1. yle.fi
  2. Uutiset

Georgiassa republikaanisenaattorien puolesta kampanjoinut Trump väitti jälleen voittaneensa presidentinvaalit: "Emme luovuta koskaan!"

Barack Obaman mukaan Georgian vaali tulee määrittämään Bidenin presidenttikauden suunnan.

USA:n presidentinvaali
Donald Trump kannattajiensa edessä Georgian osavaltiossa.
Donald Trump uskoo edelleen voittaneensa presidentinvaalit.Stan Badz / EPA

Yhdysvaltain väistyvä presidentti Donald Trump saapui lauantaina Georgian osavaltioon kannustaakseen ihmisiä uurnille äänestämään ensi kuun uusintavaaleissa osavaltion senaattoripaikoista.

Osavaltiossa ratkaistaan ensi kuussa, onko maan senaatissa republikaanien vai demokraattien enemmistö.

Tämä tulee taas vaikuttamaan merkittävästi siihen, miten helposti presidentiksi nouseva Joe Biden saa vietyä päätöksiään läpi.

Georgiassa on jaossa kaksi senaattorin paikkaa, ja niistä kisaavat demokraattien Raphael Warnock ja Jon Ossof republikaanien Kelly Loeffleria ja David Perdueta vastaan. Koska panokset ovat kovat, niin demokraatit kuin republikaanit ovat käyttäneet valtavia summia rahaa uusintavaaleihin.

Jos demokraattien ehdokkaat voittavat, senaatin paikat jakautuvat tasan republikaaneille ja demokraateille. Tämä tarkoittaa käytännössä hyviä uutisia demokraateille, koska tasatilanteissa päätäntävalta siirtyy Bidenin varapresidentti Kamala Harrisille.

Trump kylvi epäluuloa myös uusintavaaleja kohtaan

Trump ylisti puheessaan Georgiassa Loeffleria ja Perdueta "mahtaviksi ehdokkaiksi" ja kylpi pelkoa demokraattien vallasta senaatissa.

– Päätätte nyt siitä, kasvavatko lapsenne sosialistisessa vai vapaassa maassa, hän sanoi.

Trump käytti puheessaan myös aikaa väitteisiinsä siitä, että hän olisi todellisuudessa voittanut viime kuussa järjestetyt presidentinvaalit ja kutsui niitä yhä vilpilliseksi.

– Tulemme yhä voittamaan nämä vaalit, Trump väitti puheessaan.

Trump myös vihjasi, että äänestämisen lisäksi ihmisten tulee ensi kuussa varmistaa, ettei "yhtään ääntä heitetä pois". Tällä hän pyrki ilmeisesti kylvämään epäluuloa myös uusintavaaleja kohtaan. Trump on toistuvasti väittänyt, että viime kuun presidentinvaaleissa olisi tapahtunut vilppiä.

Viranomaisten ja vaalitarkkailijoiden mukaan näin ei ole. Trump on myös hävinnyt valtaosan oikeusjutuista, joita hänen vaalikampanjansa on nostanut tulosta vastaan.

Donald Trump kannattajiensa edessä Georgian osavaltiossa.
Donald Trump sai sankarin vastaanoton omien kannajiensa parissa.EPA / Stan Badz

Trump yritti yhä kumota Georgian vaalitulosta

Uutistoimisto AFP:n mukaan asiantuntijat ovat arvioineet, että Trumpin viestiä republikaaniehdokkaiden puolesta voikin heikentää nimenomaan sen ristiriitaisuus. Presidentti on viikkojen ajan toistuvasti kylvänyt epäluuloa Yhdysvaltain vaalijärjestelmää kohtaan virheellisillä väitteillään, mutta nyt hänen pitäisi motivoida ihmisiä äänestämään tästä huolimatta.

Trumpin kerrottiin myös lauantaina soittaneen Georgian osavaltion kuvernöörille ja vaatineen tätä painostamaan paikallisia viranomaisia, jotta nämä kumoaisivat osavaltion tuloksen.

Biden voitti osavaltion niukasti viime kuussa. Tulos on jo varmistettu uudelleenlaskennalla.

Trump tosin puhui itsevarmana nojaten puhujapönttöön kertoen, ettei tule koskaan luovuttamaan. Hän jakoikin puheestaan uhmakkaan pätkän Twitter-tilillään, jossa teki asian tiettäväksi kaikille.

Myös Obama kampanjoi

Ensi kuun vaalien tärkeydestä kertoo myös se, että entinen presidentti Barack Obama järjesti oman virtuaalikampanjatapahtumansa perjantaina.

– Georgian ainutlaatuinen vaali tulee viime kädessä määrittämään Bidenin presidenttiyden suunnan, Obama sanoi.

Lue lisää:

Trumpin iskulause on nyt "Pelastakaa Amerikka" – Perheen tukiyhdistykset keräävät jo rahaa tuleviin vaaleihin

Yhdysvalloissa Georgiassa jo toinen vaaliviranomainen syyttää Trumpia uhkailun lietsonnasta

Lue seuraavaksi