1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsä- ja paperiteollisuus

UPM:n Kymin sellutehdas pyrkii eroon hajuhaitoista – testien aikana Kouvolassa saattaa haista pahalta

Kymin sellutehdas pyrkii ohjelmoimaan hajukaasujen polttojärjestelmän niin, ettei väkeviä hajukaasuja jatkossa pääsisi ilmaan.

Metsä- ja paperiteollisuus
UPM Kymin paperi- ja sellutehdas Kuusankoskella
Kymin sellutehdas sijaitsee Kuusankoskella Kouvolassa. Arkistokuva.Pyry Sarkiola / Yle

Kouvolassa UPM:n Kymin sellutehtaalta saattaa tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina levitä ilmaan voimakasta hajua.

Tehtaalla testataan väkevien hajukaasujen polttojärjestelmää. Testien tavoitteena on ohjelmoida järjestelmä niin, ettei hajukaasuja jatkossa pääsisi ilmaan, jos tehtaalla tulee häiriötilanne.

Esimerkiksi syyskuussa sellutehtaalta pääsi ilmaan väkeviä hajukaasuja, kun tehdas käynnistettiin huoltoseisokin jälkeen.

– Tietyissä starttitilanteissa on ollut puutteita, ja hajukaasujärjestelmästä on aiheutunut päästöjä ja hajuhaittaa. Nyt me testaamme polttojärjestelmää erilaisilla polttotilanteilla, kuten vaihtamalla polttimelta varapolttimelle ja takaisin. Samalla pyrimme löytämään ja korjaamaan ohjelmassa mahdollisesti olevat virheet, Kymin sellutehtaan johtaja Jyri Kylmälä kertoo.

Testien yhteydessä väkeviä hajukaasuja saattaa päästä ilmaan, ja niistä voi aiheutua hetkellistä hajuhaittaa. Terveydelle hajukaasut eivät ole tehtaanjohtajan mukaan vaarallisia.

– Aistinvarainen kynnys on niin matala, että ihminen haistaa rikin, vaikka sitä olisi vain pieni pitoisuus ilmassa, Kylmälä sanoo.

Hajut voivat Kylmälän mukaan levitä tehtaan korkeasta piipusta laajallekin alueelle, tuulen suunnasta riippuen.

Lue seuraavaksi