan ensi-ilta on siirretty odottamaan parempia aikoja.

Kotimaisista elokuvista tuorein ilmoitus liittyy Johanna Vuoksenmaan ohjaamaan elokuvaan 70 on vain numero. Sen ensi-ilta on päätetty siirtää ensi vuoden alusta syksyyn.

Suoratoisto ei ole syntipukki

Warner Brosin uutisen aiheuttamasta hämmennyksestä huolimatta Tero Koistisen mielestä suoratoistopalvelut eivät ole elokuva-alalle pahasta.

– Ei niiden tarjonta koidu elokuvateattereiden tuhoksi. Hyvä, että elokuvat kiinnostavat ihmisiä, ja hieno homma, mitä useammissa kanavissa niiden pariin pääsee.

Suurin mittelö käydään vapaa-ajasta.

– Siitä kilpaillaan, jäävätkö ihmiset kotisohvalle, menevätkö kaljalle, veistämään veneitä vai lähtevätkö leffaan.

Liu Yifei näyttelee Mulanissa. Elokuva on nähtävissä Disneyn suoratoistopalvelussa. Kuva: Warner Bros / Backgrid London LTD / AOP

Piratismi voi lisääntyä

Filmikamarin toimitusjohtaja muistuttaa, että Warner Brosin ratkaisun taustalla on myös suoratoistopalveluiden välinen kilpailu. Yhdysvalloissa HBO Max kilpailee uuden Disney + -palvelun ja Netflixin kanssa.

Ne tarvitsevat lisää uusia hittielokuvia.

Vielä toistaiseksi HBO Max -suoratoistopalvelu ei ole saatavilla Suomessa eikä koko Euroopassa. Warner Brosin ilmoitus koskee siis vain Yhdysvaltoja ja ainakin toistaiseksi vain ensi vuotta.

Yksi seuraus voi olla, että elokuvapiratismi lisääntyy

– Jos tiedetään, että suoratoistopalvelussa on elokuvasta laadukas versio, niin piratismi lisääntyy. Se taas voi vaikeuttaa näiden elokuvien markkinoita.

Laulaja on laittanut uransa ystävyyssuhteiden edelle. Sattuma tuo vanhat ystävät, Seijan ja Mirjan (Marja Packalén) jälleen yhteen. Kuva: Johanna Vuoksenmaa / Dionysos Films

Finnkinon omistajalla tukalat paikat

Warner Brosin ilmoituksen jälkeen maailman suurimman elokuvateatteriketju AMC:n osakkeiden arvo pörssissä lähti rajuun laskuun.

AMC on jo aiemmin kertonut taloudellisista vaikeuksistaan ja yrittänyt saada eri tahoilta toiminnalleen lisärahoitusta. AMC on Finnkinon emoyhtiö.

Finnkinon myyntijohtaja Hannele Wolf-Mannila sanoo, ettei voi pörssikurssien laskua kommentoida, koska AMC on Finnkinon omistaja.

– Tällä hetkellä paiskimme töitä hyvin arkisten asioiden kanssa. Keskitymme siihen, että saisimme taas kaikki elokuvateatterit jouluksi auki, hän toteaa.