1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Finnair Cargo valmistautuu rokotekuljetuksiin maailmanlaajuisesti – liiketoimintajohtaja: "Keskusteluja on paljon, lähinnä valmiusasteella"

Suomen lisäksi yhtiö havittelee koronavirusrokotekuljetuksia Euroopasta Aasiaan.

koronarokote
Finnairin kone toi Kiinasta tilattuja suojavarusteita Helsinki-Vantaan lentoasemalle.
Finnair Cargo on käynyt keskusteluja kansainvälisten huolintayhtiöiden kanssa rokotekuljetuksista Aasiaan. Petteri Sopanen / Yle

Lentorahtia kuljettava Finnair Cargo valmistautuu tuomaan koronarokotteita Suomeen.

Finnair Cargon liiketoimintajohtaja Fredrik Wildtgrube kertoo, että toistaiseksi yhtiöön ei ole oltu yhteydessä konkreettisesta kuljetustoimeksiannosta.

– Mutta sanoisin näin, että kyllähän viranomainen on tässä vaiheessa tietoinen Finnairin kyvykkyyksistä ja valmiusasteesta.

Ensimmäiset Euroopan Unionin alueella käytettävät koronarokotteet saanevat myyntiluvan joulukuussa. Euroopan lääkevirasto EMA käsittelee parhaillaan neljän rokotteen myyntilupia nopeutetusti.

Myyntilupa on lähtölaukaus rokotteen saamiseksi Suomeen.

Jos Suomeen ensimmäisenä saapuva rokote on Pfizerin ja BioNTechin, on se todennäköisimmin peräisin Belgiassa sijaisevasta tehtaasta.

Sieltä rokote siirtyy yhtiön keskusvarastolle Saksaan, jossa sitä säilytetään –70 asteen hiilihappojäässä.

Finnair Cargon liiketoimintajohtaja Fredrik Wildtgrube sanoo, että yhtiö on kartoittanut tehtaiden sijainnit sekä mahdolllisuudet toimia niiden läheisyydessä sijaitsevilta lentokentiltä.

Sama osaaminen pätee niin lohen kuin rokotteiden rahtaamiseen

Finnair Cargolla on pitkä kokemus kylmäketjua vaativien lääkkeiden kuljetuksista. Vuonna 2015 yhtiö sai ensimmäisenä lentoyhtiönä maailmassa kansainvälisen ilmakuljetusliitto IATA:n lääkekuljetussertifikaatin.

– Lääkevalmistajien kuljetusvaatimukset lisääntyivät ja näimme, että sertifikaatti tulee olemaan perusedellytys kuljetuksille.

Samaa osaamista yhtiö hyödyntää myös esimerkiksi tuoreen lohen rahtaamisessa, joka muodostaa tällä hetkellä merkittävän osan Finnairin kuljetuksista.

Rokotteiden kylmäkuljetuksiin yhtiö on valmistautunut solmimalla yhteistyösopimuksia lämpötilakontrolloitujen aktiivikonttivalmistajien kanssa.

– Näitä kyseisiä kontteja ja kuljetusyksiköitä olemme toki käyttäneet aikaisemminkin muihin lääkelähetyksiin, Wildtgrube sanoo.

Finnair Cargo kärkkyy rokotekuljetuksia myös Aasiaan

Maailmanlaajuisesti koronarokotteita tarvitaan paljon ja koska niiden toimitus tapahtuu erissä, huolintayhtiöillä on edessään kiireinen aika.

– Kuinka usein rokotteita toimitetaan lääketehtaalta on vielä iso kysymys. Rokotteiden liikuttaminen kotimaassa ei myöskään ole missään nimessä yksinkertainen asia. Suomi on pitkä maa ja etäisyydet ovat pitkiä, Wildtgrube sanoo.

Onko Finnair Cargo tarjonnut rokotteiden kuljetuskapasiteettia myös Aasiaan?

– Tästä me olemme kiinnostuneita, ilman muuta. Huomioiden lyhyen reittimme Aasiaan ja sen, että terminaalimme Suomessa mahdollistaa luotettavan kauttakulkupaikan myöskin rokotteiden kuljettamiseen.

Wildtgrube kertoo, että Finnair Cargo on käynyt keskusteluja kansainvälisten huolintayhtiöiden kanssa, jotka ovat tiedustelleet yhtiön mahdollisuutta kuljettaa rokotteita Aasiaan.

– Keskusteluja on paljon, mutta lähinnä valmiusasteella. Haluamme tarkistaa, nostaa ja ymmärtää toistemme valmiustasoja.

Milloin ratkeaa kuljettaako Finnair Cargo koronarokotteet Suomeen?

– En osaa vastata. Sitä varten nostamme nyt valmiustasoa, jotta olemme valmiudessa mikäli meihin otetaan yhteyttä. Tämä on luonnollisesti viranomaispäätös, Fredrik Wildtgrube toteaa.

Lue lisää:

Koronarokotteen kehittäminen vei oikeasti vain 2 päivää, mutta se on tehokkaampi kuin influenssarokote – lue pikaopas rokotteisiin

Uusimmat tiedot koronaviruksesta

THL kertoi koronarokotteen kehityksen tilanteesta ja koronarokotteiden hankinnasta Suomeen – Nohynek: "Odotamme kuin kuuta nousevaa rokotteen myyntilupaa"

Lue seuraavaksi