1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. budjetit

Kouvolan valtuuston maratonkokous poiki aloitteet kulttuuritaloselvityksestä sekä alaikäisten maksuttomista liikuntavuoroista, 43 miljoonan investoinnit lyötiin lukkoon

Kouvolan kaupunginvaltuuston vuoden viimeinen kokous järjestettiin etänä, ja se kesti lähes 10 tuntia.

budjetit
Kouvolan urheiluakatemian pelaajia koripalloharjoituksissa Mansikka-ahon urheiluhallilla Kouvolassa.
Kouvolassa tehdään selvitys alaikäisten maksuttomista liikuntavuoroista keväällä 2021. Arkistokuvassa Kouvolan urheiluakatemian oppilaat harjoittelevat Mansikka-ahon urheiluhallissa.Antro Valo / Yle

Kouvolan talousarviopäätökset menivät läpi lähestulkoon esitysten mukaisesti maanantaina.

Kaupunginvaltuusto äänesti kahdesta asiasta: Etelä-Kouvolan yhtenäiskoulun nimestä sekä koko ensi vuoden talousarvion ja vuosien 2021–2024 taloussuunnitelman hylkäämisestä.

Valtuutettu Mika Byman (vas.) ehdotti, että uuden Etelä-Kouvolan koulun nimeksi tulisi Inkeroisten yhtenäiskoulu. Tapio Karvonen (kok.) kannatti ehdotusta.

Karvosen mukaan Etelä-Kouvola on alueena epämääräinen, koska on vaikea tietää, mihin se rajautuu. Siksi hän kannatti tarkempaa paikkaa koulun nimessä. Äänestyksen jälkeen (34–22, kaksi tyhjää) nimi muutettiin talousarviokirjaan Inkeroisten yhtenäiskouluksi.

Valtuuston puheenjohtaja Jouko Leppänen (kok.) kuitenkin muistutti, että koulujen nimipäätös kuuluu lautakunnalle, eikä nimen muuttaminen talousarviokirjaan sido jatkoa millään tavalla.

Toinen äänestys koski valtuutettu Aimo Rautiaisen (ps.) esitystä, ettei talousarviota ja taloussuunnitelmaa hyväksyttäisi. Syynä oli se, ettei niissä ole kerrottu pakolaisten sijoittamiseen liittyviä kustannuksia. Esitys kaatui äänin 55–3.

Aloitteet maksuttomista liikuntavuoroista ja kulttuuritaloista

Kokoomuksen valtuutettu Matti Lindholm esitti valtuustossa, että alle 18-vuotiaille palautetaan maksuttomat liikuntavuorot heinäkuusta 2021 alkaen. Vastaavasti aluetoimikunnilta leikattaisiin 100 000 euroa vuodelta 2021 sekä kokouspalkkioista ja muista kokouskuluista vähennettäisiin 32 500 euroa. Jukka Silén (kok.) kannatti Lindholmin esitystä.

Keskusteluissa nousi esiin se, että aiemmin juniorimaksut päätettiin ottaa käyttöön, jotta yhtä jäähallia ei tarvitsisi lakkauttaa.

Esitys maksuttomien liikuntavuorojen palauttamisesta ei saanut kannatusta muissa ryhmissä, joten Lindholm muutti sen toimenpidealoitteeksi. Sen mukaan ensi keväänä selvitetään, muutetaanko alle 18-vuotiaiden liikuntavuorot jälleen maksuttomiksi 1.7. alkaen.

Keskustan valtuustoryhmä esitti, että kaupungissa tehtäisiin selvitys kulttuuritalojen tulevaisuudesta. Siinä pohdittaisiin kokonaan uuden kulttuuritalon perustamista, johon myös teatteri sijoittuisi. Lopulta esityksen tehnyt Jenny Hasu (kesk.) muutti esityksen toimenpidealoitteeksi.

Yli 43 miljoonan investoinnit

Kaupungin suunnittelemat investoinnit ja leikkaukset menivät valtuustossa läpi sellaisenaan. Kaupunginvaltuusto päätti käyttää rahaa investointeihin ensi vuonna 43,7 miljoonaa euroa.

Kouvola käyttää vuonna 2021 suurimman yksittäisen potin uuteen rautatie- ja maantieterminaaliin, kaikkiaan yhdeksän miljoonaa euroa. Kouvolan Kullasvaaraan rakennetaan terminaalia, jossa on mahdollista käsitellä jopa yli kilometrin pituisia tavarajunia.

Tähän mennessä kaupunki on käyttänyt terminaalin rakentamiseen noin 12,8 miljoonaa euroa. Hankkeen projektipäällikön Tero Valtosen mukaan terminaalista on rakennettu noin 40 prosenttia.

– Tehtyinä ovat kalliolouhinnat, painopenkereet ja salaojitus sekä Tykkimäentien ja Kultasuontien rakentaminen, Valtonen kertoi viime viikolla kaupungin tiedotteessa.

Tällä hetkellä alueella tehdään muun muassa maansiirtotöitä. Lähiaikoina on alkamassa myös hulevesialtaiden ja -viemäreiden rakentaminen sekä valaisinpylväiden perustusten ja kaapelisuojaputkien asentaminen.

Terminaalin on tarkoitus valmistua vuonna 2022. Sen jälkeen kaupunki ryhtyy rakentamaan logistiikkatontteja, joiden markkinointi alkaa ensi vuonna. Tonttien on määrä valmistua vuonna 2023.

Yhteensä Kouvolan kaupunki aikoo käyttää RRT-hankkeeseen noin 30 miljoonaa euroa. Terminaalin rakentamiseen saadaan myös valtion ja EU:n rahoitusta.

Uusia kouluja

Kouvolan kaupungin rahankäyttö painottuu tulevina vuosina myös uusien koulujen rakentamiseen. Tekeillä on myös päiväkotiverkon uudistaminen.

Kaupunki aikoo käyttää ensi vuonna kuusi miljoonaa euroa uuden Sarkolan koulun rakentamiseen. Koulun rakentaminen alkaa arviolta maaliskuussa 2021.

Valkealan yhtenäiskoulua ja Inkeroisten yhtenäiskoulua edistetään leasing-rahoituksella.

Valkealan yhtenäiskoulusta tulee monitoimitalo, jonka rakentaminen on tarkoitus aloittaa syksyllä 2021. Koulun kustannusarvio on liki 29 miljoonaa euroa. Toiminta alkaa monitoimitalossa arviolta tammikuussa 2024.

Inkeroisten yhtenäiskoulun hankesuunnitelma valmistuu alkuvuodesta 2021. Rakentamaan päästään arviolta viimeistään vuoden 2022 alussa, ja koulun arvioidaan valmistuvan vuoden 2024 tammikuussa.

Kouvolan kaupunginvaltuusto aloitti vuoden viimeisen kokouksen maanantaina kello 12. Etäkokous päättyi noin kello 21.30.

Lue lisää: Kouvola päättää tänään ensi vuoden isoista investoinneista – pöydällä muun muassa RRT-terminaali ja kouluja

Kouvola viilasi koulusuunnitelmiaan: Kuusankosken ja Etelä-Kouvolan yhtenäiskoulujen rakentaminen aikaistumassa

Kouvolassa aiotaan aloittaa ensi vuonna kahden koulun rakentaminen – kaupunkiin nousee tulevina vuosina 9 uutta koulua

Veroprosentit pysyvät ennallaan Kouvolassa – tuloveroprosentti on 21,25 myös ensi vuonna

Kouvola voi saada miljoonien miinuksen katettua jo tänä vuonna – koronatuet kohensivat tilannetta

Kouvola yrittää päästä eroon miljoonien eurojen tappioista ensi vuoden loppuun mennessä – ryhtyy kitkemään työttömyyttä

Lue seuraavaksi