1. yle.fi
  2. Uutiset

Keskeytyneitä brexit-neuvotteluja jatketaan sunnuntaina – Yhä pahoja erimielisyyksiä, jotka saattavat estää sopimuksen syntymisen

Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen yrittivät löytää puhelinneuvottelussa ratkaisuja jumissa oleviin kauppaneuvotteluihin. 

Brexit
Boris Johnson ja Ursula von der Leyen.
Boris Johnson ja Ursula von der Leyen kuvattuna viime tammikuussa. Andy Rain / EPA

Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ovat sopineet, että perjantaina keskeytyneitä brexit-neuvotteluja jatketaan sunnuntaina.

Kauppaneuvotteluissa on edelleen merkittäviä erimielisyyksiä muun muassa kalastuksen ja hallinnon osalta.

Johnsonin ja von der Leyenin mukaan neuvottelijoiden on ponnisteltava lisää, jotta saadaan selville, onko sovintoa mahdollista saavuttaa.

Kauppasopimusta ei ole mahdollista tehdä ellei kiistoihin löydy ratkaisua, Johnson ja von der Leyen toteavat lausunnossaan.

Aikaa ei ole paljon, koska Britannian EU-eron siirtymäkausi päättyy vuodenvaihteessa.

Johnson ja von der Leyen keskustelevat seuraavan kerran maanantaina.

Ursula von der Leyen twiittasi, että erimielisyyksiä on edelleen eikä sopimusta synny, jos kiistoja ei saada ratkaistua.

EU-johtajat käsittelevät brexit-neuvotteluja huippukokouksessaan ensi torstaina.

Lue lisää: Eurooppa-kirje: Brysselin huippukokous näyttää unionin suunnan

Viikon ajan Lontoossa käydyt neuvottelut keskeytettiin eilen tuloksettomina. Neuvotteluissa yritetään sopia EU:n ja Britannian välisistä suhteista vuodenvaihteen jälkeen.

Britannian hallituslähteet ovat arvioineet medialle, muun muassa The Guardianille (siirryt toiseen palveluun), että sopimuksen mahdollisuudet ovat korkeintaan 50 prosentin luokkaa.

Britannia erosi virallisesti EU:sta jo tammikuun lopussa, mutta siirtymäajan loppuun eli vuodenvaihteeseen asti yhteistyötä on jatkettu kuin se olisi jäsenmaa. Nyt siirtymäaikaa on jäljellä enää neljä viikkoa.

Lisää aiheesta:

Maratoniksi venyneessä brexit-neuvottelussa ei vieläkään sopua – Britannian Johnson ja EU:n von der Leyen keskustelevat aiheesta lauantaina

Lue seuraavaksi