Hyppää sisältöön

Presidentti Niinistö: Otan koronarokotteen heti kun saajajärjestykseen tulen – Tasavallan presidentti vastasi yleisölle kyselytunnilla

Presidentti sanoi ottavansa korona-rokotuksen heti kun se on mahdollista.

Sauli Niinistö Tasavallan presidentin kyselytunnilla Yle Radio 1:ssä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasi kysymyksiin ja keskusteli kuuntelijoiden kanssa Yle Radio 1:ssä kello 13–14.

  • Voit kuunnella radiolähetyksen tästä:
Tasavallan presidentin kyselytunti Yle Radio 1:ssä

Ensimmäisen kysymyksen presidentille esitti 12-vuotias Janina Paakkinen Nilsiän yhtenäiskoulun kutosluokalta. Hän pyysi presidentiltä neuvoja joulun viettoon nykyisessä koronatilanteessa.

Niinistö totesi, että joulua pitää tänä vuonna valmistella ja viettää poikkeavaan tapaan ja tapaamisia pitää välttää.

– Me kaikki rakennamme joulua kohdaltamme, omalla käyttäytymisellämme sitä hyvää joulua. Kukaan ei halua koronaa jouluvieraaksi. Miten käy, se ratkeaa lähiviikkoina, Niinistö totesi.

Presidentiltä kysyttiin myös koronan jälkeisestä ajasta. Uskooko presidentti että maailma on valmis yhteistyöhön uusia pandemioita vastaan?

Niinistö sanoi pitävänsä hyvänä, että korona on pakottanut maailman johtavat asinatuntijat yhteistyöhön yli rajojen. Hän näki että yhteistyö on tiivistynyt niin terveysammattilaisten, järjestöjen kuin valtioidenkin välillä.

– Toivotaan että se muistijälki jää mahdollisimman pitkäksi aikaa, presidentti sanoi.

Hän totesi että esimerkiksi finanssikriiseistä, jotka toistuvat maailmanssa noin 10 vuoden välein, jäänyt muistijälki näyttää olleen valitettavasti liian lyhyt.

Niinistö sanoi uskovansa, että nuoriso selviää myös korona-ajasta ja heidän tulevaisuutensa voi ollla valoisa.

Presidentti ottaa rokotteen heti kun pääsee vuoroon

Niinistöltä kysyttiin myös, mitä hän ajattelee siitä, että osa kansalaisista suhtautuu epäillen koronarokotteen ottamiseen.

Niinistö totesi sen osoittavan, että kaikki koronaan liittyvä, myös taudin parannuskeinot, aiheuttavat ihmisissä hämmennystä.

– Olen kyllä aika vakuuttunut, että kun rokotuksen pääsevät käyntiin ja näemme, että niistä on pelastavaa hyötyä, niin kyllä moni harkitsee asiansa uudelleen.

Niinistö aikoo itse ottaa rokotteen heti kun sellaisen saa.

– Heti kun saajajärjestykseen tulen.

Kun toimittaja arveli ääneen, että tasavallan presidentti taitaa saada koronarokotteen ensimmäisten joukossa, Niinistö totesi, ettei tiedä asiasta vielä sen enempää.

– Ei minulle kukaan ole antanut vielä arpanumeroa.

Yleisö kysyi suorassa lähetyksessä

Yle pyysi etukäteen yleisöltä kysymyksiä presidentille. Niitä tuli toimitukseen pari sataa.

Toimitus valitsi kysymyksistä ne, jotka kuutiin lähetyksessä. Kysyjät pääsivät esittämään ne Niinistölle suorassa lähetyksessä ja keskustelemaan presidentin kanssa.

Kysymyksiä tuliuseista eri aiheista. Kansalaisia on mietityttänyt muun muassa koronatilanne, nuorten ihmisten tulevaisuus, Venäjä ja Nato.

Tasavallan presidentin kyselytunnin toimitti Marjo Näkki.

Tasavallan presidentin kyselytunteja on aiemmin lähetetty Yle Radio 1:ssä vuosina 2000–2008 ja 2012–2019.

Voit keskustella aiheesta 6.12. kello 23 asti.

.
.