1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lääkkeet

Kaksi TAYSin lääkäriä määräsi Tamifluta riskiryhmään kuuluvalle potilaalle, joka kuoli – vaaditaan sakkoja

Potilaalla oli munuaisten vajaatoiminta. Oikeuslääkäri katsoi Tamiflun lääkkeen olleen kuolemaan myötävaikuttanut tekijä.

lääkkeet
TAYSin sairaalarakennus Tampereella joulukuussa 2020.
Syyttäjä vaatii kahdelle Tampereella toimineelle lääkärille sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.Miikka Varila / Yle

Syyttäjä vaatii kahdelle Tampereella toimineelle lääkärille sakkoja tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Harvinaista tapausta käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Kaksi TAYSin lääkäriä määräsi vuonna 2018 Tampereella Tamiflu-lääkettä potilaalle, joka kuoli. Potilas sai oseltamiviiriä sisältää Tamiflu-lääkettä normaaliannoksen, vaikka sairasti vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa.

Tamiflu on viruksen aiheuttaman influenssan hoitoon ja ehkäisyyn tarkoitettu lääke. Potilaan Lääkärilehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Ta­miflu ly­hentää inf­luenssan oi­reita 7:stä 6,3 päi­vään, mut­ta ei ole kat­tavaa näyt­töä sii­tä, et­tä se vähen­täisi sai­raalaan joutu­mista tai inf­luenssan aiheut­tamia kompli­kaa­tioita.

Syytteen mukaan potilas sai Tamiflu-lääkettä normaaliannoksen, vaikka sairasti vaikeaa munuaisten vajaatoimintaa. Munuaisten vaikean vajaatoiminnan johdosta oseltamiviiriä sisältävän lääkkeen annostusta olisi pitänyt vähentää.

Kuolemansyylausunnon mukaan myötävaikuttaneeksi tekijäksi kuolemassa on kirjattu influenssan hoitoon annetun oseltamiviirin yliannostus munuaissairauteen nähden.

Syyttäjän mukaan myös Valviran johtopäätös sille annetusta selvityksestä on, että potilaan hoidossa ei ole menetelty kaikilta osin asianmukaisesti liittyen oseltamiviiri-lääkitykseen.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tuomion asiasta myöhemmin.

Ainakin toinen lääkäri on kiistänyt etukäteen kirjallisesti syytteen. Hänen mukaansa hän vain jatkoi toisen lääkärin aloittaman lääkkeen määräämistä. Syytetty vetoaa myös aiempaan, tuoreeseen ennakkotapaukseen.

Turun hovioikeus luki syyksi, mutta jätti rangaistukseen tuomitsematta lääkärin, joka määräsi munuaisten vajaatoimintaa sairastaneelle vanhukselle normaaliannoksen gabapentiinia. Se on lääke, jota käytetään epilepsian ja hermovaurion aiheuttamien kipujen hoitoon. Munuaisten vajaatoiminnan vuoksi lääkettä olisi pitänyt määrätä selvästi normaaliannosta vähemmän.

Lue seuraavaksi