1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Britannian koronarokotukset alkavat, suomalainen sairaanhoitaja on ensimmäisten joukossa: "Viimeinkin tunnelin päässä on valoa"

Britannia ehti rokoteohjelmallaan muiden länsimaiden edelle. Rokotteen nopea hyväksyntä ei juuri herätä huolta briteissä.

koronarokote
Yleisöä urheilutapahtumassa.
Yleisöä pääsi jälleen seuraamaan rugbyottelua 6. joulukuuta, kun Englanti ja Ranska kohtasivat Lontoossa Twickenhamin stadionilla.Facundo Arrizabalaga / EPA

LontooTutkimushoitaja Teijo Palovaara on nähnyt Britannian koronavirustaistelun etulinjassa. Imperial College London -yliopiston tutkimushoitajana hän tekee töitä koronarokotteiden kehittämisen parissa.

Kevään epidemian aikana hän työskenteli teho-osastolla.

– Kyllä tämä on helpotus raskaan vuoden jälkeen. Nyt viimein näkyy valoa tunnelin päässä: toivoa siitä, että tämä loppuu joskus, Palovaara sanoo.

Rokotusohjelma alkaa Britanniassa tänään tiistaina. Ensimmäisenä rokotetaan hoivakodeissa asuvat seniorikansalaiset ja heidän hoitajansa.

Seuraavana ryhmänä ovat yli 80-vuotiaat ja Palovaaran kaltaiset etulinjan terveydenhoitoalan ammattilaiset.

Palovaaran oman rokotuksen tarkka ajankohta ei ole tiedossa, mutta hän sanoo ottavansa sen heti kun sitä tarjotaan.

– En näe mitään syytä kieltäytyä, Palovaara sanoo.

Lue myös aiempi juttu: Ensimmäinen koronarokote sai käyttöluvan Britanniassa, ensimmäiset rokotukset käynnistyvät ensi viikolla – katso rokotteen hyväksyneen viranomaisen info

Kuningatar Elisabet musta hengityssuojain kasvoillaan.
94-vuotias kuningatar Elisabet on todennäköisesti ikänsä puolesta ensimmäisten rokotettavien joukossa. Kuningatar nähtiin ensimmäisen kerran julkisesti maski kasvoillaan Westminster Abbeyssä Lontoossa 7. marraskuuta. AOP

Suurin osa briteistä aikoo ottaa rokotteen

Britanniassa kaksi kolmasosaa väestöstä (siirryt toiseen palveluun) haluaa kyselyjen mukaan ottaa rokotteen.

Parisenkymmentä prosenttia kansasta pitää rokotteen ottamista epätodennäköisenä.

Rokotusohjelmaan osallistuminen on vapaaehtoista, kuten muidenkin rokotteiden ottaminen.

Saksalaisen BioNTechin ja yhdysvaltalaisen Pfizerin kehittämän rokotteen hyväksynyt Britannian lääkevirasto on kansainvälisesti arvostettu laitos. Myös Teijo Palovaara luottaa sen arvioon.

– Olen töidenkin puolesta perehtynyt Britannian lääkeviraston toimintaan. Uskon, että rokotteen turvallisuus on käyty läpi perusteellisesti. Ei sitä olisi hyväksytty, jos haittavaikutuksia olisi.

Mies seisoo kyltin edessä.
Teijo Palovaara työpaikallaan.Teijo Palovaara

Rokotteen nopeasta hyväksymisestä huolimatta sen laajoja vaikutuksia yhteiskunnassa joudutaan vielä odottamaan Britanniassakin.

Yli 80-vuotiaille sekä terveydenhoitoalan ammattilaisille rokotetta voidaan tarjota jo tämän vuoden puolella. Nuorempien ikäryhmien rokottaminen alkaa ensi vuonna. Alle 50-vuotiaille rokotetta tarjotaan arvioiden mukaan (siirryt toiseen palveluun) vasta ensi kesänä.

Rokotteella tehtiin brexit-politiikkaa

Euroopan komissio on kritisoinut (siirryt toiseen palveluun) Britannian rokotteen hyväksymistä hätiköidyksi. Komission mukaan EU:n oman lääkeviraston prosessi on perinpohjaisempi.

Britannian pääministeri Boris Johnson.
Pääministeri Boris Johnsonin hallinnolle rokotteen nopea hyväksyminen oli harvinainen hyvä uutinen, kun brexit-neuvottelut takkuilevat ja skottien enemmistö kannattaa itsenäistymistä.EPA

Britannian hallituksen ministerit ovat tehneet rokotteella politiikkaa. Terveysministeri Matt Hancock sanoi, että rokotteen nopea hyväksyminen oli EU-eron eli brexitin ansiota (siirryt toiseen palveluun). Todellisuudessa brexitin siirtymäaika loppuu vasta vuodenvaihteessa, ja rokote hyväksyttiin EU-lakien puitteissa.

Elinkeinoministeri Alok Sharma kehui Twitterissä Britannian johtavan ihmiskunnan taistelua koronavirusta vastaan.

Saksan Britannian-suurlähettiläs Andreas Michaelis vastasi tviittiin nopeasti. Hän ihmetteli, miksi rokotukset täytyy nähdä kansallisten lasien läpi ja muistutti myös rokotteen saksalais-yhdysvaltalaisesta taustasta.

Sairaanhoitaja Teijo Palovaara haluaisi keskittyä itse asiaan eli siihen, että rokotukset voivat alkaa. COVID-19-epidemia on vaatinut Britanniassa yli 61 000 kuolonhria (siirryt toiseen palveluun).

– Tärkeintä on, että jokin rokote on löytynyt. En koe minkäänlaista harmitusta esimerkiksi siitä, että oman työpaikkani kehittämä rokote ei ehtinyt ensimmäisenä laajaan levitykseen, hän sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 9.12. klo 23 asti.

Lue myös:

Päivittyvä koronavirusseuranta

Pfizer pystyy valmistamaan koronavirusrokotetta tänä vuonna vain puolet aiemmin ilmoitetusta määrästä – syynä ongelmat tuotannossa

USA:n johtava tartuntatautilääkäri Fauci pahoitteli puheitaan – arvioi aiemmin Britannian kiirehtineen rokotteen lupaprosessia

Rokote koronaa vastaan tarjotaan kaikille halukkaille, hallitus neuvotteli järjestyksestä – Arvio: hoitajien rokotukset alkavat ensi kuussa

Koronarokotteiden huimasti nostamia osakkeita on haalittu suuria määriä myös suomalaisten salkkuihin – mutta onko edessä yhä nousua vai lässähdys?

Kuinka annetaan kymmeniä tuhansia koronarokotteita lyhyessä ajassa? Johtajalääkäri kertoo, miten Helsinki aikoo toimia: "Varaudumme, että siitä tulee käsirysyä"

Kilpajuoksu koronarokotteesta: Miljardeja rokoteannoksia on jo myyty, mutta kuka ne saa ja milloin?

Lue seuraavaksi