1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen itsenäisyyspäivä

Ilmavoimat teki ylilentoja ympäri Suomea, mutta pilvet pilasivat näkyvyyden – katso, miltä meno näytti Hawkin ja Hornetin ohjaamosta

Ilmavoimien ylilennot toteutettiin tänä vuonna poikkeuksellisella tavalla.

Suomen itsenäisyyspäivä
Itsenäisyyspäivä yläilmoista: katso, miltä Hawkin ja Hornetin ohjaamossa näytti
Itsenäisyyspäivä yläilmoista: katso, miltä Hawkin ja Hornetin ohjaamossa näytti

Ilmavoimat teki tänään itsenäisyyspäivänä ylilentoja useilla paikkakunnilla. Ylilentoja tehtiin Helsingissä, Tampereella, Porissa, Jyväskylässä ja Kuopiossa. Kalustona oli Hornet-hävittäjiä ja Hawk-suihkuharjoituskoneita.

Sää ei kuitenkaan ollut Ilmavoimien puolella, kun pilvet haittasivat ylilentojen näkyvyyttä yleisölle.

Harmaa sää pakotti myös Ilmavoimia supistamaan koneiden määrää ja mukauttamaan ylilentojen reittejä lentoturvallisuuden vuoksi.

Karjalan lennostosta Helsinkiin ja Tampereelle lähti lopulta liikkeelle kolme Hornetia suunnitellun neljän sijaan. Lisäksi sekä Helsingin että Tampereen yllä kolmen koneen parvet hajotettiin ja sankarihautojen ylilennot tehtiin vain yhdellä koneella.

Ilmavoimien mukaan pilviverho oli matalimmillaan Etelä-Suomessa 500 jalkaa, mikä on noin 150 metriä. Taajaman yläpuolella ylilennon minimikorkeus on 1 200 jalkaa eli noin 350 metriä.

Hawkeilla ylilennot toteutettiin sen sijaan täysin alkuperäisen suunnitelman mukaisesti Poriin ja Jyväskylään sankarihautausmaille, mutta näilläkin paikkakunnilla lentojen näkyvyys oli huono.

Mutta jos ei mitään näkynyt, niin ainakin koneiden komea jyrinä kuului.

Ilmavoimien ylilennot toteutettiin tänä vuonna poikkeuksellisella tavalla.

Ilmavoimat on perinteisesti suorittanut ylilennon itsenäisyyspäivän valtakunnallisen paraatin yhteydessä. Porissa järjestettäväksi tarkoitettu paraati kuitenkin peruttiin tänä vuonna koronapandemian vuoksi.

Lue myös:

Hornetit ja Hawkit jyrisevät taivaalla, kun Ilmavoimat tekee tänään ylilentoja useilla paikkakunnilla – katso, missä ja mihin kellonaikaan

Lue seuraavaksi