1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Savonlinnan oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat peruu ensi kesän uutuustuotantonsa ja liki puolittaa Olavinlinnan yleisökapasiteetin

Oopperajuhlien ensi kesän ohjelmisto säilyy Kuningas Rogeria lukuun ottamatta ennallaan.

Viime keväänä Olavinlinnan katsomoremontissa muodonmuutoksen kokivat katos ja 2260 istuinta. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Savonlinnan Oopperajuhlien ensi kesän uutuustuotanto Kuningas Roger peruuntuu yleisömäärärajoitusten ja taloudellisten syiden takia. Oopperajuhlat järjestetään ensi kesänä supistamalla yleisömäärää Olavinlinnassa lähes puoleen normaalista. Katsomoon mahtuu turvavälein noin 1200 katsojaa. Normaalisti Olavinlinnassa on paikat reilulle 2200 oopperakatsojalle.

Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Ville Matvejeff on pahoillaan yleisön, tekijöiden ja koko oopperaväen puolesta. Hän kertoo kaikkien odottaneen paljon Kuningas Rogerin ensiesitystä Suomessa.

– Siihen kohdistui paljon odotuksia yleisönkin puolelta, ja ihmiset olivat innokkaasti tulossa katsomaan uutuustuotantoa.

Uutuustuotanto on aina suuri panostus, ja se mitoitetaan normaalivuosien lipputulojen mukaisesti. Ensi kesänä yleisömäärien pienentyessä Kuningas Rogerin toteuttaminen on taloudellisesti mahdotonta.

Yleisön lisäksi turvavälejä lisätään myös supistamalla kuoron ja orkesterin kokoa oopperoissa, joissa se on mahdollista.

– Se olisi vaatinut lähes kahden sadan taiteilijan yhtäaikaisen panostuksen niin orkesterin, kuorojen kuin laulajien osalta. Toisaalta teos on soinniltaan ja sävelkieleltään sellainen, että sitä on mahdotonta esittää pienennetyllä versiolla, koska silloin se ei olisi enää sama teos.

Ensi kesän festivaalin katsojamäärien supistaminen tarkoittaa Oopperajuhlille kahden miljoonan euron menetyksiä lipputuloihin.

Muu ohjelmisto ennallaan

Oopperajuhlien ensi kesän ohjelmisto säilyy Kuningas Rogeria lukuun ottamatta ennallaan. Lipunmyynti keskeytetään niihin esityksiin, joiden yleisömäärä on turvavälirajoitukset huomioiden jo täynnä.

Lähes loppuunmyytyjen Karita Mattilan ja Wardruna-yhtyeen konserttien osalta Oopperajuhlat on varautunut järjestämään jokaisena konserttipäivänä kaksi konserttia. Turvavälien takaamiseksi yleisö jaetaan yhden konsertin sijasta kahteen samansisältöiseen konserttiin. Päätös lisäkonserteista tehdään keväällä, ja konserttilipun ostaneille tiedotetaan asiasta kevään aikana.

Oopperajuhlien asiakaspalvelusta ollaan yhteydessä kaikkiin Kuningas Rogerin lipun ostaneisiin ja varanneisiin. Heille tarjotaan vaihtoehdoiksi esimerkiksi Wertherin, Julius Caesarin ja La traviatan lippuja.

Kuningas Rogerin liput voi siirtää toiseen oopperaan, vaihtaa lahjakortiksi tai saada pääsylipun hinnan takaisin.

Taiteellisen johtajan suuri unelma

Kuningas Rogerin peruuntuminen on iso pettymys myös Matvejeffille itselleen, sillä hän olisi johtanut puolalaisen Karol Szymanowskin 1920-luvun sävellyksen Olavinlinnassa. Uutuustuotanto oli tarkoitus esittää kolme kertaa.

– Kuningas Rogerin ensiesitys Suomessa on ollut yksi minun suurimpia unelmiani. Siksi valitsin sen myös ensimmäiseksi teokseksi uutena taiteellisena johtajana, Matvejeff sanoo.

Viime kesänä piti olla Matvejeffin ensimmäinen kesä Oopperajuhlien taiteellisena johtajana. Oopperajuhlat kuitenkin siirrettiin viime keväänä koronatilanteen takia vuodella eteenpäin.

Savonlinnan Oopperajuhlat (siirryt toiseen palveluun) on tarkoitus järjestää 2. – 31.7.2021. Oopperajuhlat tarkentaa kesän ohjeistuksia koronatilanteen ja viranomaisohjeiden mukaisesti.

Lue myös:

Vielä ei hologrammeja nähdä Savonlinnan Oopperajuhlilla, mutta uusi taiteellinen johtaja Ville Matvejeff on jo uudistanut ensi kesän ohjelmistoa

Olavinlinna paljastaa tänä kesänä yleisölle ennennäkemättömiä paikkoja – myös katsomo on uusittu, katso videolta miten