Hyppää sisältöön

Disney kiittelee pakkotyöleirejä pyörittävää Kiinan virastoa – Entinen kirjeenvaihtaja: Käsittämätöntä, mutta kertoo Kiinan vallasta

Uutta Mulan-elokuvaa on kuvattu Xinjiangissa, jossa Kiina sortaa uiguurikansaa. Kaksi toimittajaa kertoo, millaista maakunnan tapahtumista on raportoida.

Eteläkorealaisen aktivistin juliste kehottaa boikotoimaan Mulan-elokuvaa Soulissa.

– On aika käsittämätöntä, että iso mediayhtiö kiittää viranomaista, joka useiden todisteiden mukaan harjoittaa vähintään kulttuurista kansanmurhaa, sanoo Jenny Matikainen, Ylen entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja.

– Mutta toisaalta se kertoo Kiinan vallasta. Ja Kiinan valta on rahaa.

Kiitoksia kiinalaisille jakanut mediayhtiö on Disney, jonka uusi suurelokuva Mulan sai Suomen-ensi-iltansa perjantaina. Elokuvan maisemakuvia on kuvattu Kiinan läntisessä Xinjiangin maakunnassa, jossa Kiina sortaa suurta uiguurivähemmistöä.

Lopputeksteissä kiitoksen Disneyltä saavat muun muassa turvallisuusviranomaiset, jotka pyörittävät maakunnassa uiguurien pakkotyöleirejä. Ihmisoikeusjärjestöjen arvioiden mukaan noin miljoona uiguuria ja muiden vähemmistöjen edustajaa on maakunnassa suljettu vankileireille, joilla syyllistytään vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin.

Jenny Matikainen ja Helsingin Sanomien entinen Kiinan-kirjeenvaihtaja Katriina Pajari keskustelivat Mulanista ja Xinjiangin tilanteesta lauantaina Ylen Viimeisessä sanassa. Kumpikin on käynyt maakunnassa: Matikainen vuonna 2018 ja Pajari vuonna 2019 (siirryt toiseen palveluun).

Voit katsoa keskustelun klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Kysymyksiä yksityiselämästä, outo keppi hotellihuoneessa

Vaikka toimittajat pääsevät Xinjiangiin, on siellä työskentely tehty äärimmäisen hankalaksi, Matikainen ja Pajari kertovat.

Heti kun lentokentälle laskeutuu, on perässä iso määrä viranomaisia. Matikaisen arvion mukaan Ylen toimittaja ja hänen kiinalainen avustajansa saivat peräänsä tusinan verran väkeä.

Viranomaiset myös tekevät selväksi, että he tietävät toimittajasta paljon, sanoo Pajari. Häneltä kyseltiin muun muassa perheen ja lapsen kuulumisia.

Uiguurit asuvat Xinjaingin maakunnassa. Kuva: Joonas Haverinen / Yle

Lisäksi Kashgarin kaupungissa Pajarin hotellihuoneen lattialta löytyi joukkojenhallinnassa käytetty keppi.

– Toki se voi olla sattumaa, mutta melkoinen sattuma olisi, että toimittajan huoneessa on puolentoista metrin keppi, jossa on hanko päässä.

Hankalinta ei kuitenkaan ole toimittajiin kohdistuva painostus, vaan seuraukset, joita haastateltaville voi olla. Siksi paikalle menevät toimittajat pidättäytyvät etenkin uiguurien haastattelemisesta.

Matikainen kertoo, että juttukeikkansa aikana hän kävi haastattelemassa Kiinan valtaväestöön, han-kiinalaisiin, kuuluvaa turistia. Vaikka puheenaiheet olivat Matikaisen mukaan vaarattomia, joutui mies heti jälkeenpäin Matikaista seuranneen agentin puhutteluun. Sen jälkeen Matikainen päätti, että ketään ei enää haastatella.

Puhutteluun joutuivat myös kauppiaat ja ravintoloitsijat, joiden kanssa Matikainen asioi.

– Tuli sellainen olo, että anteeksi kun tulin syömään ravintolaasi, toivottavasti et joudu tästä ongelmiin.

Pajarin ja Matikaisen mukaan paikalle Xinjiangiin pitää joka tapauksessa mennä. Jo pelkästään katukuvan tarkkailu antaa maakunnan tilanteesta tietoa.

Pajari kertoo esimerkiksi, että Aksun kaupungissa uiguureja näkyi kaduilla vain vähän, vaikka heitä on Kiinan omien tilastojen mukaan 80 prosenttia alueen asukkaista. Nuoret miehet puuttuivat katukuvasta käytännössä täysin.

Kiinan teattereihin pääsee vain kourallinen Hollywood-elokuvia

Miksi Disney sitten nöyrtyy Kiinan edessä?

Helsingin Sanomien Katriina Pajarin mukaan taustalla on Kiinan merkitys elokuvateollisuudelle. Kiina on Yhdysvaltain rinnalla maailman tärkein elokuvamarkkina, mutta teattereihin hyväksytään vain muutamia kymmeniä Hollywood-elokuvia vuodessa.

Kiinan markkinoille päästäkseen on läpäistävä Kiinan sensuuri.

Mulan on Disneyn suursatsaus. Sen tekeminen on maksanut arviolta 200 miljoonaa dollaria (noin 165 miljoonaa euroa), mikä tekee siitä Christopher Nolanin Tenetin ohella tämän vuoden kalleimman elokuvan.

Suomessa Mulania ei nähdä elokuvateattereissa, vaan se on katsottavissa Disneyn suoratoistopalvelussa.

.
.