1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. poliisitutkinta

Rakennusmies löysi pojan ruumiin töihin tullessaan Helsingin Koskelassa – uhri oli tuttu murhasta epäillyille kolmelle 16-vuotiaalle pojalle

Epäillyt on otettu kiinni maanantaina. Epäilty teko on tapahtunut perjantai-iltana Koskelan sairaalan lähistöllä.

Ruumis löytyi Koskelantien varrella olevan työmaan takaa nurmikolta. Kuva: Elina Hiltunen / Yle

Helsingin poliisi epäilee kolmea 16-vuotiasta poikaa murhasta. Rikoksen uhri oli myös 16-vuotias poika. Osalliset tunsivat toisensa entuudestaan.

Teko on tapahtunut poliisin mukaan perjantai-iltana 4.12.2020 Koskelan sairaalan lähistöllä, mutta uhri on löydetty samasta paikasta vasta maanantaina 7.12.2020. Töihin saapunut rakennusmies löysi ruumiin Koskelantien varrella olevan työmaan takaa nurmikolta.

– Tietojemme mukaan ruumista ei oltu piilotettu mitenkään. En ota kantaa siihen, onko ruumista teon jälkeen siirretty, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Forss Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisi otti maanantaina kiinni teosta epäillyt kolme 16-vuotiasta. Ainakin yhden murhasta epäillyn vanhempi oli ottanut yhteyttä poliisiin.

Yle puhui ruumiin löytäneiden rakennusmiesten kanssa. He olivat tulleet töihin hieman seitsemän jälkeen aamulla ja löytäneet ruumiin noin kahdeksan aikaan lavan vierestä nurmikolta. Ruumis oli toisen löytäjän mukaan alasti.

Paikka sijaitsee Koskelan sairaala-alueella, jonne rakennetaan parhaillaan useita uusia kerrostaloja. Paikkaa ympäröi rakennusaidat, mutta sinne pääsee kävelemään vapaasti. Se on päiväkodin leikkipuiston välittömässä läheisyydessä.

Rakennusmiesten mukaan ruumis löytyi lavan vierestä kohdasta, jossa yllä olevassa kuvassa näkyy nyt puinen keppi. Kuva: Miika Koskela / Yle

Uhriin kohdistettiin raakaa väkivaltaa kymmenien minuuttien ajan

Teko on poliisin mukaan ollut raaka ja julma, ja sitä tutkitaan murhana. Poliisin epäilyn mukaan kaikki kolme epäiltyä ovat kohdistaneet uhriin ainakin jonkinlaista väkivaltaa.

– Uhriin on tilanteessa kohdistettu eri puolille kehoa vakavaa ja pitkäkestoista väkivaltaa, jonka katsotaan olleen erityisen raakaa ja julmaa. Poliisi ei avaa tekotapaa tässä vaiheessa tarkemmin, koska esitutkinta ja tapahtumien selvittäminen on vasta alkuvaiheessa, Forss sanoo.

Forssin mukaan väkivalta on kestänyt kymmeniä minuutteja. Teon aikana on liikuttu alueella jonkin verran. Siihen, missä vaiheessa uhri on menehtynyt, poliisi ei ota tässä vaiheessa kantaa.

– Kaikki kolme epäiltyä ovat poistuneet samaan aikaan, ja uhri on jätetty paikalle. Oletettavasti he ovat olleet tietoisia uhrin tilasta, mutta en sitä avaa tarkemmin, Forss toteaa.

Poliisilla ei motiivia tiedossa

Poliisin tiedotteen mukaan pojat ovat viettäneet yhden epäillyn syntymäpäiviä, ja kaikki ovat nauttineet alkoholia. Muiden päihteiden käytöstä poliisilla ei ole tietoa.

Murhasta epäillyt eivät ole ennestään poliisille tuttuja. Kaikilla heillä on opiskelupaikka. Epäiltyjen nimien perusteella he ovat suomalaistaustaisia. Kaikki kolme ovat syntyneet vuonna 2004.

– Motiivia teolle ei ole. Olemme jututtaneet poikia ja heidän vanhempiaan, mutta mitään tietoa ei ole siitä, miksi näin kävi., Forss sanoo.

Epäiltyjä on alustavasti kuultu, ja he ovat myöntäneet osallistuneensa uhrin pahoinpitelyyn. Epäiltyjä esitetään vangittavaksi torstaina.

Kuulusteluissa on käynyt ilmi, että paikalle perjantaina sattunut nainen olisi huutanut pojille jotain teon jossain vaiheessa.

Poliisi pyytää tätä naista tai teosta muutoin tietäviä ilmoittamaan tietonsa tapausta tutkivalle Helsingin poliisin nuorisoryhmälle joko sähköpostitse nuorisoryhma.helsinki@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla virka-aikana numeroon 029 547 1200.

Tieto tapauksesta herätti ihmetystä työmaalla

Sitowise rakennuttajien logistiikkaoperaattorina Koskelan alueen rakennustyömailla toimivalle Joonas Hakkilalle tämän päivän uutiset tulivat yllätyksenä. Poliisin toiminta alueella oli kuitenkin jo herättänyt huomiota työmaalla.

– Huomattiin aikaisemmin, että täällä pyörii poliisiautoja ja ambulansseja. Oltiin sitten yhteydessä poliisiin ja sieltä tuli tieto, että siellä on tutkinta kesken. Tänään sitten asiasta oli uutisissa enemmän, sanoo Hakkila.

Hakkilan mukaan Koskela on hiljaisempaa seutua ja tapaus herätti ajatuksia.

– Aikamoinen yllätys, jos kyseessä tosiaan ollut näin nuoria henkilöitä. Ainahan väkivaltarikollisuutta ilmenee isossa kaupungissa, mutta tämä Koskela on kuitenkin vähän hiljaisempaa seutua.

Hakkilan mukaan koko alue on tällä hetkellä isossa myllerryksessä täydennysrakentamisen vuoksi. Työt työmaalla ovat jatkuneet normaalisti.

Täydennetty 9.12. klo 14.30 rikoskomisario Marko Forssin haastattelun pohjalta.

Täydennetty 9.12. klo 15.17 Sitowisen Joonas Hakkilan kommenteilla

Lisää aiheesta:

Nuorten häiriökäyttäytyminen herättää keskustelua pääkaupunkiseudulla, poliisi kuitenkin rauhoittelee tilannetta: "Valtaosa nuorista käyttäytyy hyvin"

Väkivaltarikosten määrä kasvanut, teot raaistuneet ja alaikäisten väkivaltainen käytös yleistynyt – kulunut vuosi on ollut synkkä Itä-Uudellamaalla

Alaikäiset syyllistyneet vakavaan väkivaltaan tänä syksynä poikkeuksellisen paljon – lastensuojeluun kaivataan lisää järeitä keinoja