Tehy kanteli oikeusasiamiehelle: TAYS määräsi koronalle altistuneet hoitajat ja lääkärit töihin

Ammattiliiton mielestä käytäntö on tartuntatautilain vastainen.

TAYSin mukaan yksikön toiminta olisi vaarantunut, jos altistuneita ei olisi määrätty töihin. Kuva: Miikka Varila / Yle

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy on kannellut oikeusasiamiehelle Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) käytännöstä. Koronalle altistuneet hoitajat ja lääkärit käyvät TAYSissa töissä, koska työnantaja on määrännyt heidät "sovellettuun karanteeniin".

Sovellettu karanteeni tarkoittaa sitä, että työntekijät eivät voi käydä esimerkiksi kaupassa tai käyttää julkista liikennettä, mutta heidät on määrätty käymään normaalisti töissä.

Tehyn mukaan käytäntö on tartuntatautilain vastainen.

– Meidän näkemyksemme mukaan tässä on riski sekä potilasturvallisuudelle että henkilöstön turvallisuudelle. Työnantaja vastaa henkilöstön työturvallisuudesta ja meidän käsityksemme mukaan tässä vaarannetaan nyt sitä, sanoo Tehyn oikeuspalvelun päällikkö Kari Tiainen.

TAYS: Yksikön toiminta olisi vaarantunut

TAYSin hr-johtaja Raija Ruoranen perustelee TAYSin käytäntöä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n ohjeella.

– Jos terveydenhuollon yksikön toimintaa ei pystytä muuten turvaamaan, altistunut työntekijä, jolla ei ole todettu koronatartuntaa, voi jatkaa työssä tai palata töihin ennen karanteenin päättymistä, Ruoranen kertoo.

Sovelletussa karanteenissa olevien pitää suojautua kirurgisilla suu- ja nenäsuojaimilla eivätkä he saa hoitaa vaikeasti immuunipuutteisia potilaita.

Ruorasen mukaan Tehyn esiin nostamia tapauksia on 2–3. Niissä yksikön toiminta olisi vaarantunut ja potilaiden hoitoa olisi täytynyt rajoittaa niin, että se olisi vaarantunut. Hän ei halua kertoa, mistä yksiköstä on kyse.

– Tilanteet tulevat hyvin äkillisinä, ja ratkaisut täytyy tehdä nopeasti. Ei meillä ole sellaista liikkumavaraa, että resursseja olisi mahdollista irrottaa niin, ettei se vaikuttaisi johonkin muuhun toimintaan.

Tehyn mukaan TAYSin toiminta johtuu siitä, että sillä on pulaa koulutetusta hoitohenkilöstöstä ja lääkäreistä. Altistuneet tukipalvelutyöntekijät määrätään karanteeniin, eivätkä he saa tulla työpaikalle.

Kantelusta kertoi ensimmäisenä Tehy-lehti (siirryt toiseen palveluun)(siirryt toiseen palveluun). Tehyn lakimies Juho Kasanen kertoo lehdessä, että sovellettua karanteenia on käytetty myös muissa sairaanhoitopiireissä.