1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pussieläimet

Maastopalojen pelättiin hävittäneen pikkuruisen pussieläimen australialaissaarelta kokonaan – katso kuvat löytyneistä tasmanianburrista

Tasmanianburra on reippaan viiden sentin mittainen ja painaa vain muutaman gramman.

pussieläimet
Kaksi pikkueläintä ihmisen sormien välissä.
Tasmanianburrat ovat maailman pienimpiä pussieläimiä.Ash Benc / Kangaroo Island Land for Wildlife

Vuosi sitten Australiassa riehui valtavia maastopaloja, ja tuhot olivat mittavat myös Kangaroo Islandilla eli Kengurusaarella mantereen etelärannikolla.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) saaren pinta-alasta pahimmillaan jopa puolet oli tulessa. Kuuluisan Flinders Chasen kansallispuiston liekit söivät lähes kokonaan.

Palot verottivat merkittävästi myös Australian ainutlaatuista eläinlajistoa. Esimerkiksi maailman pienimpiin pussieläimiin kuuluvan tasmanianburran pelättiin kadonneen saarelta kokonaan.

Paikallinen luonnonsuojelujärjestö Kangaroo Island Land for Wildlife on syksyn aikana kartoittanut saaren paloista selvinnyttä eläimistöä. Kartoituksessa mukana ollut Pat Hodgens iloitsi viikonloppuna Twitterissä järjestön löytäneen tasmanianburria ensimmäistä kertaa palojen jälkeen.

Järjestön Facebook-sivun mukaan kartoituksessa löytyi paljon myös muita pikkunisäkkäitä, hyönteisiä, sammakoita ja käärmeitä.

Kääpiöpussiunikekoihin kuuluvan tasmanianburran pääasiallinen elinpaikka on Tasmanian saari, mutta lajia tavataan Kangaroo Islandin lisäksi myös Australian eteläosassa. Se on vain runsaan viiden sentin mittainen – häntä mukaan luettuna reippaat 10 senttiä – ja painaa vain muutaman gramman.

Pikkueläin ihmisen peukalon päällä
Tasmanianburra kököttää ihmisen peukalonpäässä.Ash Benc / Kangaroo Island Land for Wildlife
Lue seuraavaksi