1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kunnanvaltuustot

Keski-Suomen neljä K-kuntaa järjestää omat kuntavaalit, vaikka liitos jo häämöttää – laki ei anna joustovaraa

Pohjoisen Keski-Suomen neljä kuntaa valitsee keväällä omat valtuustot, joista tehdään yhdistymisvaltuusto, jos liitos syntyy.

kunnanvaltuustot
Tiekyltti Kannonkoski - Kivijärvi
Jos tekeillä oleva liitos toteutuu, Kannonkoskella ja Kivijärvellä on reilun vuoden päästä yhteinen valtuusto Karstulan ja Kyyjärven kanssa. Arkistokuva.Virpi Kotilainen / Yle

Pohjoisessa Keski-Suomessa kuntaliitosta valmistelevat kunnat osallistuvat kevään kuntavaaleihin vielä tavalliseen tapaan.

Jos kuntaliitos toteutuu suunnitelmien mukaan, Kannonkoski, Karstula, Kivijärvi ja Kyyjärvi yhdistyvät reilun vuoden päästä eli vuoden 2022 alussa.

Kuntien valtuustot käsittelevät asiaa näillä näkymin helmikuussa, ja valtioneuvoston päätös liitoksesta on odotettavissa ensi kesänä.

Kuntien toiveissa oli saada jatkoa nykyisille valtuustoille niin, ettei niiden tarvitsisi enää käydä kuntavaaleja, mutta tämä ei ole lakipykälien mukaan mahdollista.

Lain mukaan valtioneuvoston päätöksen liitoksesta pitää syntyä vaaleja edeltävänä vuonna, jotta kunnat voisivat järjestää yhteiset uuden kunnan vaalit, kertoo oikeusministeriön vaalipäällikkö Arto Jääskeläinen.

Menettelyä ei ohjaa vaalilaki vaan kuntarakennelaki.

Kuntaliiton johtava lakimies Riitta Myllymäki huomauttaa, että kuntien tulee yhdistymissopimuksessaan sopia siitä, miten uusi valtuusto valitaan sen jälkeen, kun uusi kunta syntyy kesken vaalikauden.

– Kunnat voivat valita uusien vaalien toimittamisen vielä vuoden 2021 aikana valitsemanaan ajankohtana, tai valtuustojen yhdistämisen tai niin sanotun osayhteisvaltuuston, Myllymäki toteaa.

Neljä K-kuntaa aikoo muodostaa uuden valtuuston keväällä valittujen valtuutettujen joukosta sitten, kun uusi kunta aloittaa, kertoo liitoshankkeen kuntajakoselvittäjä Eero Laesterä.

– Tavoitteena on, että uuden kunnan lopullinen päätös tulisi 1. kesäkuuta, jonka jälkeen asetetaan yhdistymishallitus ja -valtuusto valmistelemaan uutta kuntaa eteenpäin. Nämä vaaleilla valitut kuntien valtuustot ja hallitukset jatkavat tulevan vuoden loppuun, Laesterä selittää "kommervenkkiseksi" luonnehtimaansa menettelyä.

Vuoden 2022 alussa aloittavan uuden Suomenselkä-kunnan 35-jäseninen valtuusto muodostetaan huhtikuun vaaleissa valituista valtuustoista siten, että 17 valtuutettua tulee Karstulasta ja kolmesta muusta kunnasta 6 jokaisesta.

Mukaan mahtuu siis noin puolet keväällä valituista valtuutetuista. Uuden valtuuston jäsenet valitaan siinä järjestyksessä kuin heidät on valittu alkuperäiseenkin valtuustoon.

Lue seuraavaksi