Hyppää sisältöön

Torniolaiskoululaisten työt mukana huippusuositun J.K. Rowlingin uutuuskirjan kuvituksessa – teokset valittiin 2000 piirroksen joukosta

Emma-Lotta Konttajärven ja Stella Svennin piirrokset kuvittavat Ikkabog-teosta, joka on maailmankuulun brittikirjailijan tuorein julkaisu.

Emma-Lotta Konttajärven ja Stella Svennin piirrokset löytyvät J.K. Rowlingin uutuuskirjasta Ikkabog, joka on ansaitusti päässyt kunniapaikalle kummankin tytön huoneessa. Kuva: Laura Valta / Yle

Torniolaisten Emma-Lotta Konttajärven ja Stella Svennin ahkera piirustusharrastus palkittiin joulukuun alussa oikein tuplapotilla: molemmat saivat piirroksensa mukaan suositun nuortenkirjailija J.K. Rowlingin tuoreimman teoksen Suomen painokseen. Kustannusyhtiö Tammen kilpailuun osallistui peräti 2000 piirrosta.

Pärjääminen kisassa oli yllätys molemmille.

– En ensin meinannut uskoa. Isä soitti minulle työmatkalta ja kertoi ja luulin, että se huijaa, nauraa Emma-Lotta Konttajärvi.

Myös Stella Svennin ensireaktio oli epäuskoinen. Viimeistään postista tupsahtanut palkintokirja ja -stipendi kuitenkin vahvistivat sen, että ahkera työ oli kantanut hedelmää.

– Tein ehkä 17 piirustusta ja yhteen meni noin tunti. Mutta kaikkinensa niitä tehtiin kyllä tosi pitkänä aikana.

Ikkabog-kirjaan päätyivät Emma-Lotta Konttajärven näkemys Mama Ruoska - nimisestä hahmosta sekä Stella Svennin piirros Rouva Valoisasta. Kirjan tarinasta julkaistiin pätkä internetiin joka päivä, jotta kilpailuun osallistuvat saivat innoituksen kuvitukseen. Kuva: Laura Valta / Yle

J.K. Rowlingin tuorein teos Ikkabog on kirjoittajan perheessä kerrotun tarinan pohjalta julkaistu fantasiasatu, josta saadut tulot Rowling on luvannut lahjoittaa koronan vastaiseen työhön. Teoksen kuvitukseksi järjestettiin julkaisumaissa kilpailu koululaisille.

Voitto innostaa piirtämään lisää

Suomessa kirjan kustantanut Tammi valitsi teokseen (siirryt toiseen palveluun) yhteensä peräti 2000 ehdotuksesta 34 piirrosta eri puolilta Suomea.

Torniolle ja erityisesti Konttajärven ja Svennin oppilaitokselle Kokkokankaan koululle menestys kilpailussa oli suoranainen jättipotti, sillä henkilökohtaisten palkintojen lisäksi koulu saa nyt yhteensä 600 eurolla kirjoja kirjastoonsa.

Kumpikin piirroksensa kirjaan saanut sai palkinnoksi sadan euron stipendin ja kirjalahjan. Rahalle ei vielä ole käyttöä mietittynä, kertoo Emma-Lotta Konttajärvi.

– Ehkä laitan sen vain säästöön. Ei raaski heti tuhlata rahoja.

Kirjalahjat kuluvat kaksikon käsissä, sillä piirtämisen ja maalaamisen lisäksi lukeminen on kummallekin mieluisa harrastus.

– Aika paljon tulee varsinkin iltaisin ennen nukkumaan menemistä luettua kirjoja. Ja varmaan nyt kilpailun myötä myös innostus kasvaa piirtämiseen ja maalaamiseen, pohtii Stella Svenn.