1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joululaulut

Joululaulut helkkäävät etänä ja kirkonmenoja lähetetään Youtubessa – koronarajoitukset pakottavat seurakuntia jatkamaan digiloikkaa

Joulun tilaisuuksia pyritään tarjoamaan mahdollisuuksien rajoissa myös niille, joille osallistuminen etäjuhlallisuuksiin ei ole vaihtoehto.

joululaulut
Sisäkuva Kemin kirkosta
Kemin kirkon joulutunnelmaa.Juuso Stoor / Yle

Lapin seurakunnat tekevät nyt digiloikkaa suurin harppauksin. Seurakunnat levittävät sanomaansa myös sosiaalisen median kautta. Esimerkiksi Kemin seurakunta perusti Youtube-kanavan viime keväänä. Uusi palvelu on löytänyt hyvin yleisönsä.

Kemin seurakunta hankki striimauslaitteet keväällä koronan ensimmäisen vaiheen jyllätessä. Siitä lähtien Kemin seurakunnan omalta Youtube-kanavalta on voinut käydä katsomassa esimerkiksi jumalanpalveluksia.

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli kertoo, että Kemin seurakunnan sosiaalisen median haltuunotto tapahtui ensin Facebookissa.

– Nyt ollaan valittu sellainen strategia, että jumalanpalvelukset, hartauselämä ja vähän pitemmät videot ohjataan Youtubeen. Muissa kanavissa, kuten Facebookissa ja Instagramissa tarjotaan sitten vähän lyhyempää.

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli
Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli.Juuso Stoor / Yle

Seurakuntien on kannattanut ottaa digiloikka ja sosiaalinen media haltuun.

– Jos ajassa ennen koronaa, tavallisena pyhänä meidän isossa kirkossa on ollut noin viitisenkymmentä henkilöä jumalanpalveluksessa, niin nyt keskimäärin on jo joka jumalanpalveluksessa yli 100 katselijaa. Se kyllä tuntuu hyvältä, mitä tämä tekniikka mahdollistaa, kertoo Tölli.

"Joulun aika vietetään hiljaiseloa"

Nyt korona-aikana seurakunnat joutuvat miettimään, miten kirkkovuoden suosituin aika joulu hoidetaan. Joululaulutilaisuudet ja adventti- ja joulukirkko kuuluvat monen jouluperinteisiin.

Esimerkiksi Länsi-Pohjassa alueellinen pandemiatyöryhmä jatkaa koronarajoituksia vuoden loppuun asti. Se tarkoittaa, että yli kymmenen hengen tilaisuuksia ei suositella järjestettävän ja tämä suositus koskee myös seurakuntia.

– Tarkoittaa sitä, että kyllä me joulun aika vietetään tällä kertaa hiljaiseloa. Suurella joukolla, kun emme voi kokoontua, niin edelleen tämä meidän digiloikkakin jatkuu tässä ja välitämme striimattuna jumalanpalvelukset, sanoo Tuomas Tölli.

Sisäkuva Kemin kirkosta
Ihmiset hakevat kirkosta joulun tunnelmaa.Juuso Stoor / Yle

Myös Torniossa jumalanpalvelukset välitetään youtuben kautta. Seurakunnan joululauluperinnettä papit ja kanttorit haluavat tuoda kuultaville jalkautumalla ihmisten luokse, kertoo kirkkoherra Mirja-Liisa Lindström.

– Lähdemme kahden-kolmen hengen joukolla laulamaan kauneimpia joululauluja, jalkaudumme pihoille, toreille ja kylille. 13. päivä ja mahdollisesti 20. päivä meitä kanttoreita ja pappeja voi varata tämmöiseen laulavaan, musisoivaan joulukorttiin. Vaikka ihan sinne kotipihalle laulamaan.

Tilaisuuksia järjestetään myös livenä

Lapin aluehallintoviraston määräyksen mukaan tapahtumissa on 50 henkilön osallistujarajoitus, joka on voimassa kuudes tammikuuta asti. Tämä näkyy myös Rovaniemen seurakunnan suunnitelmissa.

– Rovaniemellä on kaikki kauneimmat joululaulutilaisuudet virtuaalikirkossa tai Facebook-livenä. Joulukirkoilla on tänä jouluna sama kohtalo eli koronarajoitusten takia ne kaikki striimataan, kertoo Rovaniemen seurakunnan nuorisopappi Ari Jarva.

Kittilässäkin suuri osa kirkon tilaisuuksista järjestetään nettiin striimattuna, mutta joitain tilaisuuksia pidetään myös perinteiseen tapaan. Tarkoitus on huolehtia siitä, että osallistumaan pääsevät hekin, joilla ei ole mahdollisuutta osallistua etänä.

Myös Kemijärven seurakunnassa joulukirkko striimataan nettiin, mutta kappeleilla pidetään myös pieniä joululaulutilaisuuksia.

Lue myös: Verkkojumalanpalveluksissa yleisöä voi olla monta kertaa enemmän kuin sunnuntaisin kirkossa – koronakriisi innosti seurakunnat digiloikkaan

Lue seuraavaksi