1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lannoiteteollisuus

Lannoitetehdas valmiina täyteen tuotantoon Tohmajärvellä – laajennussuunnitelmista kuitenkin luovuttu

Cemagron tehdas Tohmajärven Niiralassa työllistää kymmenkunta ihmistä. Kunta on kunnostanut alueen teollisuusraiteistoa.

lannoiteteollisuus
Nurminen Logisticsin halleja.
Logistiikkayhtiö Nurmisen aiemmin käyttämiin halleihin Niiralassa on saatu uutta käyttöä lannoitetehtaan myötä.Anu Rummukainen / Yle

Cemagron lannoitetehdas Tohmajärven Niiralassa on koetuotantovaiheessa.

Niiralassa säkitetään ja jatkojalostetaan Venäjältä tuotavia typpi-, fosfori- ja kaliumlannoitteita suomalaisille maatiloille. Suunnitelmissa on laajentaa myös pellettien ja maantiesuolan tuotantoon.

Cemagron tavoite on, että vuoden alusta lähtien Niiralassa lastataan eteenpäin noin 2 500 tonnia lannoitteita viikossa. Määrä tarkoittaa noin kymmenen rekkaa päivässä.

Yhtiö on kuitenkin luopunut välittömistä laajennussuunnitelmista.

– Marraskuun koeajoissa on havaittu, että toista pakkauslinjaa ei näillä näkymin tarvita. Prosessit ovat suunniteltua tehokkaampia ja yhdelläkin linjalla päästään suunniteltuihin tuotantovolyymeihin, Cemagron toimitusjohtaja Juhani Muhonen kertoo.

Tähän asti Cemagro on tuonut lannoitteita Suomeen tuotantolaitokseltaan Virosta, mutta Niiralan käynnistymisen jälkeen tytäryhtiön tehdas Virossa palvelee Baltian, Ruotsin ja Islannin markkinoita.

Tuotannon aloittaminen itärajan tuntumassa on Cemagrolle tärkeä asia.

Sijainti itärajalla merkittävä kilpailuvaltti

Cemagrossa Niiralan laitoksen roolia pidetään merkittävänä, koska tuotantoa on näin siirtynyt Suomeen. Itärajalla laitos on myös lähellä raaka-aineiden tuontimaata Venäjää.

– Näin tehostetaan laadun lisäksi logistista ketjua ja parannetaan yhtiön kilpailukykyä, toimitusjohtaja Juhani Muhonen perustelee.

Lannoitetehdas työllistää nyt aliurakoitsijan kautta Tohmajärvellä noin kymmenen ihmistä. Koko tuotanto menee toistaiseksi kotimaan markkinoille.

Tunnelmat uuden laitoksen suhteen ovat tuotannon käynnistymisen kynnyksellä toiveikkaat.

– Syksyn aikana työvoimaa on koulutettu ja perehdytetty ja prosessit ovat valmiit. Nyt odotellaan vuodenvaihdetta ja toivotaan sataprosenttista tuotantokapasiteettia keväälle ja kylvöjä kohti, Cemagron toimitusjohtaja kuvailee.

Ratapihan kunnostus Niiralassa tehostaa toimintaa.

Kunta kunnostaa Niiralan teollisuusraiteistoa

Tohmajärven kunta on tänä vuonna kunnostanut Niiralan teollisuusraiteistoa, koska raaka-aineet Venäjältä saapuvat junalla. Lannoiteyhtiön johto kehuu yhteistyötä kunnan kanssa.

– Ei ole moitteen sijaa, ollaan oltu varsin tyytyväisiä ja saatu kunnalta kaikki apu ja tuki investoinnin kanssa, Muhonen kiittelee.

Tohmajärven kunta aikoo jatkaa raiteiston kunnostusta ensi vuonna entisen puunkuormauskentän osalta, mikäli rahoitus järjestyy.

Cemagron kilpailijoita Suomen markkinoilla ovat iso pörssiyhtiö Yara ja Cemagron kaltainen maahantuoja Belor-Agro. Ensi kesä näyttää Niiralan tehtaan merkityksen kilpailussa.

– Heinäkuussa alkava uusi lannoitekausi ja sitä kautta mahdollisesti kasvava markkinaosuus ovat yksinkertaisia mittareita, toimitusjohtaja toteaa.

Lue seuraavaksi