1. yle.fi
  2. Uutiset

USA ei halua, että Nord Stream 2 -kaasuputken rakentamista jatketaan

Yhdysvallat pitää kaasuputkea Kremlin poliittisena työkaluna.

Itämeren kaasuputki
Nord Stream 2:een tarkoitettuja putkia, taustalla laiva.
Nord Stream 2:een tarkoitettuja putkia Mukranin satamassa Sassnitzissa Saksassa. Taustalla on venäläisalus, joka on osallistunut kaasuputken asennustöihin. Clemens Bilan / EPA

Yhdysvallat haluaa, että Saksa ja EU keskeyttävät Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyöt.

Yhdysvallat pitää kaasuputkea Kremlin poliittisena työkaluna, sanoi Yhdysvaltain virkaatekevä Saksan-suurlähettiläs Robin Quinville Handelsblatt-lehden (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa.

– Keskeyttäminen lähettäisi sellaisen vahvan signaalin Venäjälle, ettei Eurooppa enää hyväksy sen ilkeämielistä käytöstä, suurlähettiläs sanoi.

Euroopan ja Venäjän yhdistävän kaasuputken rakennustyöt ovat olleet pysähdyksissä liki vuoden, mutta niiden oli määrä jatkua kuluvana viikonloppuna.

Rakennustyöt keskeytettiin, kun Yhdysvallat määräsi pakotteita kaasuputkea rakentaville yhtiöille.

Nord Stream 2 kulkee Itämeren lävitse, ja Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom on kaasuputken suurin omistaja.

Myös suomalaisyhtiö Fortumilla on osuus putkihankkeessa sen osittain omistaman saksalaisen Uniper-yhtiön kautta, joka rahoittaa putken rakentamista.

Lisää aiheesta:

Nord Stream 2:ta vastustava Puola mätkäisi Gazpromille miljardisakot kaasuputkihankkeesta

Venäläinen putkihanke uhkaa hyytyä, mutta Fortum luottaa tytäryhtiön saavan miljardilainansa takaisin – Rauramo: "Hanke on edelleen pätevä"

Saksan ulkoministeri puolusti Nord Stream 2:ta amerikkalaispainostusta vastaan: Meillä on oikeus päättää, mistä hankimme energiamme

Miksi Nord Stream 2 -kaasuputken rakentaminen seisoo? Varman Murto: "Trumpin hallinto on laukaissut taloudellisen neutronipommin"

Lue seuraavaksi