1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Perustuslakivaliokunta

Perustuslakivaliokunta ei saanut tänään valmiiksi mietintöään Haavisto-asiassa, käsittely jatkuu huomenna

Ratkaisun hetket perustuslakivaliokunnassa lähenevät, mutta maaliin ei päästy vielä tänään.

Ulkoministeri Pekka Haavisto menossa eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuultavaksi viime tammikuussa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Perustuslakivaliokunta ei saanut aamulla alkaneessa kokouksessaan valmiiksi mietintöään ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkarikosepäilyistä. Käsittely jatkuu jälleen huomenna. Valiokunta on käsitellyt asiaa kohta vuoden.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan Johanna Ojala-Niemelän (sd.) mukaan valiokunta pyrkii saamaan mietinnön valmiiksi huomisessa kokouksessaan.

– En tietenkään voi varmasti tätä luvata, mutta yritys meillä on kova. Siitä se ei jää kiinni, Ojala-Niemelä sanoo.

Perustuslakivaliokunta selvittää, rikkoiko Haavisto velvollisuuksiaan ministerinä tai menetteli muulla tavalla lainvastaisesti, kun hän halusi siirtää ulkoministeriön konsulipäällikön Pasi Tuomisen uusiin tehtäviin. Haaviston ja Tuomisen välillä oli erimielisyyttä siitä, miten al-Holin leirillä olleita autettaisiin takaisin Suomeen.

Perustuslakivaliokunta yrittää löytää yksimielisyyden siitä, antaako valiokunta Haavistolle puhtaat paperit, moitteet vai esittääkö syytteen nostamista valtakunnanoikeudessa. (siirryt toiseen palveluun)

Mahdollisesta syytteen nostamisesta päättää eduskunnan täysistunto.

Ministerisyytteen nostamiselle on perustuslaissa korkea kynnys. Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan perustuslain mukaan nostaa, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti.

Ministerin päätyminen valtakunnanoikeuteen olisi historiallisestikin poikkeuksellista. Ministerivastuuta koskevia syytteitä on käsitelty valtakunnanoikeudessa vain neljä kertaa aiemmin.

Viimeisin tapaus on vuodelta 1993, kun Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjuksen ottamisesta.

* Juttua päivitetty 12.38: Lisätty sitaatti valiokunnan puheenjohtajalta.

Lisää aiheesta:

Analyysi: Perustuslakivaliokunta ratkaisee ulkoministeri Pekka Haaviston poliittisen tulevaisuuden – päätös valmistunee ensi viikon alussa