Hyppää sisältöön

Suomalaisen juhla

Tänä vuonna julkimotkin juhlivat villasukissa. Viisi julkisuuden henkilöä kertoo nyt, miten itsenäisyyspäivää vietetään poikkeusoloissa.

Huuhkajien kapteeni Tim Sparv vietti itsenäisyyspäivän aamun bussissa. Sparvin joukkue, Kreikan liigan AEL FC, lähti vieraspelimatkalle Agriniolle, missä joukkue kohtaa huomenna Panetolikos FC:n.

Viime vuoden juhlissa Sparv ja hänen puolisonsa Jitka Nováčková olivat paljon kuvattu pariskunta. Tänä vuonna itsenäisyyspäivä kuluukin hyvin erilaisissa tunnelmissa – kuten monella muullakin poliitikolla, julkimolla ja urheilijalla.

Sparv kertoo, että itsenäisyyspäivän hän viettää usein maailmalla, jos joukkueen kausi on edelleen käynnissä. Juhlallista on, jos päivää voi viettää toisen suomalaisen kanssa: Silloin katsotaan Linnan juhlia, tehdään suomalaista ruokaa ja juhlallisesti puhutaan suomea.

Huuhkaja-pelaajan bussimatka sujuu lukemisen parissa. Sparv kertoo olevansa kiinnostuntu nuorten pelaajien valmentamisesta, ja tämän hetken kirja sopii teemaan.

Jalkapallon EM-kisat siirrettiin koronaviruksen takia ensi vuodelle. Sparv sanoo, että vieläkään ei ole varmaa, missä kisat pelataan ja toteutuvatko kisat samalla tavalla kuin alunperin oli suunniteltu. "Odotan innolla, että pääsen edustamaan Suomea arvokisoissa. Se on iso juttu Suomelle ja suomalaisille."

Poliitikko Ilmari Nurminen (sd.) puunasi Helsingin kotinsa joulukuntoon ja teki pipari-Linnan.

Ilmari Nurminen on viettänyt edelliset viisi itsenäisyyspäivää Linnassa. Ne päivät ovat aina vierähtäneet valmisteluiden ja jännityksen takia siivillä. Tänään on jäänyt aikaa muistella hetkiä ja pysähtyä.

Samalla tavalla tämä tuntuu arvokkaalta. Eduskunnassa tekee töitä Suomen ja suomalaisten eteen. On kiitollinen olo sukupolville, jotka ovat olleet rakentamassa tätä. Tämä varmasti yhdistää meitä.

Ilmari Nurminen

Pika-aituri Nooralotta Nezirille itsenäisyyspäivä on aina ollut vapaapäivä: siis päivä lepäämiselle ja rauhoittumiselle. Tänä vuonna Neziri on viettänyt poikkeuksellisen paljon aikaa koti-Suomessa.

Normaalisti Neziri olisi ollut puolet vuodesta ulkomailla. "Olen pystynyt hyvin toteuttamaan uraa myös kotimaassa."

"On yllättynyt, kuinka kivaa on ollut olla kotona. Arki on tavallisesti hektistä. Tässä on ollut omat puolensa." Neziri ja hänen avopuolisonsa Ville vierailivat ihailemassa valotaideteoksia kotikaupungissaan Jyväskylässä.

Vihreiden kansanedustaja Bella Forsgrén järjesti omat tanssiaiset kodissaan.

"Kun ei pääse Linnaan, pitää itse tanssahdella."

Forsgrénin mekko on saman suunnittelijan tekemä kuin hänen viime vuoden Linnan juhliin tehty mekko.

"Se on nyt kahden vuoden perinne. Tämä on kotiversio Linnan juhlista, kun olohuoneessa tanssahtelee villasukat jalassa. Mutta itsenäisyyden ilosta!"

Forsgrén on ollut mukana perustuslakivaliokunnassa, ja päässyt läheltä seuraamaan poikkeusolojen käyttöönottoa. On ollut historiallista olla mukana työssä, hän sanoo.

"On ihmisiä, jotka tekevät arjessa, esimerkiksi sairaaloissa, kovaa duunia. Kova arvostus heitä kohtaan."

Muusikko Jesse Markinille vuosi on ollut menestyksekäs; hän on saanut Teosto-, Emma-, ja Femma-palkinnot.

"On ollut yllättäviä vastoinkäymisiä, mutta myös onnistumisia. Vuoristorataa. Mutta ei voi olla kuin kiitollinen."

Markinin perheessä ei ole juuri ollut itsenäisyyspäivän perinteitä, mutta kuten monessa muussakin kodissa, Markineillakin on katsottu Linnan juhlia ja ihmetelty pukuja. Tänä vuonna perheessä on tehty yhdessä ruokaa.

Markin on muuttanu Liberiasta Suomeen 6-vuotiaana ja hän on musiikissa käsitellyt myös ulkopuolisuuden tunteita.

"Vapaus on itsenäisyydessä merkittävin asia. On vapaus valita suunta ja mennä sitä kohti."

"Mutta vapauden mukana tulee myös velvollisuuksia. Kansasta pitää pitää huolta."

Tekijät

Meeri Niinistö