1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. apteekit

Koronapandemian vaikutukset yksittäisille apteekeille vaihtelevat, jopa sana konkurssi nyt mainittu

Vajaat kolme prosenttia apteekkareista arveli, että edessä voi olla jopa konkurssi.

apteekit
Apteekin kyltti talon seinässä.
Henrietta Hassinen / Yle

Oma erillinen sisäänkäynti suoraan ulkoa on osoittautunut suoranaiseksi kilpailuvaltiksi monelle apteekille. Sen sijaan kauppakeskusten sisällä, ilman omaa ulko-ovea toimiville monille apteekeille korona-aika on tiennyt liikevaihdon laskua.

Keskimäärin lääkkeiden kysyntä on kuitenkin jatkunut vakaana, ja etenkin maaliskuussa kuume- ja kipulääkkeiden myynti lisääntyi merkittävästi.

Apteekkariliiton arvion mukaan lääkemyynti kasvaa tänä vuonna noin 2 prosenttia edellisvuodesta, mikä on alle pitkän aikavälin keskiarvon.

Apteekkien välillä on kuitenkin suuria eroja.

Apteekkariliiton loka-marraskuun vaihteessa apteekkareille tekemän kyselyn mukaan liikevaihto on laskenut tammi-syyskuussa noin joka kolmannessa apteekissa viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Enimmillään liikevaihto on pudonnut yli 50 prosenttia.

Joka viides kyselyyn vastannut apteekkari arvioi, että taloudellisia ongelmia on odotettavissa, jos tilanne jatkuu tällaisena. Vajaat kolme prosenttia arveli, että edessä voi olla jopa konkurssi.

– Näkemys on, että kokonaistasolla ei ole syytä suureen huoleen, mutta yksittäisten toimipisteiden kohdalla muutamissa on ilmeinen konkurssiriski, sanoo Apteekkariliitontalous- ja hallintojohtaja Ilkka Harjula.

Mikä sitten riskin aiheuttaa?

– Ensisijaisesti syyllinen on toimitilavuokrat.

Onko apteekkeja sitten ylipäätään mennyt konkurssiin?

– 2000-luvulla minun tiedossa on kaksi henkilökohtaista konkurssia, Harjula muistaa.

Puheet mahdollisista konkursseista kuulostavat kuitenkin hurjilta, varsinkin kun apteekkarit ovat vuosikaudet keikkuneet suurimpien veronmaksajien listojen kärkijoukoissa.

Myös vastikään apteekkimarkkinoita koskevan selvityksensä julkaisseessa Kilpailu- ja kuluttajavirastossa apteekkarien konkurssihuolet yllättävät.

– Mielenkiintoista olisi nähdä niitä tarkempia lukuja. Ajattelisin, että lääkkeiden kysyntä ei ole heikentynyt korona-aikana, sanoo tutkimusjohtaja Tuulia Hakola-Uusitalo.

Hänen mukaansa uudistusehdotuksiin liittyen Kilpailu- ja kuluttajavirastossa käydään läpi apteekkien talouslukuja.

– Ollaan tekemässä aineistopohjaisia laskelmia, vaikutusarviointia siitä minkälaisia uudistuksia sektoriin voisi ajatella. Erilaisten uudistusvaihtoehtojen arviointia, miten se tähän sektoriin vaikuttaisi, hän sanoo.

Entä milloin laskelmat on tarkoitus julkistaa?

– Aikataulu on pitkä, sillä varmaan laskelmat ovat vaikeita. Varmaan vuoden päästä niistä kuullaan, Hakola-Uusitalo arvioi.

Apteekkariliiton kyselyyn vastasi 423 apteekkaria, mikä on noin 70 prosenttia apteekkareista.

Lue myös:

Viranomainen haluaa vapauttaa itsehoitolääkkeiden myyntiä Suomessa – Tutkimusjohtaja: “Kilpailun pitää tulla myös apteekkien ulkopuolisesta myynnistä”

KKV:n apteekkimarkkinaselvitys esittää toimenpiteitä asiakkaiden ja yhteiskunnan lääkekustannusten alentamiseksi (siirryt toiseen palveluun)

"Kannattaa varoa, ettei käy kuin taksiuudistuksessa" – Apteekkarit tyrmäävät kilpailu- ja kuluttajaviraston ideat apteekkialan avaamisesta

Lue seuraavaksi