Kalpalinna avaa laskettelurinteen lauantaina, Ahvenistolla hiihdetään ensi viikolla

Latujen ja rinteiden avaaminen on tärkeää, vaikka tykkilumi on kallista ja vaatii paljon työtä.

Kylmä ja kuiva sää tekee tykkilumesta kestävämpää. Kuva on vuodelta 2016, jolloin Ahvenistolla pääsi hiihtämään jo marraskuussa. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

Ahvenistolla Hämeenlinnassa alkoi lumen tykitys maanantaina ja alku on ollut lupaava.

Myös Kalpalinnan laskettelukeskuksessa Janakkalassa lumitykit käynnistettiin maanantaina ja töitä on tehty kolmessa vuorossa kymmenen tykin voimin.

– Meillä on hyvät fiilikset. Tänään lähdin seitsemältä aamulla rinteestä yövuorosta ja näytti niin hyvältä, että lauantaina avataan, sanoo yövuorosta tullut Kalpalinnan toimitusjohtaja Petri Ilmarinen.

Myös Hämeenlinnan ulkoliikuntamestari Tomi Nurmi on jo ensimmäisen lumipallon käsissään pyörittänyt.

– Laitteet toimivat ja lunta on syntynyt. Öinen tuuli pöllytti lunta laduilla, mutta hyvät kasat on saatu aikaiseksi.

Innokkaimmat hiihtäjät eivät ihan vielä voi vetää monoja jalkaan, sillä työ on vielä pahasti kesken. Tomi Nurmi sanoo, että Ahveniston moottoriradalle päästään tekemään latua kuitenkin jo ensi viikolla. Kaikki riippuu kuitenkin kelistä.

Kalpalinnassa voi lasketella ja pyöräillä samalla reissulla

Nyt muutaman asteen pakkasen puolella oleva lämpötila riittää lumetukseen. Merkitystä on myös ilmankosteudella.

– Mitä kuivempaa ilma on, sen enemmän lunta tulee, sanoo Nurmi.

Myös Kalpalinnassa kiitellään kuivaa ilmaa.

– Nyt näyttää hyvältä kuivan ja kolean sään puolesta, ihmiset pääsevät laskemaan. Kun Hugonrinne saadaan auki, siirrytään kilpa- ja lastenrinteeseen seuraavaksi, sanoo Ilmarinen.

Pienet lämpöasteet eivät haittaa, kunhan lumi on ensin saatu tehtyä. Tiiviimmäksi pakkautuva lumetuslumi pysyy luonnonlunta paremmin myös vesisateella.

Lunta pyritään tekemään mahdollisimman paljon, jotta sääoikkuja vastaan on puskuria. Ladulle riittää puoli metriä lunta, mutta vähemmälläkin pärjätään. Laskettelurinne vaatii puolesta metristä metriin.

Kalparinne kääntää oikukkaan talven puolelleen, sillä samaan aikaan voidaan pitää auki myös maastopyöräilijöille tarkoitettu Bike Park.

– Ei muuta kuin viikonloppuna mukaan sekä sukset, lauta että pyörä, sanoo Petri Ilmarinen.