Hyppää sisältöön

Kouvola ja Kotka ovat perustaneet uudet neuvontapisteet maahanmuuttajille – apua saa omalla kielellä esimerkiksi auton rekisteröintiin

Uudet palvelupisteet ovat avautuneet syksyn aikana.

Uusista neuvontapisteistä saa apua esimerkiksi auton rekisteröintiin. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Maahanmuuttajille on avattu uudet neuvonta- ja ohjauspisteet Kouvolaan ja Kotkaan.

Kouvolan oma neuvontapalvelu Moona aloitti toimintansa kaupungin keskustassa marraskuun puolivälissä. Palvelupiste sijaitsee Kouvolankatu 14:ssä samassa rakennuksessa Monikulttuurisuuskeskus Saagan kanssa.

Maahanmuuttajat saavat opastusta arkisiin asioihin omalla kielellään. Neuvontaa saa suomen kielen lisäksi englanniksi, arabiaksi, ruotsiksi, venäjäksi, saksaksi, somaliksi ja dariksi.

– Asia voi koskea esimerkiksi auton rekisteröintiä tai oleskeluluvan hakemista, maahanmuuttajakoordinaattori Tuija Väyrynen Kouvolan kaupungilta sanoo.

Palvelu on asiakkaille maksutonta ja avointa kaikille.

Tuija Väyrysen mukaan neuvontapalvelua on saanut aiemmin Monikultturikeskus Saagasta, joka on järjestänyt ohjausta vapaaehtoisvoimin. Saagassa järjestetään jatkossakin ryhmäpalveluita ja olohuonetoimintaa.

– Kun saimme rahoituksen, Saagassa ei ole tarvetta pitää neuvontapalvelua, vaan neuvontapyynnöt ohjataan meille, Tuija Väyrynen kertoo.

Väyrysen mukaan Moonassa kävi kahden ensimmäisen viikon aikana 58 henkilöä. Loppuvuoden aikana palveluita saa koronarajoitusten takia vain sähköpostitse, puhelimitse ja etäyhteyksin Teams-sovelluksen kautta.

Rahoitus ensi syksyyn asti

Kyseessä on hanke, jossa Kouvolan kaupunki kehittää toimintamallia maahanmuuttajien ohjauspalveluun yhdessä Kotkan kaupungin kanssa.

Vastaava palvelupiste avautui syyskuussa myös Kotkassa, jonka toimipiste sijaitsee Karhulassa. Moona-palvelupiste tekee viikoittain käyntejä myös Haminaan ja Virolahdelle. Loppuvuoden ajan vierailukäynnit ovat kuitenkin tauolla koronarajoitusten takia.

Valtion osuus rahoituksesta on 70 prosenttia. Kouvolan ja Kotkan osuus rahoituksesta on 30 prosenttia. Esimerkiksi Kouvolassa osuus koostuu maahanmuuttajakoordinaattorin työpanoksesta.

Nykyinen rahoitus kestää vuoden 2021 elokuun loppuun asti. Haku jatkorahoitukseen kahdelle seuraavalle vuodelle alkaa ensi keväänä.

Esimerkiksi Kouvolassa oli viime vuoden lopussa noin 3 500 vieraskielistä asukasta. Maahanmuuttajia oli eniten Venäjältä ja Virosta, yhteensä yli 900 henkeä.

.
.