1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronaviruksen aiheuttama sairaus

Etelä-Pohjanmaalla syksyn aikana 4 koronakuolemaa –sairaanhoitopiiri haluaa korostaa epidemian vakavuutta poikkeuksellisella tiedottamisella

Sairaanhoitopiirin mukaan koronapandemia on syksyn aikana ollut selvästi vaikeampi verrattuna kevääseen.

Koronaviruksen aiheuttama sairaus
Seinäjoen Y-talon sisäänkäynti talvella
THL ja sairaanhoitopiirit tiedottavat koronakuolemista ERVA-alueittain. EPSHP:n tiedote on poikkeuksellinen. Hanne Leiwo / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri kertoo, että syksyn aikana koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen on menehtynyt neljä (4) eteläpohjalaista.

Sairaanhoitopiiri ei ole aiemmin tiedottanut menehtyneistä, koska on sovittu, että tiedottamiset tehdään ERVA-alueittain.

Nyt sairaanhoitopiirin COVID-19 -johtoryhmä päätti tiedottaa koronakuolemista, jotta tiedon avulla pandemian vakavuus ja ehkäisytoimenpiteiden tärkeys korostuisivat.

– Valitettavasti näin on päässyt käymään. Tällä halutaan muistuttaa meitä jokaista, että koronatulehdus on vakava sairaus, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtava ylilääkäri Matti Rekiaro.

Sairaanhoitopiirin mukaan koronapandemia on syksyn aikana ollut selvästi vaikeampi verrattuna kevääseen. Sairastuneiden keski-ikä on ollut korkeampi ja tämä on lisännyt sairaalahoidon tarvetta. Keväällä sairauteen ei menehtynyt eteläpohjalaisia.

– Meillä ei ole mahdollisuutta tiedottaa näistä menehtyneistä sen yksityiskohtaisemmin, koska siellä tullaan yksilösuojan ja tietosuojan rajoille, Rekiaro sanoo.

Rekiaron mukaan menehtyneet ovat yli 80-vuotiaita.

– Inhimillinen suru ja menetys on suuri. Ihmiselämän suojeleminen on meidän terveydenhoidon ammattilaisten ensisijainen tehtävä. Tämä on meille kaikille vakava ja pysähdyttävä viesti, että tehdään voitavamme, että koronatilanne Etelä-Pohjanmaalla rauhoittuu.

Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien muodostamalla TAYS ERVA-alueella on toistaiseksi todettu 18 koronakuolemaa. Asukkaita erva-alueella on yhteensä 950 000. Yksityisyyden suojaamiseksi kuolemantapauksista ei voida antaa lisätietoja, eikä sairaanhoitopiiri jatkossa ilmoita yksittäisiä kuolemantapauksia.

Saunaillasta 13 tartuntaa

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä todettiin itsenäisyyspäivänä kaksi uutta koronavirustartuntaa.

Koronatartuntojen kokonaismäärä sairaanhoitopiirissä on 358.

Sairaanhoitopiirin mukaan suurin yksittäinen tartuntarypäs on ollut saunailta, jonka seurauksena 13 henkilöä on sairastunut COVID-19 -infektioon.

Koronan takia osastohoidossa on tällä hetkellä viisi potilasta, osa sairaalassa ja osa alueen terveyskeskuksissa.

Vaasassa ei koronakuolemia kevään jälkeen

Vaasan sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Juha Salosen mukaan Vaasan sairaanhoitopiirissä ei ole ollut koronavirustartuntojen aiheuttamia kuolemantapauksia viime kevään jälkeen. Keväällä pohjalaisia menehtyi koronavirukseen kaksi henkilöä.

Salosen mukaan myöskään tehohoidossa ei ole ollut koronapotilaita. Vuodeosastoilla heitä on hoidettu joitakin.

Lue seuraavaksi: Koronaväsymys tunnistetaan Etelä-Pohjanmaalla, joten pandemiaa vastaan käydään rajoituksin – lääkärit muistuttavat: saunaillat pois, kasvomaskit käyttöön