Hyppää sisältöön

Luistelu ruuhkaisellakin kentällä voi olla turvallista, jos turvavälit pitävät – Oulussa satoja ihmisiä on ollut iltaisin jäällä yhtä aikaa

Kaupunki ei voi rajoittaa ihmisten määrää luistelukentillä, mutta koronaohjeiden noudattamista yritetään valvoa.

Pateniemen tekojää Oulussa oli ruuhkainen tiistai-iltana. Kuva: Tommi Ruuska

Kun kempeleläinen Tommi Ruuska vei tiistaina alkuillasta poikaansa luistelemaan, hän huomasi, että Oulun Pateniemessä sijaitseva tekojää oli täynnä innokkaita luistelijoita.

– Ainakin satoja ihmisiä oli. Kaukalo ja sen ympärillä oleva kenttä olivat ihan täynnä.

Korona-aikana tällainen ruuhka ihmetytti Ruuskaa. Oulussa epidemia on leviämisvaiheessa. Ruuska arvelee, että moni jääkiekkoa pelaava nuori esimerkiksi harjoittelee nyt itsenäisesti kaupungin ulkokentillä, kun virallisia harjoituksia ei ole ja jäähallit ovat kiinni.

– Taitaa olla niin, että kaikki menevät nyt sinne, missä jäätä tarjotaan. Olen sitä mieltä, että lasten ja nuorten pitää saada pelata, mutta olisi turvallisempaa, jos oltaisiin pienemmissä ryhmissä ja jäähallit olisivat auki.

Oulun kaupungin ulkoliikuntapäällikkö Mika Puolitaival kertoo, että kaupungin kahdella käytössä olevalla luistelukentällä on käynyt paljon ihmisiä, mutta mitenkään poikkeuksellisen paljon ruuhkaa ei ole ollut. Ruuhkat voivat helpottua, kun luonnonjäät saadaan käyttöön. Niiden jäädytys on parasta aikaa käynnissä.

Ulkojäillä ei ole rajoitettu luistelijoiden määrää, koska siihen ei ole oikeutta. Missään ei ole määritelty tarkasti, montako ihmistä saa mennä kaupungin jääkiekkokaukaloon.

– Tarvittaessa voimme sulkea luistelualueet, jos kentät ruuhkautuvat vielä nykyisestä, toistaiseksi tähän ei ole tarvinnut ryhtyä, Puolitaival kertoo.

Luistelukentillä valvotaan kuitenkin silmämääräisesti ihmisten määrää ja sitä, että lähikontakteja ei synny.

– Käytännössä valvonta on vaikeaa, Puolitaival toteaa.

Turvaväli suojaa myös luistellessa

Luistelu samalla kentällä muiden ihmisten kanssa voi olla turvallista, jos turvaväleistä pidetään huolta, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo.

Samalla kentällä olo ei siis automaattisesti tarkoita tartuntaa, sillä erillisissä ryhmissä luistelevat eivät yleensä ole lähellä toisiaan kuin hetkellisesti. Mäkitalon mukaan ulkojäillä luistelu ei ole verrattavissa esimerkiksi jääkiekko- tai jääpallo-otteluihin, joissa väännetään toistuvasti pitkiä aikoja lähietäisyydellä rajatummassa tilassa.

– Jos ajattelee ulkojäätä, jossa esimerkiksi luistelee perheitä ja pelaa kaveriporukoita. Suurin riski tartunnalle on tällöin keskenään luistelevien porukoiden sisällä, ei ryhmien välillä.

Mäkitalo kehottaa kuitenkin ihmisiä käyttämään tapauskohtaista harkintaa. Luistelu tulisi jättää väliin, jos kenttä on niin ruuhkainen, ettei turvavälejä voi pitää.