1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Vanhusten tapaamiskiellot usein lainvastaisia, korona-aika ei tuonut yllätyksiä lukiovertailuun, puolustusministeri Kaikkonen Ykkösaamussa kello 10.05

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Vanhus kävelee rollaattorin kanssa kaltevaa käytävää Myyrmäen vanhustenkeskuksessa, Vantaalla.
Eduskunnan oikeusasiamies on saanut 28 kantelua vanhusten oikeuksista korona-aikana.Eleni Paspatis / Yle

Vanhusten turvaksi asetetut tapaamiskiellot ovat usein lainvastaisia

Hoivakodit ja palvelutalot ovat käyttäneet tartuntatautilakia perusteena lopettaa vanhusten tapaamiset. Ihmisen oikeus yksityiselämään ei kuitenkaan lopu hoitokodin porstuaan.

Kävimme läpi kanteluita, joita eduskunnan oikeusasiamies on saanut vanhusten kohtelusta korona-aikana. Päätöksiä arvioi emeritaprofessori Marja Vaarama.

Kiristyneestä turvallisuustilanteesta on muodostunut uusi normaali

Puolustusministeri, Antti Kaikkonen, Kesk.
Venäjän ja lännen aiempaa kireämmät välit näkyvät myös Itämeren alueella, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen.Antti Kolppo / Yle

Itämeren turvallisuustilanne muuttui vuosina 2014–2015, kun sotilaallinen aktiivisuus alueella lisääntyi. Tämä näkyy ilma- ja merivoimien lisääntyneinä tunnistustehtävinä.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) sanoo, että mitään dramaattisia muutoksia ei viime aikoina ole kuitenkaan tapahtunut. Kaikkonen on TV1:n Ykkösaamun vieraana kello 10.05.

STT rankkasi lukiot – katso kärkikoulut maakunnittain

Katedralskolan i Åbo finns vid Gamla Stortorget.
Turun Katedralskolan oli jälleen STT:n lukiovertailun suurten lukioiden ykkönen koko maassa. Yle/Lotta Sundström

STT:n lukiovertailun ykköslukiot pysyivät syksyn ylioppilaskirjoitustenkin jälkeen samoina kuin keväällä. Suurten lukioiden ykkönen on kärkisijaa vuodesta 2018 pitänyt Turun Katedralskolan, jossa ylioppilastutkinnon suoritti 87 abiturienttia. Pienten kärkeen taas nousi viime vuoden 15. sijalta Enontekiön Erälukio, tutkinnon suorittaneita kokelaita oli tänä vuonna neljä.

Katso jutusta 20 suurta ja pientä kärkilukiota sekä maakuntakohtaiset listat lukioista.

Ylen MOT-toimitus selvitti Helsingin telakan saaman suurtilauksen taustoja

Ilmakuva: Helsingin telakka
Helsingin telakka on toiminut Hietalahdessa vuodesta 1865 lähtien. Nykyisin telakka on venäläisessä omistuksessa.Janne Järvinen / Yle

Lokakuussa tiedotettu Helsingin telakan saama 150 miljoonan euron risteilijätilaus tulee telakan omistajien omalta varustamolta. Kaupan yhteydessä tätä ei kerrottu.

Selvitimme, miten venäläisomistajat perustivat viime kesänä Britanniaan rekisteröidyn yhtiön ja miten Venäjän valtio rahoittaa kahta risteilijää. Telakan näkemys on, että kyseessä tavanomainen tilaus markkinahintaan, tutkija näkee asian myös osana suurvaltapolitiikkaa.

Uudessa-Seelannissa saa jo juhliakin normaalisti

Glenfieldin ostoskeskus Aucklandissa Uudessa-Seelannissa
Glenfieldin ostoskeskuksessa Aucklandissa vain hyvin harvat käyttävät maskia.Collins Ryàn

Uusi-Seelanti on rankattu koronakriisin hoidossa maailman parhaaksi maaksi. Nyt tapauksia todetaan enää muutamia päivässä. Saarivaltiossa koronarajoitukset ovat olleet tiukempia kuin Suomessa. Lue kaikki uusimmat tiedot koronaviruksesta täältä.

Sää lauhtuu ja viikonloppu on pilvinen

Lauantai-iltapäivän sää
Kerttu Kotakorpi / Yle

Lauantaiaamuna Lappiin on levinnyt lumisateita. Maan keskiosissa sataa lunta ja räntää, lännessä sade puolestaan muuttuu tihkuksi. Pohjois-Savossa ja Kainuussa lunta voi kertyä yli viisi senttiä, kun taas etelässä sää jo vähitellen poutaantuu. Vähitellen sateet väistyvät koilliseen.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi