1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työeläkkeet

Eläketurvakeskus: Naiset hyötyvät miehiä enemmän eläkeiän ylittävästä työstä

Vuoden lisätyöskentely kasvattaa loppuelämän nettotuloja keskimäärin lähes 10 prosenttia.

työeläkkeet
Kuvituskuvassa on siistijä työssään toimistotiloissa Helsingissä elokuussa 2020.
Eläketurvakeskuksen mukaan vuoden lisätyöskentely kasvattaa loppuelämän nettotuloja keskimäärin lähes 10 prosenttia.Silja Viitala / Yle

Lisätyöskentely yli vanhuuseläkeiän alarajan kasvattaa tuloja merkittävästi loppuelämäksi, kertoo Eläketurvakeskus. Naiset hyötyvät miehiä enemmän lykätessään eläkkeelle siirtymistä, koska he elävät keskimäärin miehiä pidempään.

– Useimmille myöhempi eläkkeelle siirtyminen tarkoittaa merkittävästi korkeampia tuloja loppuelämäksi. Jos työtä ja työkykyä riittää, voi itse punnita, kuinka paljon arvostaa eläkkeen tuomaa vapaa-aikaa, pohtii Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki tiedotteessa.

Eläketurvakeskuksen mukaan vuoden lisätyöskentely kasvattaa loppuelämän nettotuloja keskimäärin lähes 10 prosenttia.

– Jos henkilö kuolee pian eläkkeelle siirtymisen jälkeen, ei suuremmasta kuukausieläkkeestä ole juurikaan iloa. Toisaalta, pitkään elävä hyötyy eläkkeen lykkäämisestä muita enemmän, Tikanmäki kertoo.

Ikäluokkien välillä on vain vähän eroja

Eri vuosikymmeninä syntyneiden ikäluokkien välillä on vain vähän eroja. Yksittäisinä tarkasteluvuosina satunnaiset tekijät voivat vaikuttaa lykkäyksen kannattavuuteen.

Vuonna 1954 syntyneille lykkääminen oli muita ikäluokkia vähemmän kannattavaa, koska he saavuttivat alimman vanhuuseläkeikänsä kiky-sopimuksen jälkeisenä vuonna.

Eroja löytyy myös koulutusasteittain. Esimerkiksi korkeakoulutetut hyötyvät tyypillisesti lykkäämisestä enemmän kuin ammattitutkinnon suorittaneet.

Lue lisää:

Iäkkäät työttömät on suljettu omaan kannustinloukkuunsa, Suomen järjestelmä työntää heidät ulos työelämästä – Tutkimusjohtaja: "Suomi on työllisyydessä on-off-yhteiskunta"

Hallituksen pitää itse ratkoa eläkeputken kohtalo – tehtävä ei ole helppo, koska kysymys on siitä, kenellä on ”eläkevalta” Suomessa

Eläkeputki putosi takaisin hallituksen pöydälle – Saarikko: "Eläkeputki on poistettava", Andersson: "Kokonaisuus ratkaisee"

Voit keskustella aiheesta 9.12. klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi