1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bob Dylan

Bob Dylan myi koko musiikkituotantonsa oikeudet Universalille

79-vuotias artisti sai elämäntyöstään noin 300 miljoonaa dollaria, kertoo The New York Times.

Bob Dylan
Dylan mustat aurinkolasit päässään, rusetti kaulassaan, tummassa puvussa.
Laulaja ja lauluntekijä Bob Dylan.Jim Lo Scalzo / EPA

1960-luvulla folkmusiikillaan ja protestilauluillaan maailmanlaajuiseen kuuluisuuteen noussut Bob Dylan on myynyt kaikkien laulujensa tekijänoikeudet Universal Music -yhtiölle.

Kauppa koskee Dylanin koko tuotantoa, joka kattaa kuusi vuosikymmentä. Dylan on tehnyt noin 600 laulua.

Dylan ja Universal eivät ole kertoneet korvaussummaa, mutta The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoo sen olevan yli 300 miljoonaa dollaria eli noin 250 miljoonaa euroa.

Dylanin ihailijoille mikään ei muutu, sillä hänen tuotantoaan voi edelleen saada kuunneltavaksi niin suoratoistoina kuin levyinäkin. Ainoastaan tekijänoikeuksista tuleva raha alkaa kulkea toiseen suuntaan.

Universal saa myös oikeudet päättää, missä elokuvissa tai mainoksissa Dylanin musiikkia käytetään.

Universalin johtajiin kuuluva Sir Lucian Grainge kertoo BBC:lle (siirryt toiseen palveluun)olevansa "valtavan ylpeä".

– Ei ole salaisuus, että lauluntekemisen taito on kaiken suuren musiikin perustekijä, eikä ole salaisuus, että Bob on yksi parhaista sen alan taitajista.

– Loistavia ja liikuttavia, innostavia ja kauniita, näkemyksellisiä ja provokatiivisia, hänen laulunsa ovat ajattomia - riippumatta siitä, onko ne tehty puoli vuosisataa sitten vai eilen, Sir Lucien jatkaa.

Bon Dylan sai vuonna 2016 Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Palkinnon myöntäneen Ruotsin akatemian mukaan Dylan oli "luonut suureen amerikkalaiseen lauluperinteeseen uuden runollisen ilmaisutavan".

BBC:n mukaan koko tuotannon oikeuksien myyminen on ollut viime vuosina tavanomaista kokeneiden artistien keskuudessa. Samaan ovat päätyneet muiden muassa Blondie ja Barry Manilow, sekä John Lennonin ja Kurt Cobainin aiemmat oikeuksien haltijat.

Lue seuraavaksi