1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu- ja liikuntaseurat

Keski-Suomen kansanedustajat toivovat valtiolta lisätukea talousvaikeuksiin ajautuneille urheiluseuroille

Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista lähes kaikki olivat sitä mieltä, että valtion pitäisi tukea enemmän koronapandemian taloudellisesti runtelemia urheiluseuroja.

urheilu- ja liikuntaseurat
HoNsU:n minipoikien koripallotreenit.
HoNsU on yksi Keski-Suomen noin 450 urheiluseurasta.Niko Mannonen / Yle

Urheiluseurat ajautuivat viime keväänä koronapandemian seurauksena ennennäkemättömiin taloudellisiin vaikeuksiin.

Yle kysyi Keski-Suomen kansanedustajilta, että pitäsikö valtion tukea enemmän koronapandemian vuoksi talousvaikeuksiin joutuneita urheiluseuroja.

Saimme vastauksen yhdeksältä Keski-Suomen kymmenestä kansanedustajasta, joista yhdeksän oli sitä mieltä, että kyllä pitäisi.

Seurojen tukemisen kannalla olivat keskustan Petri Honkonen, Joonas Könttä sekä Anne Kalmari, sdp:n Riitta Mäkinen ja Piritta Rantanen, vasemmistoliiton Juho Kautto, perussuomalaisten Toimi Kankaanniemi ja kokoomuksen Sinuhe Wallinheimo.

– Luultavasti toista sataa miljoonaa suomalainen urheilu ja liikunta tarvitsisi rahaa kaiken kaikkiaan, arvioi kokoomuksen jyväskyläläinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.

Vihreiden Bella Forsgrén ei osannut sanoa kantaansa ja perussuomalaisten Jouni Kotiaho ei vastannut kyselyyn.

Opetus- ja kulttuuriministeriö jakoi seuroille kesällä noin kymmenen miljoonaa euroa. Vastausten perusteella keskisuomalaisedustajat olisivat valmiita tukemaan urheiluseuroja enemmänkin, vaikka vaakakupissa painaa valtion velkaantuminen.

–Tässä hetkessä velkarahalla tuetaan sitä sun toista, joten mielestäni olisi oikeus ja kohtuus, että seurat ja liikunta ylipäänsä saisi rahaa. Uskon ja toivon, että tällainen paketti on myös tulossa, näkee Wallinheimo.

Kansanedustajien vastauksissa esille nousee muun muassa lasten ja nuorten liikunnan tukeminen ja liikunnan terveyttä edistävä vaikutus.

Tiettävästi koronapandemian aiheuttamat talousvaikeudet eivät ole vielä kaataneet keskisuomalaisia urheiluseuroja. Suurimmissa vaikeuksissa ovat seurat joilla on palkattua henkilökuntaa sekä esimerkiksi vuokrakuluja.

Keski-Suomessa on arviolta noin 450 urheiluseuraa.

Keski-Suomalaisten kansanedustajien perustelut satunnaisessa järjestyksessä.

Mielelläni näen, että tuetaan lisääkin. Urheiluseurat ovat todellisissa vaikeuksissa, ja niitä pitää auttaa selviämään koronan yli. Kyse ei ole ainoastaan aikuisten kilpaurheilusta, vaan suuressa määrin nuorisotyöstä mitä tärkeää työtä urheiluseurat tekevät.

Juho Kautto, vas.

Urheilu- ja eräät muut vapaaehtoisjärjestöt tekevät arvokasta työtä koko kansan ja erityisesti lasten ja nuorten sekä erityisryhmiin kuuluvien ihmisten terveyden- ja toimintakyvyn hyväksi. Tätä työtä ei ole syytä päästä tuhoutumaan tilapäisen epidemian takia. Koska valtio velkaantuu nyt hirvittävällä vauhdilla, on kuitenkin korostettava kaikessa ja erityisesti urheilu- ja harrastustoiminnassa ihmisten omatoimisuutta ja keskinäistä vastuunkantoa.

Toimi Kankaanniemi (ps.)

Erityisen huolissani olen lasten ja nuorten harrastamisesta ja siksi meidän pitääkin huolehtia siitä, että erilaisia harrastamisen muotoja tuetaan. On myös tärkeää, että seurat kykenevät jatkamaan työtään koronan jälkeen. Mielestäni urheiluseurojen toiminta pitää turvata korona-ajan yli.

Joonas Könttä (kesk.)

Tukitoimia on syytä jatkaa. Liikkuminen on äärimmäisen tärkeää ja ennaltaehkäisevää toimintaa. Yhä vain pienempi osa liikkuu tarpeeksi. Valtio on tukenut laajasti liikunta- ja urheilu toimintaa, onneksi. Korona-avustuksia on jaettu liikunta- ja urheiluseuroille.

Piritta Rantanen (sd.)

Hallituksen pitäisi lunastaa liikuntaseuroille antamansa lupaukset. Syksyn alussa hallitus lupasi aivan oikein kompensoida Veikkauksen voittovaroihin tulleen loven edunsaajille, mutta ikävä kyllä viesti liikuntatoimijoilta kertoo toista. Leikkauksia siellä puolella on jo tehty. Jos hallitus ei ota huomioon urheiluseuroja ja yleensä liikkumisen mahdollistamista yhteiskunnassa, hintalappu siitä tulee olemaan valtava.

Sinuhe Wallinheimo (kok.)

Korona-avustuksia on jaettu liikunta- urheilutoimintaan jo lähes 20 miljoonaa euroa ja lisäksi veikkauksen tuottoja korvataan lähes 49 miljoonaa euroa. Tukia on kuitenkin jatkettava. Muutimme yritysten kustannustuen ehtoja.Tavoitteena on, että sen piiriin pääsevät ensimmäisellä kierroksella ulkopuolelle jääneet alat, kuten tapahtuma-ala ja matkailu. Uusi yleistuki koskettaa myös urheiluseuroja, kuten jääkiekon SM-liigan joukkueita.

Riitta Mäkinen (sd.)

Veikkausvoittovaroja on kyllä korvattu, mutta seurat ovat silti ahtaalla. Nuorten liikkuminen on tärkeää. Keskusta on saanut aikaiseksi ns. Suomimallin, jossa jokainen nuori voi valita koulupäivän aikana ilmaiseksi yhden harrastuksen. Pilotointeihin on varattu 10 miljoonaa euroa.

Anne Kalmari (kesk.)

Koronapandemia on vaikeuttanut liikunta- ja urheiluseurojen sekä liikunnan koulutuskeskusten toimintaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö tukee koronatilanteessa näitä organisaatioita erityisavustuksilla. Toki kaikkea voisi tukea nykyistä enemmän, mutta jossain vaiheessa tulee myös valtion lainanottorajat vastaan.

Bella Forsgrén (vihr.)

Petri Honkonen ei perustellut vastaustaan.

Lue seuraavaksi