Hyppää sisältöön
Karoliina KorhonenKaroliina Korhonen
Karoliina Korhonen ja kissa
Karoliina Korhonen

Yhdeksän tapaa uupua

Katkenneita lankoja -sarjakuva-albumi kysyy, onko loppuunpalaminen oletusarvo tämän päivän Suomessa

Sarjakuvataiteilja Emmi Nieminen uupui lukion toisen luokan alussa. Kesäloma ei ollut palauttanut voimia.

Nieminen oli päässyt kovatasoiseen lukioon. Hän uupui pian opiskelutahtiin ja koki itsensä huonommaksi kuin muut.

Haastattelu 16-vuotiaan minäni kanssa kertoo tuosta ajasta sarjakuvan keinoin. Uuden päivän aamu oli pahempaa kuin painajaiset siihen aikaan, sanoo 16-vuotias Emmi yhdessä puhekuplassaan.

Yksi opettajista käski syödä suklaata.

Katkenneita lankoja – tarinoita loppuunpalamisesta -sarjakuva-albumissa (Atena-kustannus) on yhdeksän piirtäjän näkemys työuupumuksesta. Ne näyttävät keskenään hyvin erilaisilta.

Osa kokemuksista on taiteilijoiden omia. Osa on kerätty kyselyllä, jonka järjestivät albumin toimittaneet Karoliina Korhonen ja Anssi Vieruaho.

Korhonen on itse käynyt läpi loppuunpalamisen. Toivuttuaan hän luki uutisen, jossa kerrottiin suomalaisten uupuvan jo 30-vuotiaina. Ikään kuin meidän päämäärämme olisi uupua, mutta senkin teemme väärin, liian aikaisin.

Karoliina Korhonen piirtää suosittua Finnish Nightmares -sarjaa. Siinä pallopäinen, introvertti suomalainen ihmettelee maailman menoa.

Oma sarjakuvani on hyvin minimalistinen, enkä sen avulla voinut kuvata kaikkia niitä tunteita, joita loppuunpalamiseen liittyy.

Karoliina Korhonen

Sarjakuva on helposti lähestyttävä taidemuoto, mutta se voi sisältää painavaa sanottavaa

Sarjakuva-albumi on helppo ottaa käteen. Sitä ei tarvitse eikä voikaan ammentaa tyhjiin yhdellä lukukerralla. Aina voi löytää jotain uutta.

Korhonen on huomannut, että ihmiset rehentelevät usein tehneensä töitä aamu kolmeen ja käyneensä hirveän puristuksen läpi. Sydän tykyttää, mutta selvisin! Ongelma on usein se, että tekeminen on kiinnostavaa ja kivaa. Sitä vain on liian paljon.

– Itsensä uuvuttaminen työllä on myrkyttävä tapa, Korhonen sanoo.

Kun tiedän, mitä siitä voi seurata, näen, ettei liika työnteko ole mikään ylpeilyn aihe.

Karoliina Korhonen

Tuisku Hiltusen sarjakuva kertoo nuoren naisen tarinan

Tuisku Hiltusen Herätys 7:00 -sarjakuvassa päähenkilöltä alkaa lähteä tukkaa, ja lopulta irronneet hiukset melkein hukuttavan koko ihmisen. Hiustenlähtö on tuttua Hiltuselle. Häneltä alkoi kerran lähteä hiuksia stressaavassa elämänvaiheessa.

Aina, kun kävin suihkussa tai harjasin tukkaa, aloin jännittää, että hiuksia lähtee.

Tuisku Hiltunen

Hiltusen sarjakuvan päähenkilö ei puhu, mutta äiti lähettää tekstareita. Niitä tulee paljon. Onko kaikki hyvin? Vastaa kun ehdit. Olen huolissani! Itsensä piippuun ajaneella ei ole enää voimia hakea apua.

Kokemus työn henkisestä kuormittavuudesta on lisääntynyt Suomessa koko 2000-luvun ajan, kertoo Työ- ja elinkeinoministeriön työolobarometri.

Ainoa tapa selvitä tällaisesta tilanteesta on, että on ihmisiä, jotka pystyvät vetämään sinut ylös, kun olet syvällä siinä suossa.

Tuisku Hiltunen

Työntekijä on ihminen, ei resurssi

Nuorisobarometrin mukaan noin 70 prosenttia nuorista aikuisista Suomessa ajattelee, että työelämä vaatii työntekijöiltä niin paljon, että loppuunpalaminen on todennäköistä.

Työelämä on tänä päivänä monelle jatkuvaa pätkää. Työntekijät tiristävät itsestään kaikkensa todistaakseen osaamistaan. Karoliina Korhosen mielestä työntekijät pitäisi nähdä työpaikoilla enemmän ihmisinä kuin resurssina.

Sarjakuvat kertovat, että uupumus voi yllättää myös työlleen omistautuneen luovan alan ihmisen. Sellaisen, joka uskoo työn olevan elämäntapa.

Avi Heikkisen sarjakuvahahmo toivoo, että tulisi joku katastrofi, ettei kenenkään tarvitsisi mennä töihin. Silloin hänenkään ei tarvitsisi. Samalla hän muuttuu kuva kuvalta näkymättömämmäksi.

Karoliina Korhonen uskoo, että sarjakuva on omiaan herättämään tunteita. Se koskettaa. Katkenneita lankoja -sarjiksiin voivat samaistua ne, jotka ovat kokeneet uupumuksen. Ja jokainen, joka tuntee olleensa lähellä, rajalla.

Kirjan tuotosta maksetaan painokulut ja loput lahjoitetaan Mieli ry:lle

Tekijät

Toimittaja:Päivi Puukka
Kuvaajat:Jyrki Lyytikkä ja Janne Körkkö

Lähteet

Katkenneita lankoja -sarjakuva-albumi. Tekijät: Karoliina Korhonen (toim.), Anssi Vieruaho (toim-),Tuisku Hiltunen, Emmi Nieminen, Sami Nyyssölä, Niko-Petteri Niva, Mari Ahokoivu, Milla Paloniemi, Henri Tervapuro, Avi Heikkinen.