1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Loppi

Liikunnasta vetovoimatekijä Lopelle? Valtuustoaloite esittää yläkouluun liikuntapainotteista luokkaa

Tulevaisuudessa liikuntapainotusta voitaisiin mahdollisesti jatkaa myös lukion opetuksessa.

Lopella on viime vuosina panostettu liikuntapaikkojen kunnossapitoon. Kuvassa kesällä 2020 valmistunut Launosten kylän tekonurmikenttä. Kuva: Ville Tiirikainen / Yle

Lopen kunnanvaltuustossa jätettiin 7. joulukuuta valtuustoaloite, jossa esitetään liikuntapainotteisen yläkoululuokan perustamista Lopelle.

Aloitteessa asiaa perustellaan muun muassa sillä, että monessa kaupungissa ja kunnassa on liikuntapainotteisia luokkia, mutta Loppea lähimmät kunnat ovat Janakkalassa, Hyvinkäällä ja Klaukkalassa.

– Tässä mielessä olemme Lopella hieman perässä kehityksessä. Meiltäkin saattaa karata oppilaita yläkouluun siirryttäessä muiden kuntien liikuntapainotteisiin kouluihin, arvioi aloitteen jättänyt kunnanvaltuutettu Joni Lähde (sit.).

– Lisäksi viime vuosina Lopella on panostettu paljon liikuntaan. Olisi luonnollinen jatkumo saada sitä myös koulupuolelle lisää. Ja parastahan olisi, jos saataisiin seurakenttä mukaan yhteistyöhön.

Aloitteessa todetaan, että nykyiselläänkin yläkoululla on valittavana valinnaista liikuntaa runsaasti, mutta etenkin yhteinen punainen lanka liikuntaluokkaa ajatellen puuttuu.

Liikuntaluokasta vetovoimatekijä kunnalle?

Liikuntaluokkaa perustellaan aloitteessa myös sillä, että se toisi kunnalle hyvää PR:ää ja voisi olla yksi tulevista vetovoimatekijöistä, tai ainakin pitovoimatekijä. Monen muun kunnan tavoin Lopellakin on pohdittava, miten lapsiperheitä saadaan houkuteltua kuntaan lisää ja jäämään sinne.

– Varmasti joillakin perheillä paikkakunnalle muuton kriteerinä on kunnan liikuntamahdollisuudet. He voisivat nähdä liikuntapainotteiset luokat tärkeinä, pohtii Lähde.

Lähde myös muistuttaa, että Lopella on pitkät ja monipuoliset perinteet urheilussa. Liikuntaluokka palvelisi myös heitä.

– Meillähän on SM-tason urheilijoita monessa lajissa. Ja tietysti pitkä liuta muita aktiivisia harrastajia täällä kunnassa, joilla olisi kunnianhimoa kehittyä omissa lajeissaan eteenpäin.

Valtuustoaloitteessa esitetään, että tulevaisuudessa painotusta voitaisiin myös ajatella jatkettavan ja jalostettavan lukion puolelle. Myös vaihtoehtoja liikuntaopetuksen painotukselle on monia. Esimerkkinä Janakkalassa liikuntaluokan painotus on terveysliikunnassa.

– Selvitysvaiheessa on etsittävä, mikä olisi sopiva räätälöity malli Lopella. Onko se kilpaurheilu vai joku muu.

Liikuntaluokka auttaisi nuorta kasvamaan tavoitteelliseksi urheilijaksi

Aloitteen mukaan muissa kunnissa liikuntaluokkalaiset osallistuvat normaalin koulutyön lisäksi liikunnanopettajien ohjaamaan yleisvalmennukseen, jossa käydään läpi Kasva Urheilijaksi -oppisisällöt. Tavoitteena on tukea ja opastaa nuorta urheilijaa kehittymään niin liikunnallisissa taidoissa kuin elämänhallintaankin liittyvissä asioissa.

Pyrkimyksenä on myös edistää urheilevan nuoren kasvua tavoitteelliseksi urheilijaksi ja kehittymistä omassa lajissaan mahdollisimman pitkälle.

Perusliikunnan lisäksi liikuntaluokan oppilailla on mahdollisuus omaa lajia tukevaan harjoitteluun vähintään kaksi tuntia viikossa koko yläkoulun ajan.

Lähde arvioi, että jos aloite saa tuulta purjeisiin ja selvitystyö etenee hyvin, voisi ensimmäinen liikuntaluokka aloittaa Lopen yläkoulussa syksyllä 2022.