Hyppää sisältöön

"Tunne alkaa vallata, kenraalille sitä ei sovi näyttää" – presidentti Niinistön ja rouva Haukion koskettavat kohtaamiset veteraanien kanssa

Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat kaksi sotavetaraania ja vuoden lotan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tapasivat lottia ja veteraaneja etäyhteydellä. Kuva: Jon Norppa /Tasavallan presidentin kanslia

Kenraali Jaakko Valtanen on kätellyt presidenttiparia ensimmäisenä monilla Linnan juhlilla. Tapaaminen on selvästi tehnyt vaikutuksen presidentti Sauli Niinistöön. Hän lukee Valtaselle, miten kirjoitti tapahtuneen jälkeen.

– Jääkärimarssin alkumarssit alkavat. Tunnen tarvetta ryhdistäytyä. Ovet aukenevat, kenraali Valtanen saapuu. Jääkärimarssi soi, Valtasen hahmo ja vakaus valtaavat salin. Valtasessa henkilöityy kaikki se kunnioitus, jota tällaisena päivänä suomalaisuudesta tunnen, Niinistö lukee.

– Käteni on vakaa ja katse tarkka, mutta sisimmässä väreilee ja tunne alkaa vallata. Kenraalille sitä ei sovi näyttää eikä kenraalikaan näytä tunnetta, Niinistö jatkaa kirjoitustaan.

Kenraali Jaakko Valtanen oli viimeinen Puolustusvoimain komentaja, jolla oli rintamakokemusta. Valtanen meni vain 16-vuotiaana vapaaehtoisena jatkosotaan.

Sauli Niinistö kysyy kenraalilta itsenäisyyspäivää varten tehdyssä nauhoituksessa, miten Valtanen kohtaamisen Linnan juhlissa koki. Jaakko Valtanen on selvästi vaikuttunut Niinistön sanoista.

– Herra presidentti, täytyy tunnustaa: olen kuulemastani hieman hämmentynyt, kenraali Valtanen sanoo.

presidenttipari on etäyhteydellä veteraaneihin
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio kohtasivat itsenäisyyspäivän kunniavieraita tällä kertaa etäyhteyden välityksellä. Lottana palvelleen Aila Salon sanat ”Pyri rakentamaan positiivista huomista” vetosivat presidenttipariin. Kuva: Tasavallan presidentin kanslia, Video: Yle

"Yhdessä voimme saavuttaa paljon"

Sotaveteraanit ovat jo vuosia kätelleet presidenttiparia ensin Linnan juhlissa. Veteraanien näkeminen on ollut monelle suomalaiselle itsenäisyyspäivän kohokohta. Tänä vuonna vastaavia Linnan juhlia ei järjestetä koronapandemian takia.

Monena vuonna veteraanien joukkoa ovat johtaneet Mannerheim-ristin ritarit. Viimeinen Mannerheimin ristin ritari, Tuomas Gerdt, menehtyi tänä syksynä.

Kenraali Jaakko Valtanen kertoo, ettei halunnut tulla rinnastetuksi edeltäjiinsä kenraali Adolf Ehrnroothiin ja Tuomas Gerdtiin.

– En ole sotasankari heidän tapaansa, mutta kun ylipäällikön toivomus on sotilaalle käsky, päätin noudattaa sitä, Valtanen sanoi ja tuli avaamaan kättelyn myös viime vuonna.

Valtasen mukaan Linnan juhlat ovat olleet hänen elämänsä kohokohtia, ja hän kiittää presidentti Niinistöä luottamuksesta. Muuten myös kenraalin tunteet pysyvät kurissa.

– Ei näitä tunteita sovi näyttää kameralle varsinkaan, Valtanen sanoo.

Presidentti Sauli Niinistö keskustelee kenraali Jaakko Valtasen kanssa. Kuva: Jon Norppa /Tasavallan presidentin kanslia

Presidentti Niinistö kysyy Valtaselta, miten hän arvioi isänmaallisuuden tänä päivänä. Kenraali Valtanen uskoo, että nykypolvi ja nuoriso ymmärtävät, ettei yksi pieni ihminen pienessä maassa voi saavuttaa kovin paljon elämässä.

– Yhdessä voimme saavuttaa paljon sellaista, joka on meille kaikille arvokasta.

Nykyään korostetaan yksilöitä ja ihmisoikeuksia. Tämä ei kuitenkaan tee nykypolvesta kenraalin mukaan välttämättä omahyväistä tai itsekästä.

– Eikö juuri sellainen yhteiskunta, jossa yksityisen kansalaisen oikeudet ovat turvattuja, ole puolustamisen arvoinen? Valtanen kysyy.

"Kiitos, että menitte"

Presidentti Niinistö ja rouva Jenni Haukio kohtaavat etäyhteydellä toisen sotaveteraanin. Yrjö Rimpinen oli vain 18-vuotias, kun hän lähti rintamalle Satakunnasta.

– Tietysti joskus tuli koti-ikävä, mutta ei sellaista, että lähden pois täältä, Rimpinen kertoo presidenttiparille.

Tehtävä eli Suomen puolustaminen oli Rimpiselle niin selvä, ettei siitä ollut kysymyksiä.

Presidentti Niinistö kysyy, tunsiko veteraani Rimpinen ylpeyttä Suomen puolustamisesta.

– Tunnen sen ja tunnen vieläkin. Välillä näistä asioista kun puhui, vastaus oli, mitä menitte sinne.

Yrjö Rimpinen kertoo ihmettelevänsä tällaisia vastauksia.

– Tässä ollaan ja jos toisin olisi käynyt, tässä ei oltaisi, Rimpinen kuvaa.

– Kiitos, että menitte, presidentti sanoo koko Suomen kansan puolesta.

"Pyri rakentamaan positiivista huomista"

Presidenttipari kohtasi vielä vuoden 2020 lotaksi valitun raumalaisen pikkulotan Aila Salon. Lottajärjestön 8–17-vuotiaille tytöille tarkoitettu pikkulottatoiminta aloitettiin vuonna 1931.

Aila Salo meni pikkulotaksi kymmenvuotiaana. Lapsia koulutettiin tuntemaan lentokoneita, arvioimaan lentokorkeuksia ja reagoimaan ilmahyökkäykseen.

Tämä kaikki oli lapsille Salon mukaan myös pelottavaa.

Naisten työ sotien aikana oli myös tärkeää.

– Kotirintaman naiset ottivat kaikesta vastuun, asettuivat sorvin ääreen, hoitivat sivussa lapset ja leipoivat armeijalle leivän, hän kuvaa presidenttiparille.

Lotta Svärd -säätiön sivuilla (siirryt toiseen palveluun) kerrotaan, että Aila Salo liittyi pikkulottiin vuonna 1937. Pari vuotta myöhemmin oli parinkymmenen tuhannen miehen sotaharjoitukset Salon kotipaikkakunnalla Koivistolla. Aila Salo toimi sotaharjoitusten aikana lähettinä viestijaostossa.

Myös evakossa Salo osallistui ahkerasti rintamasotilaiden varusteiden täydentämiseen. Pikkulottien tehtävänä oli esimerkiksi sivellä vernissaa kenttälakanoihin. Sotilaille piti saada kosteutta eristäviä lakanoita, koska teltoissa jouduttiin lepäämään pelkällä maapohjalla. Tuntemattomat sotilaat saivat joulupaketteja, pikkulotat rullasivat sidetarpeita ja keräsivät varoja. Myöhemmin Aila Salo kutsuttiin töihin esimerkiksi evakuointikeskukseen avustajaksi. Hän on työskennellyt myös lottaperinteen säilyttämisen, tallentamisen ja näkyväksi tekemisen puolesta.

Elämänasenteensa Aila Salo kertoo perineensä lotista.

– Pyri rakentamaan positiivista huomista. Minusta se on kaikille sopiva tulevaisuuden suunta, hän kertoo presidenttiparille.

Voit keskustella aiheesta 7.12. klo 23:een asti.

Lue lisää:

.
.