1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Katso video: Tampereen Keskustorin rakennukset saivat upean valaistuksen – jopa Kelan betonikuutiokin on kaunis

Rakennukset valaistaan joka ilta uuteenvuoteen asti.

Tampere
Tampereen keskusta sai juhlavalaistuksen
Tampereen keskusta sai juhlavalaistuksen

Keskustorin ympäristö sai itsenäisyyspäivänä upean juhlavalaistuksen Tampereella. Kun itsenäisyyspäivän perinteinen ilotulitus jäi koronarajoitusten vuoksi väliin, kaupunki halusi ilahduttaa tamperelaisia valaisemalla seitsemän keskustan rakennusta.

Idea valaistuksesta syntyi kuitenkin jo ennen kuin oli tietoakaan koronasta, kertoo kaupunkitapahtumien päällikkö Saara Saarteinen Events Tampereesta.

– Oli sellainen olo, että pitää alkaa keksiä vaihtoehtoja ilotulittamiselle. Toivon vahvasti, että tämä korvaa ilotulituksen jatkossakin, hän sanoo.

Saarteisen mukaan Euroopassa käytetään paljon saman tyyppistä valaistusta kuin Tampereella nyt nähdään.

– Ajatuksena on, että ei haeta jouluvalaistusta vaan pikemminkin korostetaan talvista tunnelmaa, Saara Saarteinen sanoo.

Yhtenäinen kokonaisuus sai valot

Suurin osa valaistuista taloista on Keskustorin ympäristössä sijaitseva arvorakennuksia. Palanderin ja Commercen talot edustavat jugendtyyliä, Raatihuone ja vasta julkisivuremontoitu Sandbergin talo uusrenessanssia ja Frenckelin konttori empiretyyliä. Useimmat pitävät nitä kauniina ilman valaistustakin.

Valaistuksen kohteeksi pääsivät myös 1960-luvun lopussa valmistunut Keskusvirastotalo ja vuonna 1981 valmistunut Kelan kiinteistö. Saarteisen mukaan valaistuksen kohteeksi haluttiin ehyt kokonaisuus eikä yksittäisiä erillisiä rakennuksia sieltä täältä.

Valaistuksesta vastaa tamperelainen Profilight Oy.

Keskustorin rakennukset valaistaan uudenvuodenpäivään asti joka päivä kello 15.30–22. Ensimmäisen kerran valot syttyivät itsenäisyyspäivänä.

– Kyllä tykkään. Parempi tämä on kuin se 15 minuutin valoshow – kestää vähän pidempää, sanoi itsenäisyyspäivänä valoja ihaillut Tommi Tolvanen.

Lue seuraavaksi