1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. opiskelu

Lähes tuhat työtöntä hakeutunut opiskelemaan avoimeen yliopistoon Itä-Suomessa – maksuttomien kurssien tarjoaminen korona-aikana on ollut menestys

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston suosituimpia opintoja ovat aina olleet esimerkiksi oikeustieteet, kauppatieteet ja ravitsemustiede.

Maksuttomat opinnot työttömille ovat olleet menestys. Suosituimpien opintojaksojen kohdalla on jopa jouduttu rajaamaan osallistujamäärää. Kuvituskuva. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston koko koulutustarjonta avattiin toukokuussa maksutta niille, jotka ovat koronatilanteen takia jääneet työttömiksi tai lomautetuiksi.

Avaus on ollut menestys. Opintoihin on tähän mennessä ilmoittautunut noin 1 000 työtöntä tai lomautettua. Monet ovat ilmoittautuneet useampiin opintoihin kerralla. Opinto-oikeuksia heille onkin myönnetty noin 1 800.

– Teimme päätöksen, kun koronatilanne oli keväällä pahimmillaan. Se tuntui oikealle, kun mietimme pandemian vaikutuksia yhteiskuntaan, akateeminen rehtori Tapio Määttä sanoo.

Työttömät ja lomautetut voivat ilmoittautua opintoihin maksutta tämän vuoden loppuun saakka, mikäli opintojakson ilmoittautuminen on vielä käynnissä.

Kuitenkin luonnontieteiden, tietojenkäsittelytieteiden ja metsätieteiden kurssien maksuton ilmoittautuminen jatkuu aina heinäkuun loppuun saakka.

Veloitukseton pääsy opintoihin on täysin poikkeuksellista, eikä sitä ole kokeiltu Itä-Suomen yliopiston avoimessa yliopistossa koskaan ennen. Suuresta kysynnästä päätellen vastaaville toimille voisi olla tarvetta jatkossakin.

– Jos työttömyys nousee jälleen esimerkiksi koronatilanteesta palautuessa ja valtio haluaa turvautua tähän keinoon, olemme ilman muuta mukana. Mielestäni koulutukseen investoiminen onkin parasta elvytysrahojen käyttöä.

Suosituimpia olleet esimerkiksi oikeus- ja kauppatiede

Itä-Suomen yliopiston avoimen yliopiston suosituimpia opintoja ovat aina olleet oikeustieteet, kauppatieteet, työ- ja organisaatiopsykologia sekä psykologia ja terveystieteissä erityisesti ravitsemustiede.

Samat alat ovat kiinnostaneet myös työttömiä.

Suosituimpien opintojaksojen kohdalla on jopa jouduttu rajaamaan osallistujamäärää. Yleensä käytössä on ollut 100 opiskelijan rajoitus, jota enempää työttömiä kurssille ei ole voitu ottaa.

Avoimen yliopiston opiskelijamäärän odotetaan kasvavan edelleen

Avoimen yliopiston opiskelijamäärä on kasvanut kovasti viime aikoina, johtuen muustakin kuin työttömien ja lomautettujen osallistumisesta kursseille.

Tähän mennessä avoimessa yliopistossa on tänä vuonna opiskellut reilu 17 000 opiskelijaa.

Kurssit ovat myös yksi väylä päästä sisään yliopistoon tutkinto-opiskelijaksi. Itä-Suomen yliopisto on jo nostanut avoimen väylän merkitystä opiskelijavalinnassa ja sitä aiotaan lisätä edelleen.

Yhä useampi siis saa tutkinto-opiskelijan paikan aloitettuaan opinnot ensin maksullisina avoimen yliopiston puolella. Siksi avoimen yliopiston kurssien kysynnän uskotaan kasvavan myös jatkossa.

Ensi keväänä jo noin 500 tutkintopaikkaa myönnetään opiskelijoille, jotka ovat aloittaneet alan opintonsa avoimen yliopiston puolella.

– Seuraavaksi avoimen väylä otetaan käyttöön farmasian opiskelijavalinnassa vuonna 2022.