1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansanedustajat

Lounais-Suomen kansanedustajat varovaisen luottavaisina ensi vuoteen – tulevaisuustutkija: ”Edessä on kaksi koronaan liittyvää vaihtoehtoa”

Runsas puolet parlamentaarikoista uskoo ihmisten hyvinvoinnin olevan ensi vuonna parempi kuin tänä vuonna.

kansanedustajat
Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen yliopiston edessä.
Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen Turun yliopistosta uskoo, että ensi vuotta määrittelee pitkälle se, tehoavatko koronarokotukset.Ari Welling / Yle

Yle kysyi lounaissuomalaisilta kansanedustajilta, uskovatko he, että vuodesta 2021 tulee kuluvaa vuotta parempi asukkaiden hyvinvoinnin kannalta. Vastanneista runsas puolet eli yhdeksän vastasi kyllä, neljä vastasi ei. Neljä ei halunnut ottaa asiaan selvää kantaa.

Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen Turun yliopistosta myöntää, että kysymys on haastava. Kuten vanha fraasi kuuluu, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen on aina vaikeaa.

– Ennakoinnin näkökulmasta edessämme on kaksi perusvaihtoehtoa, jotka molemmat liittyvät koronaan. Jos rokote saadaan toimimaan mahdollisimman nopeasti, se luo mahdollisuuksia talouden kasvuun. Silloin myös hyvinvointi lähtee kohti parempaa.

Huonommassa skenaariossa rokote ei tehoa, ja edessämme on koronapandemian kolmas aalto.

– Silloin olemme myös hyvinvoinnin kannalta hankalan tilanteen edessä. Huumorillakin yritetään mennä päivästä toiseen, mutta kyllä henkinen hyvinvointi alkaa itse kullakin tökkiä.

Yhdeksän uskoo selvään käänteeseen kohti parempaa

Raumalainen kokoomuksen Matias Marttinen uskoo ensi vuodesta tulevan tätä vuotta parempi, kun katsotaan nimenomaan Satakunnan asukkaiden hyvinvointia. Koronarokotteen kehitystyö on jo pitkällä, ja rokotteiden myötä voitaneen vähitellen palata tavalliseen elämään.

– On todennäköistä, että väestön rokotukset voivat alkaa ensi vuonna myös Suomessa. Se on edellytys sille, että voidaan palata tavalliseen elämään vähitellen ja talous elpyy.

Salolainen, perussuomalaisten Mikko Lundén haluaa luoda positiivista uskoa tulevaan ja näyttää päättäjänä esimerkkiä.

– Haasteita on, turha sitä on kieltää. Mielestäni olisi kuitenkin perin kummallista, jos päättäjänä sanoisin: "juu, kaikki menee päin mäntyä, ei tuu mitään". Tehtäväni on varmistaa, että vuosi vuodelta hyvinvointi lisääntyy.

Tulevaisuustutkijan mukaan on ymmärrettävää, että kansanedustajat ajattelevat näin.

– On tuo parempi strategia kuin se, että kehottaisi kansalaisia laittamaan päät pussiin ja pysyttelemään kotona. Huolimatta vaikeuksista meillä on kuitenkin hyviä merkkejä taloudessa. Vaikkapa digituotannossa kasvuluvut ovat huikeita.

Juha Kaskinen uskoo henkilökohtaisesti, että tästä selvitään, mutta ei maailma entiselleen palaa.

Parempaan ensi vuoteen hyvinvoinnin näkökulmasta Lundénin lisäksi uskovat Varsinais-Suomen kansanedustajista myös turkulaiset kokoomusparlamentaarikot Ilkka Kanerva ja Petteri Orpo, demareista Turun Aki Lindén ja Eeva-Johanna Eloranta sekä Salon Katja Taimela.

Satakuntalaisista parempaan ensi vuoteen Marttisen lisäksi uskovat perussuomalaisten Jari Koskela ja demarien Krista Kiuru.

Terveyspommi ja kuntien kurjistuminen uhkaavat

Turkulainen vasemmistoliiton kansanedustaja Johannes Yrttiaho ei usko valoon tunnelin päässä. Menetyksiä on ehtinyt jo aiheutua: irtisanomisia, lomautuksia ja ongelmia perheissä.

– Koronaviruksen aiheuttamista rajoituksista päästäneen normaalitilaan, mikä toki parantaa hyvinvointia. Valitettavasti kunnissa toteutettavat leikkaukset johtavat hyvinvoinnin tosiasialliseen heikkenemiseen.

RKP:n paraislainen Sandra Bergqvist toivoo ensi vuoden olevan kuluvaa vuotta parempi, mutta hänen mukaansa koronaepidemialla on synkkiä terveysseuraamuksia, kuten mielenterveysongelmia.

– Pelkään, että koronaepidemialla on seurauksia, jotka ovat havaittavissa koko vuoden 2021 ajan. Pelkään, että päästyämme eroon viruksesta, meitä kohtaa "terveyspommi". Tätä on yritettävä torjua jo nyt.

Synkempää ensi vuotta ennustavat myös varsinaissuomalaiset kansanedustajat Saara-Sofia Sirén (kok.) Turusta ja Vilhelm Junnila (ps.) Naantalista.

Neljän mielestä ensi vuosi on kysymysmerkki

Kuten Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen johtaja Juha Kaskinen jo mainitsi, on ensi vuodesta äärimmäisen vaikea sanoa sitä tai tätä.

– Olen positiivisesti yllättynyt siitä, että ihmiset ovat pysyneet melko rauhallisina ja noudattaneet ohjeita. Tietysti väsymys voi aiheuttaa pientä haluttomuutta kaikenlaiseen noudattamiseen. Yllättävän positiivisesti on toistaiseksi menty.

Lounaissuomalaisista kansanedustajista demarien Heidi Viljanen Kankaanpäästä ei uskalla ennustaa puoleen tai toiseen. Hänen mukaansa kaikki riippuu täysin siitä, miten koronavirus saadaan kuriin.

– Se, mitä parhaillaan teemme, ratkaisee pitkälti myös sen, miltä ensi vuosi näyttää. Tällä hetkellä tilanne näyttää pahenevan, ja alueiden ripeät päätökset viruksen hillitsemiseksi ovat tärkeitä.

Myös keskustan euralaiskansanedustaja Eeva Kalli sanoo, että nopeaa helpotusta ei ole luvassa. Positiiviset uutiset rokotekehityksestä luovat kuitenkin toivoa.

– Työllisyysnäkymät ovat haastavat, mutta ne kirittävät toimiin, jotka vahvistavat kilpailukykyä ja osaamista sekä luovat mahdollisimman paljon uutta työtä.

Kysymykseen empivän vastauksen antoivat Viljasen ja Kallin lisäksi myös Sauvon keskustalaisedustaja Esko Kiviranta ja demarien Kristiina Salonen Raumalta.

Ylen kyselyyn asukkaiden hyvinvointinäkymistä vastasi 17 alueen kansanedustajaa. Vastaus jäi uupumaan kahdeksalta.

Voit keskustella Satakunnan ja Varsinais-Suomen tulevaisuusnäkymistä Yle Tunnuksella. Keskustelu on auki 10.12. klo 23:een asti.

Lue seuraavaksi