Hyppää sisältöön

Ruotsin suurin sanomalehti on tänään ilmastoaktivisti Greta Thunbergin päätoimittama – "Tämä on fakta, eikä mielipide"

Sanomalehden sunnuntainumerosta on omistettu ilmastokriisille 58 sivua.

Ruutukaappaus Dagens Nyheter -sanomalehden sunnuntain 6. joulukuuta 2020 etu- ja takakannesta. Kuva: Dagens Nyheter

Ruotsalainen ilmastoaktivisti Greta Thunberg on toiminut vierailevana päätoimittajana tänään julkaistussa Dagens Nyheter -sanomalehden numerossa. Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) on Ruotsin suurin perinteinen sanomalehti.

Thunbergin päätoimittaman sunnuntainumeron kannen pääotsikkona on "Tämä on fakta, eikä mielipide". Lehdestä 58 sivua on omistettu ilmastokriisin käsittelemiseen.

Kannessa muistutetaan maailman lämpenevän, ikiroudan sulavan ja aikaa kehityksen kääntämiseen olevan vain vähän.

Lehden sisäsivuilla on muun muassa lehden Venäjän-kirjeenvaihtajan Anna-Lena Laurénin tekemä laaja reportaasi Venäjän arktisen alueen sulavasta jäästä, tilastoja ilmastonmuutoksesta, juttu ihmiskuntaa uhkaavista taudeista sekä reportaasi muutoksista saamelaisalueella.

Lehden kulttuurisivuillakin käsitellään ilmastokriisiä muun muassa Thunbergin tekemässä luonto-ohjelmista tunnetun David Attenborough'n haastattelussa ja poiminnoilla kulttuurin tavasta käsitellä luontoa ja ilmastoa vuosisatojen mittaan.

Greta Thunberg koululakkoa ilmaston puolesta julistavan kyltin kanssa Tukholman keskustassa 23. lokakuuta. Kuva: Pelle T. Nilsson / SPA / AOP

Lehden kielipalstalla puolestaan pohditaan erilaisten ilmastonmuutokseen liittyvien häpeää ilmaisevien sanojen leviämistä maailmalla. Lentämisen aiheuttamaa häpeää ilmaiseva "flygskam" on levinnyt ruotsista useisiin kieliin omina versioinaan.

Lehdestä löytyy myös asiantuntijoiden vastauksia ilmastokriisin ihmissuhteissa aiheuttamiin ongelmiin. Neuvoja annetaan muun muassa lasten ilmastoahdistuksen helpottamiseen ja pariskuntien erilaisten ilmastonäkemysten yhteensovittamiseen.

"Vastuun luovuttaminen alaikäiselle täysin käsittämätöntä"

– Ilmastokriisi on vaikein ja vaativin kysymys, jonka ihmiskunta on kohdannut. Suurin toivomme on demokratiassa ja koulutuksessa, vieraileva päätoimittaja Thunberg kirjoittaa pääkirjoitussivulla (siirryt toiseen palveluun).

Dagens Nyheter on painottanut, että vaikka Thunberg on ollut suunnittelemassa tämän päivän lehden sisältöä, on päätoimittajavastuu normaaliin tapaan Peter Wolodarskilla.

Dagens Nyheter sai osakseen jonkin verran kritiikkiä aiemmin syksyllä ilmoitettuaan ottavansa Greta Thunbergin yhdeksi päiväksi vierailevaksi päätoimittajaksi. Vastaava päätoimittaja Wolodarski kommentoi tuolloin Thunbergin vierailun olevan vain yksi osa lehden panostusta ilmastonmuutoksesta raportoimiseen.

– Vastuun luovuttaminen Ruotsin suurimmasta päivälehdestä alaikäiselle, kouluttamattomalle aktivistille on täysin käsittämätöntä. Se on hullua. Siis jos ei olisi sitä järjetöntä tosiasiaa, että olemme eksistentiaalisessa kriisissä, jonka yhteiskuntamme silti jättää huomiotta, Thunberg itse kommentoi asiaa tänään DN:ssä.

Vastaavanlaisia vierailevia päätoimittajia on käytetty kansainvälisessä mediassa aiemminkin. Esimerkiksi U2-yhtyeestä tunnettu Bono toimi brittiläisen The Independet (siirryt toiseen palveluun) -sanomalehden vierailevana päätoimittajana vuonna 2006. Teemana oli tuolloin Afrikka ja aids-kriisi.

Lue myös: