1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Essote: 40 prosenttia perusterveydenhuollosta pois pelistä koronan takia – "Valmiuslaki otettava käyttöön jos kehitys jatkuu"

Ratkaisevaa on, saadaanko tartunnat hallintaan koronarajoituksilla.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymän Essoten terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälä. Kuva: Petri Vironen / Yle

Koronaepidemia kuormittaa yhä raskaammin terveydenhuoltoa Essoten alueella.

Terveyspalvelujohtaja Santeri Seppälän mukaan jopa 30–40 prosenttia perusterveydenhuollon normaalista kapasiteetista on poissa pelistä koronan takia, ja kaiken lisäksi koronan synnyttämä hoidontarve on yhä kasvamaan päin.

– Esimerkiksi raskasta kirurgiaa ei voida tällä hetkellä leikata normaalisti, koska sen yhteydessä tarvitaan pitkää vuodeosastohoitoa.

Huolena henkilökunnan riittävyys

Seppälän mukaan henkilökunnan riittävyydestä on toistaiseksi huolehdittu poikkeusjärjestelyin. Lisärekrytointejakin on yritetty, mutta Etelä-Savon alueella ei ole sellaista ylimääräistä hoitajareserviä, joka olisi helposti palkattavissa töihin.

– Siksi on jouduttu turvautumaan kiireettömän hoidon alasajoon. Suurta venymistä tässä vaaditaan terveydenhuollon henkilöstöltä, Seppälä sanoo.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tilanne on jo kärjistynyt siinä määrin, että sairaanhoitopiirin johto pitää valmiuslain käyttöönottoa tarpeellisena.

Valmiuslain tarkoituksena on poikkeusoloissa suojata väestöä, ja sen nojalla esimerkiksi terveydenhuollon henkilökuntaa voidaan määrätä ylitöihin ja perua vuosilomia.

Essoten näkökulmasta ratkaisevaa on, saadaanko tartunnat hallintaan voimassa olevilla koronarajoituksilla.

– Valmiuslain käyttöönottoa on syytä toivoa, jos trendi vielä pari viikkoa jatkuu viime viikkojen kaltaisena, Seppälä sanoo.