Hyppää sisältöön

Järvilohien lisääntymisalue on palkittu maakunnan vuoden rakennuskohteena

Laurinvirta on monimuotoinen ja innovatiivinen hanke, toteaa maakunnallisen rakennuskohteen valinnut palkintolautakunta.

Pienvoimala ja järvilohille rakennettu lisääntymisalue on vuoden 2019 maakunnallinen rakennuskohde, ja myös merkittävä maisema- ja luontokohde. Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Pohjois-Karjalan vuoden maakunnallinen rakennuskohde on poikkeuksellinen. Palkintolautakunnan mukaan koskaan ennen ei ole voittajaksi valittu näin monimuotoista erikoisrakentamisen kohdetta.

Vuoden rakennuskohde on Laurinvirta-hanke eli Kuurnan voimalaitoksen alueelle rakennettu järvilohen lisääntymis- ja poikastuotantoalue ja pienvesivoimala.

Palkintolautakunta pitää Laurinvirran rakentamista kekseliäänä ratkaisuna, joka on vaatinut perusteellista tutkimusta, ja tiedon soveltamista käytäntöön. Laurinvirta on myös merkittävä maisema- ja luontokohde.

Kohteen monimuotoisuuden vuoksi hankkeen takana on useita tahoja: Pohjois-Karjalan Sähkö, Kuurnan Voima, Maa- ja metsätalousministeriö, Luonnonvarakeskus, kolme ely-keskusta, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto, Joensuun kaupunki, Kontiolahden kunta ja ulkopuoliset rahoittajat.

Laurinvirta valittiin maakunnalliseksi rakennuskohteeksi 30 ehdokkaan joukosta. Palkintolautakunnan mukaan jatkossa on tärkeää seurata, auttavatko Laurinvirta-hankkeen ratkaisut järvilohen ja järvitaimenen säilymistä.

Palkintolautakunta koostuu rakentamisen ja rakentamisen suunnittelun ammattilaisista, mukana ovat Pohjois-Karjalan Rakennusinsinöörit ja -arkkitehdit RIA ry, Pohjois-Karjalan Arkkitehdit SAFA, Joensuun Rakennusmestarit ja -insinöörit AMK ry ja Pohjois-Karjalan LVI-yhdistys ry.