Hyppää sisältöön

Kohu Omerta-elokuvan ympärillä jatkuu: tuotantoyhtiö pyytelee anteeksi järkyttäviä työskentelyolosuhteita – kysyimme, mistä on kyse

Aku Louhimies korvaa Antti J. Jokisen Omerta-elokuvaprojektissa. Samalla myös käsikirjoitus menee uusiksi ja valtaosa näyttelijöistä vaihtuu.

Omerta-elokuvan pääroolissa nähdään Jasper Pääkkönen. Elokuvan tuotantoyhtiö Cinematic on ohjaaja Antti J. Jokisen perustama. Kuva: Rinna Härkönen / Yle

Ohjaaja Antti J. Jokinen ehti aloittaa Omerta-elokuvan ohjauksen, mutta joutui jäämään kesken kuvausten sairauslomalle. Eilen maanantaina elokuvan tuotantoyhtiö Cinematic tiedotti, että Aku Louhimies astuu Jokisen tilalle pysyvästi ja saattaa elokuvan loppuun. Alun perin elokuvia piti tulla kaksi, mutta nyt niitä tehdään vain yksi.

Aku Louhimies korvaa Antti J. Jokisen Omerta-elokuvan ohjaajana – elokuvia tulee kahden sijaan vain yksi

Elokuvan kuvaukset alkoivat lokakuussa ja niitä on tehty Suomessa ja Virossa.

Alkutekijöissään olevan elokuvan ympärillä on ollut mediakohuja. Näyttelijä Ville Virtanen kertoi Helsingin Sanomien haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) jättäytyvänsä pois tuotannosta, koska ei halua työskennellä Aku Louhimiehen alaisuudessa. Lisäksi Helsingin Sanomat kertoo, että elokuvan kuvauksissa on ollut vaaratilanteita (siirryt toiseen palveluun), jotka johtuivat ohjaaja Antti J. Jokisen sairastumisesta.

Soitimme elokuvan tuotantoyhtiö Cinematicin toimitusjohtajalle Sara Norbergille ja kysyimme, mistä oikein on kyse.

Maanantai-iltana kävi ilmi, että elokuvan näyttelijämiehitykseen on tulossa muutoksia. Vain pääroolin esittäjän Jasper Pääkkösen nimi on varma.

Sara Norberg, miksi näyttelijät vaihtuvat kesken kuvausten?

– Tiedotamme näyttelijöistä myöhemmin. Tiedämme kuitenkin, että muutoksia tulee ja ne johtuvat siitä, että käsikirjoitus on muuttunut. Muutokset näyttelijöissä liittyvät puhtaasti käsikirjoituksen muutokseen. Ei siihen, että joku olisi vetäytynyt. Ainut on tämä jo julkisuudessa ollut Ville Virtasen tapaus.

Elokuvaa on kuvattu jo jonkin verran. Mitä kuvatulle materiaalille tapahtuu?

– Kuvattua materiaalia käytetään myös lopullisessa elokuvassa. Mahdotonta sanoa minuuttimäärää, koska siihen vaikuttaa luonnollisesti käsikirjoituksen muuttuminen. Niin kuin aina, vasta leikkauspöydällä syntyy lopputulos. Kuvatun materiaalin painoarvo voidaan nähdä vasta sitten, kun elokuva on valmis. Työ ei ole missään tapauksessa mennyt hukkaan.

Elokuvia oli tarkoitus tehdä kaksi. Miksi nyt päädyttiin tekemään vain yksi elokuva?

– Siihen vaikuttivat sisällölliset ja tuotannolliset syyt.

Eli mitkä syyt?

– Pelkästään nämä edellä mainitut.

Medialle maanantaina lähetetyssä tiedotteessa pyydeltiin vuolaasti anteeksi sitä, mitä ohjaajan sairastuminen on aiheuttanut työryhmälle. "Pyydämme anteeksi kaikilta, jotka ovat tilanteessa kärsineet. Kenenkään ei tulisi joutua työssään olosuhteisiin, joiden kaltaisia tuotantoon osallistuvat ovat kokeneet." Mitä kuvauksissa on oikein tapahtunut?

– Tiedotteessa on se, mitä julkisuuteen kerrotaan. Siihen ei ole lisättävää.

Julkisuudessa on kerrottu vaaratilanteista, joita kuvauksissa oli. Millaisia vaaratilanteet olivat?

– En kommentoi niitä erikseen.

Ilkka Remeksen suosituista romaaneista ei ole aiemmin tehty elokuvia. Omerta pohjautuu Ilkka Remeksen romaaniin 6/12 (WSOY, 1992). Elokuva julkistettiin näyttävästi vuosi sitten.

Ilkka Remeksen trillereistä tekeillä pohjoismainen suurtuotanto - 6/12-elokuvan pääosaan tuleva Jasper Pääkkönen: "Remes ei ole enää liian iso valkokankaalle"

Pohjoismaiseksi suurtuotannoksi luonnehdittu elokuva kertoo Euroopan parhaista sotilaista ja poliiseista kootuista Omerta-joukoista. Elokuvassa terroristit iskevät Suomen itsenäisyyspäivän juhliin Presidentinlinnaan.

Elokuvan on määrä saada ensi-iltansa syksyllä 2021.