1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Linnan juhlat

Rouva Haukiolla ei ollut erityistä kerrottavaa juhla-asustaan – kysyimme tyyliasiantuntijan arvion: "Menetetty tilaisuus"

Presidenttiparin pukeutuminen istui poikkeuksellisten Linnan juhlien luonteeseen, tyyliasiantuntija Mirva Saukkola sanoo.

Linnan juhlat
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio poseeraavat presidenttiparin kuvauksessa ennen itsenäisyyspäivän ohjelmaa Presidentinlinnassa Helsingissä 6. joulukuuta.
Presidentti Sauli Niinistö ja puoliso Jenni Haukio itsenäisyyspäivänä 2020.Emmi Korhonen / Lehtikuva

Linnan juhlissa ei koettu tänä itsenäisyyspäivänä perinteistä iltapukuloistoa, ja poikkeuksellinen vuosi ilmeni myös illan isäntäparin pukeutumisessa.

Presidentti Sauli Niinistö juhlisti Suomen itsenäisyyttä juhlapuvun eli frakin sijaan tummassa puvussa. Presidentin puolison, rouva Jenni Haukion yllä puolestaan nähtiin polven alapuolelle ulottuva, yönsinisen ja mustan värinen mekko.

Tyyliasiantuntija, kirjailija Mirva Saukkola pitää presidenttiparin pukeutumista etikettiin sopivana.

– Nyt eletään poikkeusaikoja. Voi kuvitella, että frakkia ja iltapukua ei todellakaan ole vaadittu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Ylen haastattelussa itsenäisyyspäivänä.
Presidentti Sauli Niinistö Ylen haastattelussa itsenäisyyspäivänä.Yle

Presidentti Niinistö on Saukkolan mukaan aina noudattanut pukeutumiskoodia eikä ole tehnyt siitä poikkeamia.

– Jos ajatellaan miesten pukeutumista yleisesti ottaen, Suomessa ja muualla läntisessä maailmassa on sille aika tarkka etiketti. Toisin sanoen liikkumavaraa ei ole paljon.

Naisilla tätä liikkumavaraa on hieman enemmän. Rouva Haukion asuvalintaa itsenäisyyspäiväksi Saukkola pitää hänen aiemmalle linjalleen uskollisena.

Rouva Jenni Haukio Ylen haastattelussa itsenäisyyspäivänä.
Jenni Haukio Ylen haastattelussa itsenäisyyspäivänä.Yle

– Hän ei ole koskaan ollut show-henkinen pukeutuja. Päinvastoin: hän on aina ollut hyvin hillitty ja harkittu pukeutuja.

– Kun ajatellaan väriyhdistelmää eli yönsinistä ja mustaa, sekin sopii hyvin hänen persoonaansa. Hän on aina tehnyt hyvin tyylikkäitä esiintymisiä – ei mitään räikeitä eikä räväyttäviä, Saukkola sanoo.

Asuvalinnat ovat olleet vuodesta toiseen myös suomalaisten mieleen. Esimerkiksi vuosi sitten Haukion fuksianpunainen, Sari Nordströmin suunnittelema puku voitti Ylen silloisen pukuäänestyksen, runsaalla 12 000 äänellä.

Vaikka tällä kertaa Linnan juhlissa ei nähdä pukuloistoa samassa mittakaavassa kuin aiempina vuosina, äänestää voi silti: nyt kaikkien aikojen suosikkiaan.

Äänestys on auki tänä iltana kello 22:30 asti.

Haukion asussa olleita puhvihihoja Saukkola luonnehtii ajankohtaisiksi juuri nyt.

– Niitä on käytetty todella paljon kansainvälisissäkin muotitaloissa.

Asu oli myös umpinainen ja peittävä, mikä sekin on näkynyt Saukkolan mukaan naisten juhlapukeutumisessa viime vuosina, #metoo-liikkeen ja -keskustelun myötä.

Menetetty tilaisuus, sanoo tyyliasiantuntija

Linnan juhlien yhteydessä huomio kiinnittyy pukuloiston lisäksi usein itse suunnittelijoihin: heille näkyvyys miljoonayleisön edessä voi olla uran kannalta tärkeä käyntikortti.

Tänä vuonna tämäkin vaikuttaa olevan toisin: rouva Haukio totesi sunnuntai-iltana esimerkiksi Iltalehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan, ettei hänen puvustaan ole mitään erityistä kerrottavaa.

Hän totesi medialle toivovansa, että huomio kiinnittyisi etenkin itsenäisyyteen.

Mirva Saukkola sanoo ymmärtävänsä ja kunnioittavansa Haukion päätöstä.

– Mutta toisaalta näen, että rouva Haukiolla olisi hieno tilaisuus tuoda esiin suomalaista osaamista ja suomalaisten käsityöläisten ja muodin tekijöiden osaamista sillä tavalla, että hän kertoisi, kuka hänen pukunsa on tehnyt.

Saukkola toteaa, että esimerkiksi Italiassa ja Ranskassa muotiteollisuus on ollut arvostettu ala ja nähty tärkeänä työllistäjänä.

– Siellä on tyypillistä, että oletetaan, että naispuolisilla poliitikoilla, vaikuttajilla ja puolisoilla on velvollisuuskin tuoda esiin hyvää osaamista.

Hän toteaa suomalaisten muotiyrittäjien ja muun muassa ompelijoiden olleen ahtaalla viime kuukausina. Poikkeuksellisesti pukutilauksia ei tullut tänä vuonna Linnan juhliinkaan.

– Siinä mielessä tämä oli ehkä menetetty tilaisuus.

Onko pukeutumista pakko ruotia?

Linnan juhlista on kasvanut vuosikymmenten aikana maan arvostetuin iltapukujuhla. Mediassa pukeutumista on saatettu puida välillä rankastikin.

Tämä on herättänyt myös vastalauseita: esimerkiksi opetusministeri, vasemmistoliiton Li Andersson on sanonut pitävänsä (siirryt toiseen palveluun) naispoliitikoiden ulkonäön julkista ruotimista osoituksena epätasa-arvosta.

Mitä tyyliasiantuntija ajattelee tästä – onko pukeutumista syytä ruotia Suomen juhlapäivänä?

– Ei ihmisten ulkonäköä tarvitse ruotia, Saukkola vastaa.

– Mutta oli kyse mies- tai naispukeutujista, kiinnostavaa on kuulla siitä, että on hienoja suomalaisia osaajia, jotka osaavat loihtia upeita asuja ihmisille Linnan juhliin.

Negatiivinen ruotiminen on turhaa, Saukkola tiivistää.

– Mutta se, että tuodaan esiin osaavia ihmisiä ja heidän visioitaan, on myönteistä.

Tästä artikkelista voit lukea itsenäisyyspäivän tapahtumista hetki hetkeltä.

Mitä mieltä olet rouva Haukion puvusta? Voit keskustella aiheesta 7.12. klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Housupukuja, maailmanluokan trendejä ja pillerihattu – Linnan juhlien asuvalintoja kautta aikojen

Miten tässä näin kävi? Linnan juhlamuoti onkin yhä hillitympää – 32 kuvaa kertoo, millaiseen suuntaan se on menossa

Lue seuraavaksi