1. yle.fi
  2. Uutiset

Trump nousee lauantaina kampanjalavalle Georgiassa – republikaaneja huolettaa, mitä presidentti suustansa päästää

Moni republikaani pelkää, että Trump aikoo jatkaa kampanjatilaisuudessa Georgian vaalijärjestelmän haukkumista sen sijaan, että hän kampanjoisi republikaanien senaattoriehdokkaiden puolesta.

Donald Trump
Donald Trump.
Presidentti Trumpin on määrä kampanjoida Georgian republikaanien puolesta lauantaina.Chris Kleponis / AOP

Yhdysvaltain istuva presidentti Donald Trump pitää lauantaina Georgiassa ensimmäisen vaalien jälkeisen kampanjatilaisuuden.

Hänen on määrä kannustaa georgialaisia antamaan äänensä republikaanien senaattoriehdokkaille David Perduelle ja Kelly Loefflerille tammikuussa pidettävissä uusintavaaleissa.

Vaalit ovat äärimmäisen ratkaisevat koko maan kannalta. Jaossa on kaksi senaattorinpaikkaa ja sitä kautta selviää, kumpi puolue saa enemmistön Yhdysvaltain senaatissa.

Georgian republikaanit ovat Trumpin saapumisesta innoissaan, mutta hänen sanomisiaan odotetaan yhtä lailla pelonsekaisin tuntein. Asiasta kirjoittavat muun muassa Politico-lehti (siirryt toiseen palveluun) ja uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Moni pelkää, että Trump aikoo jatkaa kampanjatilaisuudessa osavaltion vaalijärjestelmän haukkumista tai hyökätä jälleen sanallisesti Georgian republikaanikuvernöörin Brian Kempin kimppuun. Tämä saattaa johtaa puolestaan siihen, että Trumpin kannattajat jäävät vaalipäivänä kotiin.

Republikaanien senaattoriehdokkaat David Perdue ja Kelly Loeffler kuvattuna 4. joulukuuta Georgian Mariettassa.
Republikaanien senaattoriehdokkaat David Perdue ja Kelly Loeffler kuvattuna eilen Georgian Mariettassa. Alyssa Pointer/ EPA

"Hänen täytyisi sanoa vain muutamia oikeita asioita"

CNN:lle puhuneiden lähteiden mukaan Trump haukkui hiljattain puhelussa kuvernööri Kempin ”ääliöksi” ja ”kahjoksi”. Lisäksi hän kysyi, miksei Loeffler kyennyt varmistamaan voittoaan jo vaalipäivänä marraskuussa.

– Ei ole lainkaan hyödyllistä, jos hän hyökkää kuvernööriä vastaan puolentoista tunnin ajan. Hänen täytyisi vain sanoa muutamia asioita – oikeita asioita, jotka heijastetaan telepromterille. Voimme sitten leikata ne ja käyttää televisioissa, totesi yksi Trumpin avustajista CNN:lle.

Samaa mieltä on entinen georgialainen republikaanipoliitikko Allen Peake.

– On tärkeää, että Trump keskittyy senaatin vaaleihin eikä toisarvoisiin asioihin, kuten kitinään ja valittamiseen sekä perusteettomien väitteiden esittämiseen, sanoo Peake Politico-lehdessä.

Jos Trump kuitenkin keskittyy puheessaan hyökkäyksiin osavaltion kuvernööriä ja vaalijärjestelmää vastaan, saattaa koko tilaisuus muodostua republikaanien kannalta katastrofiksi, arvioi Peake.

– Siinä tapauksessa hän voisi jättää koko matkan väliin.

CNN: Trump oli haluton matkaamaan Georgiaan

Lukuisat Trumpin kanssa tekemisessä olleet, nimettöminä pysyneet henkilöt ovat kuvailleet, että Trumpille on ennen kaikkea pakkomielle tappiosta presidentinvaaleista, eikä häntä juuri kiinnosta edesauttaa senaatin vallan pysymistä republikaaneilla.

Näin siitäkin huolimatta, että monet hänen liittolaisistaan ovat yksityisesti kehottaneet Trumpia jättämään presidentinvaalit taakseen ja keskittymään Georgian uusintavaaleihin.

CNN:n mukaan Trump oli haluton ylipäätään osallistumaan Georgian kampanjatilaisuuteen, mutta suostui tähän lopulta vastahakoisesti liittolaistensa pyynnöstä.

Trumpin kampanjan viestintäpäällikkö Tim Murtaugh kuitenkin vakuuttaa presidentin tietävän, miten tärkeää republikaaniehdokkaiden menestys on Georgian vaaleissa.

– Presidentti menee Georgiaan kampanjoimaan ja muistuttamaan republikaaniehdokkaita siitä, miten paljon on pelissä, sanoi Murtaugh.

Lue myös:

Trumpin iskulause on nyt "Pelastakaa Amerikka" – Perheen tukiyhdistykset keräävät jo rahaa tuleviin vaaleihin

Yhdysvalloissa Georgiassa jo toinen vaaliviranomainen syyttää Trumpia uhkailun lietsonnasta

Georgian republikaaninen vaalijohtaja hermostui Trumpille – "Joku kuolee vielä"

Lue seuraavaksi