1. yle.fi
  2. Uutiset

Puhelimeen kilahtaa Koronavilkun avauskoodi, vaikka tartuntaa ei ole todettu – Mitä tehdä?

Kyseessä on todennäköisesti inhimillinen virhe.

Koronavilkku
Henkilön kädessä puhelin jossa koronavilkku sovellus.
Koronavilkun avauskoodeja on luotu tähän mennessä noin 5 500. Kaikkia ei ole aktivoitu.Henrietta Hassinen / Yle

Puhelimeeni kilahtaa tekstiviestinä Koronavilkun avauskoodi. Viesti hämmentää, sillä minulla ei ole todettu koronatartuntaa.

Avauskoodi lähetetään koronatartunnan saaneille, jotta he voivat varoittaa muita mahdollisesta altistumisesta Koronavilkku-sovelluksen kautta.

Kyseessä on todennäköisesti inhimillinen virhe ja puhelinnumero on näpytelty jostain syystä väärin. Viestin olisi siis luultavasti pitänyt lähteä jollekin toiselle. Näin arvelee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho.

– Tällaisia näppäilyvirheitä varmasti tapahtuu jonkin verran, Yrttiaho sanoo.

– Ainakaan minun tiedossani ei ole, että joku lähettelisi vääriä viestejä tahallaan. Jos näitä tulee enemmän, niin sitten pitää katsoa esimerkiksi Kyberturvallisuuskeskuksen kanssa asia läpi. Tämä on kuitenkin ensimmäinen minun korviini kantautunut tapaus.

"Asian kannattaa antaa olla"

Koronavilkun avauskoodeja on luotu enemmän kuin aktivoitu. Koodeja on luotu tähän mennessä noin 5 500.

Yksi syy eroon on Yrttiahon mukaan neljän tunnin aikaraja, jossa koodi pitää näppäillä Koronavilkku-sovellukseen. Sen jälkeen se lakkaa toimimasta. Toinen syy saattaa olla juuri inhimillinen näppäilyvirhe.

Pitäisikö minun tehdä jotain aiheettomasti saamani koodin takia?

– Tässä tilanteessa asian kannattaa antaa olla. Koodista tai viestistä ei pitäisi pystyä päättelemään, kenelle se on tarkoitettu tai kuka sen on lähettänyt, Yrttiaho ohjeistaa.

Jos kyseessä tosiaan on näppäilyvirhe, se tarkoittaa että joku tartunnan saanut on saattanut jäädä ilman avauskoodiviestiä.

Kooditta jääneen kannattaa ottaa yhteyttä terveydenhoidon työntekijöihin ja pyytää uutta koodia, Yrttiaho neuvoo.

Lue seuraavaksi