Hyppää sisältöön

Kotka ja Hamina varautuvat akkumateriaalitehtaiden tuloon alueelle: tekivät aiesopimukset tonteista

Suomen Malminjalostus suunnittelee avaavansa kaksi tehdasta, joiden sijoituspaikoiksi ovat ehdolla Kotka, Hamina, Vaasa ja Kokkola.

Uusissa tehtaissa on tarkoitus valmistaa materiaaleja sähköautojen akkuihin. Arkistokuva. Kuva: Kari Saastamoinen / Yle

Kotkan ja Haminan kaupungit varautuvat akkumateriaalitehtaiden mahdolliseen sijoittamiseen alueelle.

Kaupungit ovat allekirjoittaneet mahdollisten akkumateriaalitehtaiden sijoituspaikkoja koskevat aiesopimukset Suomen Malminjalostus Oy:n projektiyhtiön Finnish Battery Chemicalsin kanssa.

Jos tehtaat toteutuvat, ne tuovat seudulle satoja työpaikkoja.

Kotkan kaupunginjohtajan Esa Sirviön ja Haminan kaupunginjohtajan Hannu Muhosen mukaan kaupunkien työ alkaa tuottaa tulosta.

– Vaikka lopullisia sijoittumis- ja investointipäätöksiä ei ole tehty, aiesopimukset ovat yksi merkittävä osoitus siitä, että seudun tulevaisuuteen uskotaan, Esa Sirviö ja Hannu Muhonen toteavat tiedotteessa.

Valtion omistama Suomen Malminjalostus ilmoitti tämän vuoden alussa, että se suunnittelee avaavansa Suomeen kaksi tehdasta, jotka valmistaisivat muun muassa sähköautojen litium-akuissa tarvittavia materiaaleja. Yhtiö arvioi tehtaiden työllistävän noin 300 työntekijää.

Tehtaiden sijoituspaikoiksi ovat ehdolla Kotka, Hamina, Vaasa ja Kokkola.

Kymenlaaksossa vaihtoehtoina on sijoittaa joko molemmat tehtaat Kotkan Keltakallioon tai perustaa katodimateriaalin esiastetta valmistava tehdas Haminan Hillonkylään ja jalostustehtas Kotkan Keltakallioon

Suomen Malminjalostuksen akkutoimialan johtaja Vesa Koivisto kertoi Ylelle marraskuussa, että mahdollinen investointipäätös tehdään aikaisintaan loppukesästä 2021.

Tekstiin korjattu tehtaiden työllistämisvaikutus 9.12.2020 kello 10.35.

.
.